Ποινικό αδίκημα θα αποτελεί στο εξής σε Βρετανία και Ουαλία, η λήψη, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, φωτογραφιών γυναικών που θηλάζουν σε δημόσιο χώρο.
Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας χαιρέτησαν την απόφαση, μιλώντας για «νίκη για τις θηλάζουσες μητέρες».
Η αλλαγή δρομολογείται μετά την εκστρατεία της σχεδιάστριας Τζούλια Κούπερ από το Μάντσεστερ. Η Κούπερ ξεκίνησε τον αγώνα της για να καταστήσει παράνομη τη λήψη φωτογραφιών γυναικών που θηλάζουν, μετά α['π δική της εμπειρία σε ένα πάρκο τον περασμένο Απρίλιο.
«Κάθισα να θηλάσω την κόρη μου και παρατήρησα έναν άντρα σε άλλο παγκάκι να μας κοιτάζει», είπε στο BBC. «Κοίταξα πίσω για να του πω ότι τον είχα καταλάβει και εκείνος απτόητος έβγαλε την ψηφιακή του φωτογραφική μηχανή, προσάρτησε έναν φακό ζουμ και άρχισε να μας φωτογραφίζει».
Η Κούπερ είπε ότι σοκαρίστηκε από το γεγονός. Ωστόσο, τα προβλήματά της συνεχίστηκαν αφού η αστυνομία της είπε ότι δεν είχε διαπραχθεί κανένα έγκλημα και ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. «Απλώς ένιωσα ότι ήταν τόσο λάθος και η αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να βοηθήσει», πρόσθεσε.
«Ήμουν θυμωμένη που εκείνος ένιωθε ότι είχε το δικαίωμα να καταγράψει αυτό που έκανα. Ήταν αηδιαστικό. Και απλά ένιωσα τόσο αβοήθητη, οπότε σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνω κάτι για αυτό» είπε. Τότε, επικοινώνησε με τον τοπικό βουλευτή των Εργατικών Τζεφ Σμιθ και τη συνάδελφό του Στέλλα Κρέισι, η οποία είχε τη δική της εμπειρία, όταν τη φωτογράφισε ένας έφηβος μέσα σε τρένο ενώ εκείνη θήλαζε το παιδί της. «Ήταν φρικτή εμπειρία» θυμάται.
Η εκστρατεία τους έφτασε στην ανώτερη πολιτική ηγεσία, όπου και υποβλήθηκε η τροπολογία στο νομοσχέδιο τον Ιούνιο, ζητώντας αλλαγή του νόμου. Ωστόσο, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Βικτόρια Άτκινς χαρακτήρισε τη λήψη τέτοιων φωτογραφιών «απαράδεκτη, ανατριχιαστική και αηδιαστική συμπεριφορά», είπε ότι η κυβέρνηση περίμενε μια αναθεώρηση από τη Νομική Επιτροπή σχετικά με τον καλύτερο τρόπο δράσης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ωστόσο, Ντόμινικ Ράαμπ, επιβεβαίωσε μαζί με την αλλαγή αυτή για τον δημόσιο θηλασμό και μια άλλη τροπολογία στο νομοσχέδιο, που δίνει στα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης περισσότερο χρόνο για να καταγγείλουν τα περιστατικά στην αστυνομία και να «καλύψουν τα κενά» του νόμου, που επιτρέπουν στους παραβάτες να ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη.
Επιβεβαίωσε ότι το χρονικό όριο των έξι μηνών θα παραταθεί για περιπτώσεις κοινών επιθέσεων που περιλαμβάνουν ενδοοικογενειακή κακοποίηση.
Μόλις πρόσφατα το BBC αποκάλυψε ότι σχεδόν 13.000 τέτοιες υποθέσεις στην Βρετανία και την Ουαλία αποσύρθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Πλέον και έπειτα από τις απαραίτητες διεργασίες, η «καταγραφή εικόνων ή με άλλο τρόπο παρατήρηση του θηλασμού χωρίς συγκατάθεση ή εύλογη πεποίθηση ως προς τη συγκατάθεσή του» θα συνιστά αδίκημα.
Για να κριθεί ένοχος, ο δράστης θα «πρέπει να ενεργεί με σκοπό την σεξουαλική ικανοποίηση ή υποκινούμενος από αίσθημα εξευτελισμού, πρόκλησης ή αναστάτωσης του θύματος». «Είναι μια νίκη για τις μητέρες που θηλάζουν και θα παρέχει τη διαβεβαίωση ότι μπορούμε να θηλάζουμε δημόσια χωρίς άγνωστοι να μας φωτογραφίζουν και να μας κινηματογραφούν ελεύθερα όπως θέλουν» δήλωσε η Κούπερ.
Ο Ράαμπ από την πλευρά του παραδέχτηκε ότι η άσκηση επιτυχών διώξεων για ενδοοικογενειακή κακοποίηση και άλλα βίαια εγκλήματα ήταν μια «τεράστια πρόκληση». Σημείωσε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση είχε ένα «αυστηρό και ισχυρό» πακέτο για να υποστηρίξει τις γυναίκες που είχαν υποστεί κακοποίηση ή βία, ενώ ψάχνει συνεχώς τρόπους για επαρκή προστασία.
Με πληροφορίες του BBC