Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν την πιθανή επίδραση που έχει η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid στη μετάλλαξη Όμικρον, γνωστοποιώντας πως μπορεί να προσφέρει προστασία σχεδόν 85% έναντι σοβαρής νόσησης.
Το ποσοστό προστασίας είναι κατά τι μικρότερο από εκείνο που εξασφάλιζαν τα εμβόλια στις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού. Παρόλα αυτά, διασφαλίζει πως πολλοί θα αποφύγουν τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας έως ότου συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο για τη νέα αυτή μετάλλαξη με την ταχύτατη μετάδοση.
Η προκαταρκτική μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου υποδεικνύει πως υπάρχει μείωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον.
Ακόμη και με τρίτη δόση, το επίπεδο προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης από τη Όμικρον υπολογίζεται γύρω στο 80 με 85.9%, πολύ χαμηλότερο δηλαδή από το 97% προστασίας στη Δέλτα - άλλο ένα στέλεχος που αυτή τη στιγμή είναι κυρίαρχο σε πολλές χώρες.
Οι ειδικοί προσπαθούν ακόμη να διαπιστώσουν πόσο ήπια ή σοβαρή μπορεί να αποδειχτεί η Όμικρον.
Τα εμβόλια, παρότι «διδάσκουν» το σώμα πώς να αντιμετωπίσει την Covid, τα ήδη υπάρχοντα δεν παρασκευάστηκαν για το έντονα μεταλλαγμένο στέλεχος τής Όμικρον.
Ως εκ τούτου, προκειμένου να ενισχύσουν το επίπεδο αντισωμάτων κατά του ιού, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση.
«Μια αβεβαιότητα που εκκρεμεί είναι πόσο σοβαρή νόσηση προκαλείται από την Όμικρον σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Ενώ ίσως χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να το κατανοήσουμε πλήρως, οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν σχέδια για τον περιορισμό ενδεχόμενων επιπτώσεων. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τη σπουδαιότητα χορήγησης των ενισχυτικών δόσεων στο πλαίσιο της ευρύτερης υγειονομικής αντιμετώπισης» αναφέρει ο καθηγητής Αζρά Γκάνι, εκ των ερευνητών του Imperial.
Υπενθυμίζεται πως η παραλλαγή Όμικρον είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης του SARS-CoV-2 και εντοπίσθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου στην Μποτσουάνα και στην συνέχεια στην Νότια Αφρική.
Η ιδιαιτερότητά της είναι ο αυξημένος αριθμός μεταλλάξεων σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού που εμφανίσθηκε στην Κίνα και σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, όπως η Δέλτα, που κυριαρχεί στον κόσμο από το καλοκαίρι του 2021.
Οι μεταλλάξεις της Ομικρον μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανοσία κατά του ιού μέσω των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η επαναμόλυνση ατόμων που έχουν νοσήσει και η μετάδοση σε εμβολιασμένους.
Πολλές πρόσφατες μελέτες, που έγιναν στο εργαστήριο, δείχνουν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων απέναντι στην Ομικρον μειώνονται στους εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech, Moderna και επίσης με AstraZeneca ή Sinovac.
Ωστόσο, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης φαίνεται ότι επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό την ανοσία μέσω αντισωμάτων, όπως ανακοίνωσαν οι Pfizer και BioNTech. Αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτή η ανοσία διαρκεί στον χρόνο.
Με πληροφορίες από BBC