Σχετικά ανταγωνιστικούς μισθούς για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά σημαντικά χαμηλότερους από εκείνους που προσφέρονται για παρόμοιες θέσεις σε άλλες αγορές, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, δίνουν οι ελληνικές startups, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα την οποία πραγματοποίησε η Marathon Venture Capital.
Στην έρευνα συμμετείχαν 27 ελληνικές startups διαφορετικού μεγέθους και ωριμότητας. Το σύνολο των εταιρειών παρείχε ανώνυμα στοιχεία για τις μισθολογικές απολαβές και το πακέτο παροχών κάθε εργαζόμενου σε θέση τεχνολογίας με έδρα την Ελλάδα, αντιστοιχίζοντας κάθε θέση με συγκεκριμένη κατηγορία, είδος ρόλου και επίπεδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή δεκάδων startups που απασχολούν 1.915 άτομα στη χώρα, οι καλύτερα αμειβόμενοι ρόλοι είναι αυτοί του leadership product (με τις μεικτές ετήσιες απολαβές να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 81.000 ευρώ), του leadership data scientist (78.000 ευρώ), leadership engineering (72.000 ευρώ) και leadership dev ops/infrastructure (68.000 ευρώ).
Στο παρακάτω διάγραμμα συνοψίζονται τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με το παρατηρούμενο εύρος μισθολογικών αποδοχών ανά λειτουργία σε θέσεις τεχνολογίας ελληνικών startups.
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τον διάμεσο και τη μέση τιμή του ετήσιου μικτού μισθού ανά θέση εργασίας, μαζί με το αντίστοιχο επίπεδο.
Εκτός από μισθολογικά δεδομένα, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα μοιράστηκαν στοιχεία αναφορικά με την παροχή εταιρικών μεριδίων στους εργαζομένους τους. Η απάντηση ήταν θετική για περίπου 40% των θέσεων, 4/10 εργαζομένους σε θέσεις τεχνολογίας ελληνικών startups λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή.
Το 85% των θέσεων εργασίας που περιλήφθηκαν στη μελέτη βρίσκονται στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό της ευρύτερης αγοράς, καθώς η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εταιρειών έχουν την έδρα τους στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται πως, δεδομένης επίσης της άνθησης της τηλεργασίας, η κατανομή αυτή πρόκειται να αλλάξει.
Στο μεταξύ, όπως παρατηρείται και σε άλλες χώρες, υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων στις θέσεις εργασίας στην τεχνολογία. Στην παρούσα μελέτη, λιγότερο από 20% των εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ το ποσοστό αυτό σε θέσεις ηγεσίας είναι περιορίζεται περαιτέρω στο ιδιαιτέρως φτωχό 3%.
Οι startups που συμμετείχαν στην έρευνα είναι οι εξής: