Στο επίκεντρο της έξαρσης νέων κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη με ορισμένες χώρες όπως η Αυστρία να έχουν επιβάλει ήδη lockdown στο σύνολο του πληθυσμού και άλλες να έχουν προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα σε ανεμβολίαστους για τον περιορισμό της νόσου.
Μέσα στο δυσμενές αυτό πλαίσιο, «καμπανάκι» έκρουσε η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι μέχρι τον Μάρτιο ακόμη 700.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους στη Γηραιά ήπειρο λόγω επιπλοκών της νόσου, με τον συνολικό αριθμό νεκρών να αναμένεται έτσι να ξεπεράσει τους δύο εκατομμύρια.
Ας δούμε αναλυτικότερα την επιδημιολογική κατάσταση σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται.
Αυστρία
Από τις 22 Νοεμβρίου, η Αυστρία μπήκε επισήμως σε lockdown για το σύνολο του πληθυσμού. Η Βιέννη μοιάζει ξανά με άδεια πόλη: Καταστήματα, εστιατόρια, χριστουγεννιάτικες αγορές, συναυλίες, κομμωτήρια έχουν κλείσει και μόνο τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.
Στο μεταξύ, με μια λαχειοφόρο αγορά εμβολιασμού η αυστριακή ραδιοτηλεόραση ORF επιχειρεί να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στον εμβολιασμό κατά του ιού.
Γερμανία
Άνευ προηγουμένου μολύνσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία από την εκδήλωση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν αυξήθηκαν κατά 66.884 τις προηγούμενες 24 ώρες.
Η χώρα απέχει πλέον ελάχιστα από το τραγικό ορόσημο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας. Συνολικά, 335 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών του ιού τις προηγούμενες 24 ώρες, με το άθροισμα να φθάνει τους 99.768 νεκρούς μέχρι σήμερα.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ ζήτησε εχθές μέτρα τύπου lockdown και για τους εμβολιασμένους. «Εάν σε μία μέρα μολυνθούν 50.000 άτομα, 400 από αυτά θα πεθάνουν», τόνισε ο κ. Βίλερ μιλώντας στην εφημερίδα «Die Zeit» και επισημαίνει ότι «όλα όσα κάνουμε σήμερα θα έχουν αποτέλεσμα μόνο σε δύο ή τρεις εβδομάδες».
Ισπανία
Η περιφέρεια της Καταλονίας σχεδιάζει να επιβάλει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για την είσοδο των πολιτών σε μπαρ, εστιατόρια και στάδια. Παρόμοιους περιορισμούς εξετάζουν και άλλες περιφέρειες, ώστε να αναχαιτιστεί το νέο κύμα των μολύνσεων.
Ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Ισπανία, μια χώρα όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 79% του πληθυσμού, παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που καταγράφονται στην Αυστρία για παράδειγμα, όμως οι αρχές θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να βγει σύντομα εκτός ελέγχου.
Ολλανδία
Η Ολλανδία επανέφερε την περασμένη εβδομάδα ένα μερικό lockdown προκειμένου να αντιμετωπίσει μια έκρηξη των μολύνσεων της Covid-19, με μια σειρά υγειονομικών περιορισμών που επηρεάζουν κυρίως τον τομέα της εστίασης που θα πρέπει να κλείνει στις 20:00.
Τα μέτρα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις που πήραν βίαιη τροπή σε πολλές πόλεις της χώρας μέσα στο σαββατοκύριακο.
Με σχεδόν το 85% των ενηλίκων να έχει πλήρως εμβολιαστεί στη χώρα αυτή των 17,5 εκατομμυρίων πολιτών, περισσότερες από 20.000 νέες μολύνσεις κορωνοϊού καταγράφηκαν σε δύο διαδοχικές ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα.
Σλοβακία
Αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας ισχύουν στη χώρα από τη Δευτέρα.
«Πρόκειται για το λοκντάουν των ανεμβολίαστων», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Έντουαρνγκ Χέγκερ.
Με βάση τα νέα μέτρα, μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καταστήματα με μη απαραίτητα προϊόντα ή να παρακολουθούν αθλητικές δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις.
Δανία
Η χώρα επανέφερε πριν από λίγες ημέρες το «υγειονομικό διαβατήριο», το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του είναι εμβολιασμένος ή αρνητικός στον ιό. Το πάσο αυτό απαιτείται για επισκέψεις σε εστιατόρια, καφέ, γηροκομεία και για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με πάνω από 200 ανθρώπους και ισχύει σε εθνικό επίπεδο.
Τσεχία
Το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 25.864 κρούσματα του ιού επί συνόλου 110.700 τεστ, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη χώρα. Πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα στον Νοέμβριο που καταγράφεται ρεκόρ μολύνσεων.
Από τη Δευτέρα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις και υπηρεσίες (π.χ εστιατόρια και ξενοδοχεία), ενώ δε θα αναγνωρίζονται στο εξής ούτε τα αρνητικά τεστ κορονοϊού. Μόνο το 58% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.
Κύπρος
Συνεδριάζει από το πρωί το υπουργικό συμβούλιο και επί τάπητος έχουν τεθεί ενδεχόμενα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.
Στα επιπλέον μέτρα περιλαμβάνονται η απαγόρευση όλων των μαζικής συμμετοχής χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, καθώς και περαιτέρω περιορισμοί για τους πλήρως ανεμβολίαστους.
Χτες, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε 437 νέα κρούσματα από 66.797 διαγνωστικούς ελέγχους, ενώ δεν καταγράφηκε θάνατος από τη νόσο Covid-19.
Ιταλία
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 10.047 κρούσματα κορονοϊού και 83 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Στο μεταξύ από στη βορειοανατολική περιφέρεια Ανω Αδίγη, όπου από σήμερα ξεκινά βραδινή και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε είκοσι δήμους, υπάρχει μια νέα αιτία έντονης ανησυχίας: στην όλη περιοχή οργανώνονται «κορονοπάρτι» από ανεμβολίαστους, στα οποία συμμετέχει τουλάχιστο ένα άτομο θετικό στον ιό.
Στόχος τους, είναι να μολυνθούν και να μπορέσουν να λάβουν, στη συνέχεια, πιστοποιητικό ανάρρωσης χωρίς, βέβαια, να έχουν εμβολιαστεί.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters