S&P: Γιατί οι μισθοί στην Ευρώπη δεν αυξάνονται περισσότερο

S&P: Γιατί οι μισθοί στην Ευρώπη δεν αυξάνονται περισσότερο Facebook Twitter
Unsplash
0

Κατά μόλις 1,5% αυξήθηκαν οι μισθοί που ορίζονται από διαπραγματεύσεις το 2021 στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου παρατηρήθηκαν οι υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις της τελευταίας δεκαετίας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

Παράλληλα, τα στοιχεία του Bureau of Labor Statistics για τον Νοέμβριο δείχνουν ότι το ωρομίσθιο των Αμερικανών εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 4,8% τον τελευταίο χρόνο, ενώ η τελευταία έκθεση του αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα δώσουν και νέες αυξήσεις 3,9% το 2022. 

Αυτή η κατάσταση έχει διαμορφωθεί στις ΗΠΑ, καθώς το ποσοστό ανεργίας τους τελευταίους μήνες έχει σημειώσει μεγάλη πτώση, ενώ η χώρα έχει 4 εκατ. λιγότερους εργαζομένους σε σύγκριση με τα προ-πανδημίας επίπεδα. Οι λιγότεροι εργαζόμενοι δημιουργούν ελλείψεις στην αγορά εργασίας.

Η κατάσταση, όμως, στην Ευρώπη είναι τελείως διαφορετική, καθώς η αγορά εργασίας προστατεύτηκε με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Σύμφωνα με την S&P, τα μέτρα των κυβερνήσεων επέτρεψαν στον τομέα αυτό να ανακάμψει γρήγορα. Από τις 5 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν την άνοιξη του 2020 με τα lockdowns, οι 4,7 εκατ. είχαν ήδη ανακτηθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2021. Παράλληλα, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό βρίσκεται στα προ-κρίσης επίπεδα στην  Ευρωζώνη, ενώ παραμένει κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο στις ΗΠΑ, αν και εκεί ανάκαμψη του ΑΕΠ είναι γρηγορότερη). 

Το ζήτημα του μισθού στην Ευρώπη

Η ανάκαμψη, λοιπόν, στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας σημαίνει ήπιες μισθολογικές αυξήσεις, όπως σημειώνει η S&P. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισθοί που καθορίζονται από διαπραγματεύσεις αυξήθηκαν κατά 1,5% το 2021, έναντι αύξησης 1,9% τον προηγούμενο χρόνο. 

Σύμφωνα με την S&P η Ευρώπη πλησιάζει και πάλι την κατάσταση της πλήρους απασχόλησης όπου πήγαινε πριν από τον κορωνοϊό. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επικαλούνται τις ελλείψεις προσωπικού ως λόγο για τον περιορισμό της παραγωγής τους. 

Η εκτίμηση της S&P αναφέρει ότι δικαιολογείται μία επιτάχυνση των μισθολογικών αυξήσεων στο 2-2,5%, με το ποσοστό της ανεργίας να βρίσκεται κοντά στο δομικό επίπεδό του, 7,6% το 2021, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Όπως αναφέρει ότι αυτό το εύρος κινούνται οι αυξήσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση ή έχουν ήδη αποφασιστεί στη Γερμανία για τον επόμενο χρόνο. Σε περίπτωση που ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία αυξηθεί κατά 25% το 2022, όπως προτείνει η κυβέρνηση, αυτό θα ωφελήσει μόνο το 2% των εργαζομένων. Άρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, πρέπει να κοιτάμε αυτή την αύξηση με φόντο την αύξηση του 1,9% που έχουν ήδη διαπραγματευτεί τα σωματεία στη Γερμανία για το 14% των εργαζόμενων στη χώρα για το 2022.

Τέτοιου είδους αυξήσεις δικαιώνουν τις προβλέψεις της S&P για μικρές μόνο μισθολογικές αυξήσεις στην Ευρώπη το 2022. Άρα, όσο οι τελευταίες ανατιμήσεις δεν οδηγούν και σε αύξηση των μισθών, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι προσωρινός, μοιάζουν ασφαλείς. Σύμφωνα με την S&P, η ΕΚΤ διαθέτει περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες ώσπου να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό από τις μισθολογικές αυξήσεις μέσω αυξήσεων στα επιτόκια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Διεθνή / «Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά σε κάποιες περιοχές - Την ώρα που χιονοθύελλες και καταιγίδες πλήττουν διάφορες χώρες, καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία
LIFO NEWSROOM