Μετά από χρόνια διπλωματικών εντάσεων, η Γαλλία και η Ιταλία πρόκειται να υπογράψουν μια συνθήκη φιλίας και συνεργασίας που θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς τους σχέσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στη Ρώμη για να υπογράψει τη «γαλλο-ιταλική συνθήκη ενισχυμένης συνεργασίας» με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, αυτή η συνθήκη «θα προωθήσει τη σύγκλιση των γαλλικών και ιταλικών θέσεων, καθώς και τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, μεταναστευτικής πολιτικής, οικονομίας, εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού».
Η κίνηση θα έχει «σημαντική συμβολική αξία» σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια μετά το Brexit και την πολιτική μετάβαση στη Γερμανία, δήλωσε από την άλλη ιταλική κυβερνητική πηγή. Το σύμφωνο έχει επίσης στόχο να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή της ιταλικής κυβέρνησης.
Η νέα συνθήκη έρχεται σχεδόν 60 χρόνια μετά από μια γαλλο-γερμανική συνθήκη που υπογράφηκε από τους Αντενάουερ και Ντε Γκωλ δίνοντας σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και στην εξέλιξη αυτού που σήμερα ονομάζουμε «γαλλογερμανικός» άξονας. Μπορεί όμως το νέο γαλλο-ιταλικό σύμφωνο να αναδιαμορφώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ίδιο τρόπο όπως ο γερμανογαλλικός πρόγονός της;
Η «συνθήκη του Κυρινάλιου» όπως ανακοινώθηκε το όνομά της το 2017, έρχεται για να δώσει «ένα πιο σταθερό και φιλόδοξο πλαίσιο» στη γαλλο-ιταλική συνεργασία.
Αν και οι λεπτομέρειες του συμφώνου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα υπάρξουν 11 κεφάλαια που θα καλύπτουν πολλά διαφορετικά θέματα, από εσωτερικά όπως η νεολαία και η έρευνα μέχρι την ευρωπαϊκή συνοχή και την εξωτερική πολιτική», δήλωσε η Ματίλντ Τσιούλα συντονίστρια του προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Παρίσι.
«Οπότε, βασικά, πρόκειται για τη θεσμοθέτηση και τη δόμηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας», είπε η ειδικός. «Προφανώς, οι δύο χώρες συνεργάζονται για αρκετό καιρό, αλλά η γαλλο-ιταλική σχέση δεν είχε αυτό που είχε η γερμανογαλλική σχέση με τη συνθήκη των Ηλυσίων. Επομένως, νομίζω ότι πρόκειται για τη δόμηση της σχέσης και την προσπάθεια να ταιριάξουν σε αυτό το επίπεδο συνεργασίας», το οποίο είναι «πολύ καθυστερημένο», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από Euronews