Η υπερθέρμανση του πλανήτη καταστρέφει τις τοιχογραφίες δεκάδων χιλιάδων ετών

Η παγκόσμια υπερθέρμανση καταστρέφει τις τοιχογραφίες δεκάδων χιλιάδων ετών Facebook Twitter
AmericanScientist
0

Οι αρχαίες τοιχογραφίες, που χρονολογούνται δεκάδες χιλιάδες χρόνια, καταστρέφονται από την κλιματική κρίση μέσα σε μόλις λίγα χρόνια.


Η διάβρωση των ακτών, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες είναι μεταξύ των ακραίων γεγονότων που προβλέπεται να γίνουν πιο σοβαρά με την παγκόσμια υπερθέρμανση. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί προειδοποιούν τώρα ότι έχουν ήδη γίνει σοβαρές ζημιές.

Σε ένα συμπόσιο του Πανεπιστημίου Flinders, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ως απάντηση στην έκτη Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC), διαπιστώθηκε ότι ορισμένες από τις κλιματικές αλλαγές είναι πλέον αναπόφευκτες και «μη αναστρέψιμες».

Ο δρ. Daryl Wesley, αρχαιολόγος από το Flinders, αναφέρθηκε στην καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Μόνικα, ένας από τους πιο σοβαρούς τροπικούς κυκλώνες της Αυστραλίας, ο οποίος ξέσπασε τη Γη του Άρνεμ το 2006.

Ξερίζωσε τα μισά δέντρα σε μια περιοχή πλάτους 50 χιλιομέτρων, ωθώντας αρκετά από αυτά σε χώρους όπου υπήρχε η συγκεκριμένη αρχαία τέχνη στους βράχους. Αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή των τοιχογραφιών.  

Μετά από αυτό, ακολούθησαν οι φωτιές, που εντάθηκαν λόγω του θερμικού φορτίου που άφησε πίσω της η Μόνικα.

Η συγκεκριμένη τέχνη βρίσκεται συχνά σε περιοχές με ψαμμίτη, που απορροφά πολύ νερό. Αυτό σε συνδυασμό με την θερμότητα, έχει σαν αποτέλεσμα να εκρήγνυται ο βράχος και να χάνονται οι τοιχογραφίες.

Ο Wesley είπε ότι μια σειρά περιβαλλοντικών και ανθρώπινων παραγόντων υποβάθμισαν ήδη την τέχνη αυτή με σημαντικές αλλαγές να έχουν καταγραφεί τα τελευταία 56 χρόνια.

Ωστόσο, τόνισε ότι η κλιματική κρίση θα πιέσει ακόμη περισσότερο, καθώς ο καιρός, συμπεριλαμβανομένων των κυκλώνων, γίνεται ακόμη πιο έντονος.

«Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση, κρίσιμη συγκυρία», είπε.

Η αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ, δρ. Jillian Huntley, ανακάλυψε ότι οι κρύσταλλοι αλατιού είναι βράχοι που καταρρέουν, καθώς οι κρύσταλλοι διαστέλλονται και συστέλλονται στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Φέρουν ωστόσο πάνω τους αρχαίες απεικονίσεις.

Η Huntley μελετά την τέχνη των τοιχογραφιών στην περιοχή των μουσώνων της Αυστραλασίας, η οποία εκτείνεται από τα βόρεια της Αυστραλίας μέχρι την Ινδονησία.

Σημείωσε ότι το ίδιο αποτέλεσμα με τους κρυστάλλους αλατιού μπορεί να φανεί στην κορυφή της Αυστραλίας και στην Πιλμπάρα στη Δυτική Αυστραλία.

Το φαινόμενο της κρυστάλλωσης επιταχύνεται από την κλιματική αλλαγή, είπε, η οποία είναι χειρότερη στις τροπικές περιοχές.

«Αυτές οι αυξήσεις της θερμοκρασίας γίνονται αισθητές με ρυθμό τριπλάσιο από τον υπόλοιπο κόσμο. Μια υπερθέρμανση κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου θα μεταφραζόταν σε 6 βαθμούς Κελσίου στις τροπικές περιοχές, κάτι που θα ήταν απολύτως καταστροφικό».

Πρόσθεσε ότι η έκθεση της IPCC ήταν «συντηρητική» και ότι μια «σοβαρή, δραστική και βραχυπρόθεσμη μείωση των εκπομπών ρύπων» είναι άμεσα απαραίτητη.

«Όχι μηδενικοί ρύποι μέχρι το 2050. Αλλά το συντομότερο δυνατό» τόνισε.

Η διοργανώτρια συμποσίου και λέκτορας αρχαιολογίας του Flinders, η δρ Ania Kotarba υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να κοιτάξουμε στο παρελθόν για να σχεδιάσουμε το μέλλον.

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικές προκλήσεις, ακραίες κλιματικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές εδώ και χιλιετίες», είπε.

«Ενώ η σοβαρότητα και η ταχύτητα των αλλαγών τώρα είναι πιο πιεστική, η αρχαιολογική και ιστορική έρευνα μπορεί, και πρέπει, να "ανασκάψει" σε παραδείγματα κοινοτήτων, που προσαρμόζονται στην ταχεία αλλαγή, συχνά με βιώσιμο τρόπο, και να προσφέρει γνώσεις για το μέλλον».

Περιβαλλοντικός ιστορικός του Πανεπιστημίου Flinders, ο δρ Alessandro Antonello, είπε μεταξύ άλλων ότι «Η ανθρωπότητα πρέπει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα και να προσαρμόσει τη ζωή της σε αυτές τις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Με πληροφορίες του Guradian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM