Ντόμινο εξελίξεων προκάλεσε στον πλανήτη η μετάλλαξη Όμικρον, που ανακαλύφθηκε στη Μποτσουάνα, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ επέβαλαν νέους ταξιδιωτικούς προορισμούς, ενώ οι χρηματιστηριακές κατέρρευσαν καθώς οι ελπίδες για έξοδο από το τούνελ της πανδημίας άρχισαν να γίνονται και πάλι θολές.
Μόλις δύο ημέρες αφότου ο κόσμος πληροφορήθηκε για τη ύπαρξη νέας μετάλλαξης, ο ΠΟΥ την χαρακτήρισε ως «ανησυχητική», όπως και με την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εμφανίστηκε πριν ένα χρόνο. Ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι η παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που μπορεί να την καταστήσουν πιο μεταδοτική ή πιο μολυσματική ή να καταστήσουν τα εμβόλια και άλλα προληπτικά μέτρα λιγότερο αποτελεσματικά — αν και κανένα από αυτά τα αποτελέσματα δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.
Κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν εντοπιστεί σε λίγους ανθρώπους στη Μποτσουάνα, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ, αλλά η εμπειρία με προηγούμενες παραλλαγές υποδηλώνει ότι όταν εντοπιστούν τα πρώτα κρούσματα, είναι πιθανό ότι περισσότερα έχουν περάσει απαρατήρητα. «Αυτή η παραλλαγή έχει ανιχνευθεί με ταχύτερους ρυθμούς από προηγούμενες εκρήξεις μόλυνσης, υποδηλώνοντας ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης», δήλωσε ο ΠΟΥ.
Στο Βέλγιο το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην ΕΕ
Το Βέλγιο ανακοίνωσε, εχθές, το πρώτο κρούσμα του στελέχους. Πρόκειται για ανεμβολίαστη νεαρή γυναίκα, η οποία εμφάνισε συμπτώματα παρόμοια με εκείνη της ήπιας γρίπης, έντεκα ημέρες μετά το ταξίδι της στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας.
Η γυναίκα δεν ανέφερε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική ή άλλες χώρες της περιοχής, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Κανένας από τους συγγενείς της δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα. Η ασθενής λέγεται ότι είχε υψηλό ιικό φορτίο τη στιγμή της διάγνωσης από τους ερευνητές στα πανεπιστήμια KU Leuven και UZ Leuven.
Μπλόκο στα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής
Την Παρασκευή, το Ισραήλ, πολλά ευρωπαϊκά έθνη μεμονωμένα αρχικά, και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς ακολούθησαν το παράδειγμα της Βρετανίας, απαγορεύοντας προσωρινά την άφιξη ταξιδιωτών που βρέθηκαν πρόσφατα στη Νότια Αφρική ή σε οποιοδήποτε από τα πολλές γειτονικές χώρες.
Όπως και με τις προηγούμενες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, οι χώρες επιτρέπουν στους πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους εάν βγουν αρνητικοί στον ιό, με ορισμένες χώρες να απαιτούν πρόσθετες εξετάσεις και καραντίνα μετά την άφιξή τους.
Έκτακτα μέτρα και στην Ελλάδα
Το μεσημέρι της Παρασκευής, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής. Πρόκειται για: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ το πρωί του Σαββάτου.
Τι ισχύει
- Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
- Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
- Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
- Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.
ECDC: Υψηλός έως πολύ υψηλός ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η μετάλλαξη Όμικρον
Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».
Με πληροφορίες NYTimes και ΑΠΕ-ΜΠΕ