Οι 10 πιο κοστοβόρες φυσικές καταστροφές του 2021 προκάλεσαν ζημιές άνω των 170 δισ. δολαρίων

Οι 10 πιο κοστοβόρες φυσικές καταστροφές του 2021 προκάλεσα ζημιές άνω των 170 δισ. δολαρίων Facebook Twitter
Ένα τρένο επιχειρεί να περάσει από μία γραμμή στο κατά τα άλλα πλημμυρισμένο τοπίο, από τις βροχές και το χιόνι που λιώνει έξω από τη Φρανκφούρτη (Associated Press)
0

Οι δέκα πιο κοστοβόρες καιρικές θεομηνίες του 2021 αποτιμώνται σε ζημιές άνω των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά 20 δισ. δολ. πιο ακριβές από εκείνες του 2020, σύμφωνα με βρετανική οργάνωση. 

Όπως αναφέρει η Christian Aid, η ανοδική τάση αντανακλά τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η οργάνωση προσθέτει πως οι 10 αυτές φυσικές καταστροφές στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 1.075 ανθρώπων και εκτόπισαν ακόμη 1,3 εκατομμύρια. 
 

Κάθε χρόνια η οργάνωση κάνει αποτίμηση του κόστους καταστροφικών καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, φωτιές και καύσωνες. Το 2020, διαπίστωσε πως οι 10 πιο κοστοβόρες καιρικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές 150 δισ. δολ.


Η θεομηνία με τις πιο ακριβές επιπτώσεις το 2021 ήταν ο τυφώνας Άιντα, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, που σφυροκόπησε τις ανατολικές πολιτείες της Αμερικής, προκαλώντας ζημιές 65 δισ. δολαρίων. 


Επόμενη θεομηνία στη λίστα, ήταν οι πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο, τον περασμένο Ιούλιο, με κόστος ζημιών 43 δισ. 

Cost of world’s 10 most expensive natural disasters rises to 0bn, aid group finds Facebook Twitter
Μισοβυθισμένα αυτοκίνητα στη Φιλαδέλφεια, μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η Άιντα - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ


Το κύμα ψύχους και καταιγίδων στο Τέξας που «γονάτισε» το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, κόστισε 23 δισ, δολ, ενώ οι πλημμύρες στην επαρχία Χενάν της Κίνας στοίχισαν περί τα 17 δισ. δολάρια. 


Στις θεομηνίες με καταστροφικό οικονομικό αποτύπωμα πολλών δισεκατομμυρίων περιλαμβάνονται οι πλημμύρες στον Καναδά, το ανοιξιάτικο ψύχος στη Γαλλία που κατέστρεψε τα αμπέλια και τις σοδειές και ένας κυκλώνας σε Ινδία και Μπαγκλαντές τον Μάιο. 


Διευκρινίζεται πως η έρευνα στην αξιολόγησή της καλύπτει καταστροφές σε πλούσιες χώρες όπου οι υποδομές είναι καλύτερα ασφαλισμένες, τη στιγμή που στις φτωχότερες χώρες ο απολογισμός τέτοιων θεομηνιών είναι συχνά μη υπολογίσιμος. 


Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Swiss Re, η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία του κόσμου με έδρα τη Ζυρίχη, εκτίμησε το ύψος των φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών επεισοδίων τού 2021 στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια

Με πληροφορίες από Guardian 
 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM