Υπόθεση Ασάνζ: Νέα προσπάθεια των ΗΠΑ για την έκδοσή του, εκδικάζεται η έφεση

Υπόθεση Ασάνζ: Νέα προσπάθεια των ΗΠΑ για την έκδοσή του, εκδικάζεται η έφεση Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Οι ΗΠΑ καταβάλουν μία ακόμη προσπάθεια για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς σήμερα ξεκινά η εκδίκαση της έφεσης των αμερικανικών αρχών κατά της πρώτης απόφασης της βρετανικής δικαιοσύνης

Έπειτα από επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, τα τελευταία 2,5 χρόνια ο ιδρυτής των WikiLeaks κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς. 

Τον περασμένο Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει. Στις ΗΠΑ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση, αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία. Ο ψυχίατρος Μάικλ Κόπελμαν έχει παραδεχθεί ότι απέκρυψε από τη δικαιοσύνη το γεγονός ότι ο πελάτης του έγινε πατέρας δύο φορές το διάστημα που βρισκόταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η έφεση θα εκδικαστεί σήμερα και αύριο. Αν απορριφθεί, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούν πλέον να προσφύγουν μόνο στο Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο, το οποίο όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί να εξετάσει αυτή την προσφυγή. Σε περίπτωση νίκης, η υπόθεση δεν θα κλείσει καθώς άλλο δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει τη βάση της απόφασης.

Σύμφωνα με τη σύντροφό του Στέλα Μόρις, η οποία τον επισκέφθηκε το Σάββατο στη φυλακή, ο Ασάνζ είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. «Ο Τζούλιαν δεν θα επιβιώσει μιας έκδοσης, αυτό ήταν και το συμπέρασμα της δικαστού τον Ιανουάριο», δήλωσε.

Ο 50χρονος, συμπλήρωσε η σύντροφός του, θέλει να μπορέσει να επιστρέψει στην Αυστραλία, «να δει την οικογένειά του, τη μητέρα του την οποία δεν έχει δει εδώ και οκτώ χρόνια». Αναγνώρισε πάντως ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο διότι «η Αυστραλία δεν έκανε τίποτα για να εγγυηθεί την ασφάλειά του».

Σύμφωνα με τον διευθυντή των WikiLeaks Κρίστιν Χράφσον, είναι «αδιανόητο» το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου να λάβει οποιαδήποτε άλλη απόφαση πέραν της επικύρωσης της άρνησης έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου- ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα- δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχες» είχαν ζητήσει στα μέσα Οκτωβρίου με ανοικτή επιστολή τους προς τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης να εγκαταλείψει τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM