Κι όμως υπάρχει ιδανική ώρα να πέφτουμε για ύπνο- Τι διαπίστωσαν επιστήμονες

Κι όμως υπάρχει ιδανική ώρα να πέφτουμε για ύπνο- Τι διαπίστωσαν επιστήμονες Facebook Twitter
PIXABAY
0

Φαίνεται πως υπάρχει ιδανική ώρα ύπνου -μεταξύ 22:00 και 23:00- και συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς, λένε ερευνητές αφού μελέτησαν 88.000 εθελοντές.

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τις ώρες ύπνου και αφύπνισης σε διάστημα επτά ημερών χρησιμοποιώντας μια συσκευή που μοιάζει με ρολόι χειρός και φορούσαν οι εθελοντές.

Πρακτικά αυτό που έκαναν ήταν να παρακολουθούν τι συνέβη στους εθελοντές όσον αφορά την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος σε βάθος έξι ετών.

Από τα 88.000 άτομα, περισσότερα από 3.000 εμφάνισαν κάποια καρδιακή πάθηση. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, όπως διαπιστώθηκε, πήγαινε για ύπνο αργότερα από τις 11.00 το βράδυ ή νωρίτερα από τις 10.00 το βράδυ -το διάστημα δηλαδή που θεωρείται «ιδανικό» για ύπνο. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Δρ Ντέιβιντ Πλανς, η πιο επικίνδυνη ώρα ήταν μετά τα μεσάνυχτα, «ίσως επειδή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να δούμε πρωινό φως, το οποίο ρυθμίζει το "ρολόι" του σώματος».

Ο ύπνος δεν είναι, ωστόσο, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς.

«Εξίσου σημαντικός είναι ο τρόπος ζωής σας, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, η διατήρηση υγιούς βάρους και η τακτική άσκηση, η μείωση πρόσληψης αλατιού και αλκοόλ αλλά και η ισορροπημένη διατροφή», πρόσθεσε η Regina Giblin, νοσηλεύτρια του British Heart Foundation.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 ετών φωτός από τη Γη και φέρεται να ακολουθεί μια ασυνήθιστη τροχιά, κινούμενος κάθετα γύρω από το δυαδικό σύστημα των καφέ νάνων
LIFO NEWSROOM