Ο αριθμός των νοσηλευτών παγκοσμίως συνεχίζει να μειώνεται, την ώρα που εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα υπάρχει ανισορροπία, καθώς δυτικές χώρες εντείνουν την πρόσληψη υγειονομικών από αφρικανικά και άλλα φτωχότερα κράτη, επισημαίνει το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών.
Πολλοί νοσηλευτές έχουν εξαντληθεί από την πανδημία και το ποσοστό εκείνων που «έχουν πρόθεση να αποχωρήσουν» μέσα στον επόμενο χρόνο διπλασιάστηκε σε 20-30%, επεσήμανε ο Χάουαρντ Κάτον, CEO του Συμβουλίου που εκπροσωπεί 27 εκατομμύρια νοσηλευτές από 130 εθνικές ενώσεις.
«Πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμο σημείο… αν συνεχιστεί αυτή η τάση που βλέπουμε, θα μπορούσε να είναι μια έξοδος ανθρώπων», υπογράμμισε. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφτούν πακέτο μέτρων υποστήριξης, τα οποία πρέπει να εφαρμόσουν για να επενδύσου στους νοσηλευτές τους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας τον επόμενο χρόνο», συμπλήρωσε.
Τουλάχιστον 115.000 νοσηλευτές έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού. Όμως, ο Κάτον επεσήμανε ότι είναι συντηρητικά αυτά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- που αφορούν το διάστημα από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Μάιο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο πραγματικός τραγικός απολογισμός είναι πιθανότατα διπλάσιος.
Ήδη προ πανδημίας υπήρχε παγκόσμια έλλειψη 6 εκατομμυρίων νοσηλευτών, ενώ περίπου 4,75 εκατομμύρια αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο Κάτον.
Οι πλούσιες χώρες έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν δεκαπλάσιο αριθμό νοσηλευτών- αναλογικά με τον πληθυσμό τους- σε σύγκριση με τα φτωχά κράτη. Όμως, πολλές χώρες προσλαμβάνουν προσωπικό από το εξωτερικό για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία τους, δήλωσε ο Κάτον, σημειώνοντας ότι παραδοσιακοί «εξαγωγείς» νοσηλευτών είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδία.
«Έχουμε δει ασφαλώς αυξημένη δραστηριότητα πρόσληψης από τη Βρετανία και τη Γερμανία στην Ευρώπη, όπως και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά στη Βόρεια Αμερική», είπε. Αφρικανικές χώρες όπως η Κένυα, η Ουγκάντα και η Νιγηρία βλέπουν τους νοσηλευτές τους να προσλαμβάνονται, συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει προκαλέσει νέο άγχος. «Η αίσθησή μου είναι πως νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο- όπως και όλοι μας- ίσως να είχαν αρχίσει να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας, αλλά τώρα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι μπορεί να επιστρέψουμε στο μηδέν», κατέληξε.
Με πληροφορίες από Reuters