Μελέτη: Κάποιες μέλισσες «ουρλιάζουν» για να προειδοποιούν την κυψέλη για σφήκες

Μελέτη: Κάποιες μέλισσες «ουρλιάζουν» για να προειδοποιήσουν την κυψέλη για σφήκες Facebook Twitter
Unsplash
0

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν εκπληκτικό, «που δεν έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν» τρόπο με τον οποίο ορισμένες μέλισσες προειδοποιούν η μία την άλλη για πιθανά αρπακτικά.

Η Ασιατική μέλισσα (Apis cerana) χρησιμοποιεί τα φτερά της για να δημιουργήσει έναν ήχο παρόμοιο με ανθρώπινη κραυγή όταν τεράστιες σφήκες (hornets) βρίσκονται κοντά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science.

Οι μέλισσες ήταν σε θέση να παράγουν έναν ήχο «σαν τσιρίδα», είπε στους New York Times ο εντομολόγος του Central State University του Οχάιο, Hongmei Li-Byarlay. Οι μέλισσες κάνουν τον θόρυβο όταν απειλούνται από θηρευτές σφήκες (Vespa velutina) έξω από τη φωλιά τους, τρέχοντας με την κοιλιά τους εκτεθειμένη και χτυπώντας έντονα τα φτερά τους.

Μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Dr. Heather Mattila του Wellesley College, είπε στους New York Times ότι «υπάρχει κάτι πολύ ανθρώπινο και αναγνωρίσιμο στους ήχους».

Με την ομάδα της τοποθέτησαν συσκευές εγγραφής μέσα σε κυψέλες για να καταγράψουν τον μοναδικό ήχο καθώς η Mattila είχε ακούσει τις κραυγές στο Βιετνάμ, το 2013, ενώ εργαζόταν σε μια άλλη μελέτη, ανέφεραν οι New York Times. Τοποθέτησαν επίσης βιντεοκάμερες έξω από τις εισόδους των κυψελών.

Η Mattila με την ερευνήτρια τεχνικό του University of Louisiana στο Lafayette, Hannah Kernen, ανέλυσαν αργότερα τις ηχογραφήσεις συγκρίνοντας τους ήχους που καταγράφηκαν μέσα και έξω από τις κυψέλες.

Διαπίστωσαν ότι η παρουσία συγκεκριμένων σφηκών κηφήνων κοντά στις κυψέλες συσχετίστηκε με τον ήχο που μοιάζει με κραυγή και παράγεται από τις μέλισσες.

«Οι αποικίες των Apis cerana παρήγαγαν άλλους συριγμούς σε συνθήκες χωρίς σφήκες. Ωστόσο, τα ερεθίσματα επίθεσης αύξησαν αισθητά τα σινιάλα εντός των αποικιών», αναφέρει η περίληψη της μελέτης.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM