Ολλανδικό εφετείο αποφάσισε υπέρ της Ουκρανίας σε μια μακρά δικαστική διαμάχη για την ιστορική συλλογή αρχαίων θησαυρών που προκλήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η νομική αυτή διαμάχη ξεκίνησε το 2014 όταν τέσσερα μουσεία της Κριμαίας -που από το '14 βρίσκεται υπό ρωσική κυριαρχία- προσπάθησαν να υποχρεώσουν το μουσείο Allard Pierson του Άμστερνταμ να επιστρέψει τους χρυσούς θησαυρούς.
Αυτή τη στιγμή, οι θησαυροί είναι αποθηκευμένοι στην Ουκρανία ως κρατική ιδιοκτησία, κάτι στο οποίο συμφώνησε και το ολλανδικό εφετείο.
Τα μουσεία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, μπορούν ακόμη να πάνε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, οπότε εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη πιθανότητα επιστροφής της σκυθικής αυτής συλλογής χρυσών στην Κριμαία.
Οι χρυσοί αυτοί θησαυροί των Σκυθών ήταν δάνειο από πέντε μουσεία, ένα στο Κίεβο και τέσσερα στην ίδια την Κριμαία.
Περιλάμβαναν μια χρυσή σκυθική τελετουργική περικεφαλαία του 4ου π.Χ αιώνα και άλλα τεχνουργήματα από την εποχή που οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εποικήσει την κριμαϊκή χερσόνησο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι καλωσόρισε την απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας πως «πάντα κερδίζουμε ό,τι μας ανήκει».
The long-awaited victory in the Amsterdam Court of Appeal. "Scythian gold" returns to 🇺🇦. Grateful to the court for a fair decision, and to @minjust_gov_ua, @MFA_Ukraine & @MKIPUkraine for the result. We always regain what’s ours. After the "Scythian gold", we'll return Crimea.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 26, 2021
Η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως δεν συμμετέχει στη δικαστική διαμάχη, ανακοινώνοντας πως αφήνει στη δικαιοδοσία των τεσσάρων μουσείων της Κριμαίας να κυνηγήσουν την επιστροφή των θησαυρών τους.
Η έκθεση «Κριμαία - Χρυσός και μυστικά της Μαύρης Θάλασσας» εγκαινιάστηκε στο Άμστερνταμ τον Φεβρουάριο του 2014, τον μήνα που ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας εκδιώχθηκε και ρωσικές δυνάμεις προσάρτησαν την Κριμαία από την Ουκρανία. Το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες ψήφισαν υπέρ ένωσης της χερσονήσου με την Ρωσία, απορρίφθηκε ως παράνομο από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες.
Με πληροφορίες από BBC