Ένας πίνακας του Μονέ με 24,1 εκατομμύρια σπάει το ρεκόρ του πιο ακριβού έργου στο Πεκίνο

Ένας πίνακας του Μονέ με 24,1 εκατομμύρια σπάει το ρεκόρ του πιο ακριβού έργου στο Πεκίνο Facebook Twitter
Το έργο Bassin aux nymphéas του Claude Monet, les rosiers, 1913
0

Ένα νέο ρεκόρ στην παγκόσμια αγοράς της τέχνης σημειώθηκε από την πώληση ενός πίνακα του Μονέ που πουλήθηκε για 24,1 εκατομμύρια δολάρια στο Πεκίνο, και έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης από τη Δύση που πωλήθηκε ποτέ στην Κίνα.

Οι μεγάλες δημοπρασίες αυτής της σεζόν στο Πεκίνο ξεκίνησαν και ο οίκος κορυφαίος κινεζικός οίκος δημοπρασιών China Guardian πούλησε το «Bassin aux nympheas, les rosiers» του Κλοντ Μονέ σε τιμή που απογειώνει τις πωλήσεις των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων στην Κίνα.

Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η «Στήλη» του Γκέρχαρντ Ρίχτερ πουλήθηκε για 12,65 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας έχει δημιουργηθεί το 1913 και απεικονίζει μια ήρεμη καλοκαιρινή μέρα στο Ζιβερνί, στον ονειρεμένο κήπο που έφτιαξε ο Μονέ, με μια αψίδα από τριαντάφυλλα να αντικατοπτρίζεται στο νερό της λίμνης στην οποία επιπλέουν γαλαζωπά και ροζ νούφαρα. Από τις τρεις συνθέσεις που έκανε ο Μονέ με ην ίδια θέα στην ώριμη περίοδο του έργου του, ο πίνακας που πουλήθηκε είναι ο μεγαλύτερος με διαστάσεις 73 εκ. επί 1 μ.

Ο πωλητής πιστεύεται ότι είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Wang Jianlin, ο οποίος ήταν γνωστός για τη συλλογή κινεζικής ζωγραφικής και καλλιγραφίας. Ο κατάλογος της δημοπρασίας δείχνει ότι ο τελευταίος ιδιοκτήτης το αγόρασε από τον Sotheby's στη Νέα Υόρκη το 2015.

Ο τωρινός ιδιοκτήτης είναι ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος Liu Yiqian, ένας πρώην ταξιτζής από τη Σανγκάη που αγαπά τα έργα τέχνης και ήταν αυτός που αγόρασε και το Γυμνό του Μοντιλιάνι για 170,4 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη πριν από έξι χρόνια, το δεύτερο πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ εκείνη την εποχή.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έργα δυτικής τέχνης γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας τόσο της ακμάζουσας οικονομίας της Κίνας, όσο και της δημιουργίας πολλών ιδιωτικών και δημόσιων μουσείων.  

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φερνάντα Τόρες κερδίζει Χρυσή Σφαίρα 26 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της μητέρας της στην ίδια κατηγορία

Πολιτισμός / Η Φερνάντα Τόρες κερδίζει Χρυσή Σφαίρα 26 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της μητέρας της στην ίδια κατηγορία

Η νίκη της Τόρες έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η μητέρα της, Φερνάντα Μοντενέγκρο, είχε προταθεί για το ίδιο βραβείο το 1999 για το “Central Station”, το οποίο της χάρισε και υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Χρυσές Σφαίρες 2025: Θριάμβευσαν «Emilia Perez» και «Brutalist» - Όλοι οι νικητές

Πολιτισμός / Χρυσές Σφαίρες 2025: Θριάμβευσαν «Emilia Perez», «Shogun» και «Brutalist» - Όλοι οι νικητές

Η οικοδέσποινα της βραδιάς, Νίκι Γκλέιζερ, προσέφερε καυστικά σχόλια για τη βιομηχανία, αγγίζοντας θέματα όπως οι πολιτικές εξελίξεις και οι οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το Χόλιγουντ
LIFO NEWSROOM
Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Πολιτισμός / Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του
LIFO NEWSROOM
Έφυγε από τη ζωή η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Πολιτισμός / Πέθανε η Rosita Missoni, η γυναίκα που καθόρισε την ιταλική μόδα

Η πρώτη πασαρέλα πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο το 1966, σε έναν ιστορικό χώρο, το Teatro Gerolamo, με τη συνεργασία του καλλιτέχνη Lucio Fontana. Οι παρουσιάσεις τους συχνά συνδύαζαν μόδα και τέχνη, προσελκύοντας κριτικούς από όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM