Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ δεσμεύτηκε χθες, Κυριακή να θέσει εκτός νόμου την σεξεργασία στη χώρα.
Μιλώντας στο τέλος του τριήμερου συνεδρίου τού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαλένθια, ο Σάντσεθ σημείωσε πως η πρακτική αυτή «υποδουλώνει» τις γυναίκες.
Η σεξεργασία αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1995 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, η βιομηχανία του σεξ είχε αποφέρει στη χώρα περί τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2016. Εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή περίπου 300.000 γυναίκες εργάζονται ως εργάτριες του σεξ στην Ισπανία.
Όπως κατέδειξε έρευνα τού 2009, ένας στους τρεις Ισπανούς κατέφευγαν στο πληρωμένο σεξ.
Έρευνα τού 2011 από τα Ηνωμένα Έθνη «έδειχνε» την Ισπανία ως το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο σεξεργασίας στον κόσμο, μετά την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο.
Αυτή τη στιγμή η σεξεργασία δεν είναι ρυθμισμένη νομικά στην Ισπανία και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται ποινή για όσους προσφέρουν επί πληρωμή υπηρεσίες του σεξ - αρκεί να μην το κάνουν σε δημόσιους χώρους.
Παρόλα αυτά, η εκπόρνευση είναι παράνομη και οι προαγωγοί διώκονται.
Το 2019, σε μία εκστρατεία που από πολλούς εξελήφθη ως προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων γυναικών ψηφοφόρων, το κόμμα του Σάντσεθ είχε δεσμευτεί στο προεκλογικό μανιφέστο του για την απαγόρευση της σεξεργασίας. Το μανιφέστο αυτό χαρακτήριζε την πορνεία «ως μια από τις πιο άγριες μορφές γυναικείας φτώχειας και μια από τις χειρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών».
Παρόλα αυτά, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, δεν έχει δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο ούτε έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Όπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του τρέχοντος συστήματος, αυτό που ισχύει τώρα στην Ισπανία έχει ωφελήσει εξαιρετικά τις γυναίκες του συγκεκριμένου επαγγελματικού πεδίου.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι κίνδυνοι τράφικινγκ έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το 2017, η ισπανική αστυνομία διέσωσε περί τις 13.000 γυναίκες σε επιδρομές για την πάταξη των κυκλωμάτων, αναφέροντας πως τουλάχιστον το 80% εξ αυτών ήταν θύματα εκμετάλλευσης παρά τη θέλησή τους από τρίτους.
Με πληροφορίες από BBC