Κώστας Παπαναστασίου: Πέθανε ο ηθοποιός και ιδιοκτήτης εμβληματικού εστιατορίου στη Γερμανία

Κώστας Παπαναστασίου: Πέθανε ο ηθοποιός και ιδιοκτήτης εμβληματικού εστιατορίου στη Γερμανία Facebook Twitter
0

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών άφησε την Κυριακή στο Βερολίνο ο Κώστας Παπαναστασίου, γνωστός ηθοποιός στη Γερμανία και ιδιοκτήτης του φημισμένου ελληνικού εστιατορίου Terzo Mondo.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου έπασχε από άνοια και ζούσε σε νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η οποία μετέδωσε την είδηση του θανάτου του .

Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαναστασίου

Γεννήθηκε σε χωριό της Καρδίτσας στις 8 Φεβρουαρίου του 1937. Το 1954 έφυγε για τη Βιέννη για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Δύο χρόνια αργότερα πήγε στο Δυτικό Βερολίνο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και εργάστηκε για ένα διάστημα ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πολυτεχνείο, ενώ, παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα ηθοποιίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν «φούντωσε» το φοιτητικό κίνημα στη Γερμανία και προπαντός στο Δυτικό Βερολίνο, ο Κώστας Παπαναστασίου συμμετείχε ενεργά, παράλληλα ήταν μέλος και στέλεχος της ΕΔΑ. Η αριστερά θα παραμείνει ως το τέλος της ζωής του ο πολιτικός του χώρος – είτε ως μέλος του ΚΚΕεσ, είτε ως ανένταχτος, είτε ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο διάστημα της χούντας των συνταγματαρχών βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αντιδικτατορικού αγώνα – σε εκδηλώσεις, σε διαδηλώσεις, σε συναυλίες που έδωσε με την κιθάρα του τραγουδώντας Θεοδωράκη.

Το 1972 άνοιξε το ρεστοράν Terzo Mondo (Τρίτος Κόσμος) στο κέντρο του Δυτικού Βερολίνου.

Ο Κώστας Παπαναστασίου έγινε γνωστός σε όλη τη Γερμανία ως ο Έλληνας εστιάτορας της ταβέρνας «Ακρόπολη» στο πιο δημοφιλές γερμανικό σήριαλ Lindenstrasse. Από το 1985 ως το 1996 ως «Παναγιώτης Σαρικάκης» εμφανίστηκε σε σχεδόν όλα τα επεισόδια που παίζονται εβδομαδιαίως. Η φήμη που απέκτησε τότε είναι τόσο μεγάλη, που ακόμη και σήμερα τα λεωφορεία ξεναγήσεων τουριστών κάνουν στοπ στο Terzo Mondo.

Πολλά χρόνια ο Κώστας Παπαναστασίου οργάνωσε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γεωργία. Στο διάστημα της κρίσης χρέους της Ελλάδας συμμετείχε στη δημόσια συζήτηση και άσκησε κριτική στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που εκφράστηκαν σε γερμανικά ΜΜΕ ενάντια στους Έλληνες. Για την κοινωνική του προσφορά ο Κώστας Παπαναστασίου τιμήθηκε το 2012 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, με το Σταυρό του Τάγματος της Αξίας.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fyre Festival 2: «Δεν ξέρουμε τίποτα για την εκδήλωση» λέει το δημαρχείου του νησιού που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ 

Διεθνή / Fyre Festival 2: Το «μεγαλύτερο φιάσκο των μουσικών φεστιβάλ» επιστρέφει - ή μήπως όχι;

Οι αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, άδειες δεν έχουν εκδοθεί και κανένας καλλιτέχνης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά το φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2025 και ο διοργανωτής επιμένει πως θα γίνει κανονικά
LIFO NEWSROOM
WSJ: Γιατί ο Τραμπ θα καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Διεθνή / WSJ: Γιατί ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο εποπτεύει, μεταξύ άλλων, τα φοιτητικά δάνεια ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το πανεπιστήμιο εξ ολοκλήρου
LIFO NEWSROOM
Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM