Το WhatsApp ξαναγράφει την πολιτική απορρήτου, έπειτα από το τεράστιο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία πριν από περίπου δύο μήνες.
Έπειτα από έρευνα, η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για τα προσωπικά δεδομένα επέβαλε πρόστιμο 225 εκατομμυρίων ευρώ- το δεύτερο μεγαλύτερο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR)- και διέταξε το WhatsApp να αλλάξει τις πολιτικές του.
Η υπηρεσία μηνυμάτων έχει κάνει έφεση για το πρόστιμο, αλλά τροποποιεί την πολιτική απορρήτου για την Ευρώπη και τη Βρετανία, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση. Παρόλα αυτά, η εταιρεία επιμένει ότι δεν αλλάζει τίποτα σχετικά με την υπηρεσία.
Αντί για αυτό, μικραλλαγές έχουν σχεδιαστεί για να «προστεθούν επιπλέον λεπτομέρειες στις υπάρχουσες πρακτικές μας» και θα εμφανιστούν μόνο στην ευρωπαϊκή εκδοχή της πολιτικής απορρήτου, που είναι ήδη διαφορετική από εκείνη που εφαρμόζεται στον υπόλοιπο κόσμο.
«Δεν υπάρχουν αλλαγές στις διαδικασίες ή τις συμφωνίες μας με τους χρήστες και οι χρήστες δεν θα απαιτηθεί να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε νέο ή να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το WhatsApp», διαβεβαίωσε η εταιρεία ανακοινώνοντας την αλλαγή.
Τον περασμένο Ιανουάριο χρήστες του WhatsApp διαμαρτυρήθηκαν για ένα update στους όρους της εταιρείας που πολλοί πίστευαν ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα την κοινοποίηση δεδομένων με τη μητρική εταιρεία Facebook, πλέον Meta.
Πολλοί πίστευαν ότι αν δεν συμφωνούσαν στους νέους όρους και τις προϋποθέσεις, αυτό θα σήμαινε ότι θα μπλόκαραν οι λογαριασμοί τους. Στην πραγματικότητα, ελάχιστα άλλαξαν, αλλά το WhatsApp αναγκάστηκε να καθυστερήσει τις αλλαγές και επί μήνες να προσπαθεί να καταπολεμήσει την κοινή πεποίθηση περί του αντιθέτου. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύγχυσης, εκατομμύρια χρήστες κατέβασαν ανταγωνιστικές υπηρεσίες, όπως το Signal.
Ανακοινώνοντας τις νέες μικροδιορθώσεις που απαιτεί η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή, το WhatsApp αναφέρθηκε ευθέως σε τέτοιες ανησυχίες.
«Αυτό το update δεν αλλάζει το πώς επεξεργαζόμαστε, χρησιμοποιούμε ή κοινοποιούμε δεδομένα χρηστών με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Meta, ούτε αλλάζει το πώς λειτουργούμε την υπηρεσία μας», επεσήμανε η εταιρεία και παράλληλα τόνισε ότι η υπηρεσία μηνυμάτων παραμένει πλήρως κρυπτογραφημένη (end-to-end), κάτι που σημαίνει ότι τα μηνύματα μπορούν να τα διαβάσουν πόσο ο αποστολέας και ο παραλήπτης.
Με πληροφορίες από BBC