Hello, hola, bonjour: Οι σκύλοι αναγνωρίζουν διαφορετικές γλώσσες, λέει έρευνα

Hello, hola, bonjour: Οι σκύλοι αναγνωρίζουν διαφορετικές γλώσσες, λέει έρευνα Facebook Twitter
0

Φορώντας ακουστικά, 18 σκύλοι ξάπλωσαν ήσυχα με ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας γύρω από τα κεφάλια τους ενώ μια γυναικεία φωνή διάβαζε ένα γνωστό απόσπασμα από το παιδικό βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας».

«Μόνο στην καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά· ό,τι είναι ουσιαστικό είναι αόρατο στο μάτι», είπε η απαλή φωνή, πρώτα στα ισπανικά και ύστερα στα ουγγρικά. Μετά άρχισε να απαγγέλλει μια σειρά από ακαταλαβίστικες λέξεις.

Δύο από τους 18 ήταν εξοικειωμένοι με τα ισπανικά, αλλά δεν είχαν ακούσει ποτέ τη γλώσσα της Ουγγαρίας. Οι υπόλοιποι16 γνώριζαν καλά τα ουγγρικά, αλλά δεν είχαν ακούσει ποτέ ισπανικά. Οι ακαταλαβίστικες λέξεις ήταν, φυσικά, άγνωστες σε όλους.

Ήταν όλο ένα πείραμα που σχεδιάστηκε για να διαπιστώσει πού και πώς θα φωτιζόταν ο εγκέφαλος όταν εκτεθεί σε γνωστές ή άγνωστες γλώσσες ή φυσική ομιλία έναντι μπερδεμένων λέξεων.

Το αποτέλεσμα? Σίγουρα, οι μαγνητικές έδειξαν διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας στον πρωτογενή ακουστικό φλοιό όταν ακούγονταν ακαταλαβίστικες λέξεις από ό,τι όταν υπήρχε φυσική ομιλία. Έδειξαν επίσης ότι μοναδικές περιοχές του εγκεφάλου έγιναν ενεργές όταν ακούγονταν μια άγνωστη γλώσσα συγκριτικά με μια οικεία.

«Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι υπήρχε διαφορά στην απόκριση εγκεφάλου (των σκύλων) στην γνωστή και στην άγνωστη γλώσσα», δήλωσε ο Attila Andics, επικεφαλής του τμήματος ηθολογίας (της μελέτης των ζώων) στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη.

«Είναι το πρώτο είδος μη πρωτεύοντος για το οποίο θα μπορούσαμε να δείξουμε γλωσσική ικανότητα - η πρώτη φορά που την εντοπίζουμε και βλέπουμε πού λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο ο συνδυασμός δύο γλωσσών», είπε.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν η νευροηθολόγος Laura Cuaya μετακόμισε από το Μεξικό στη Βουδαπέστη με τον σκύλο της, Kun-kun, ένα κόλεϊ.

«Είχα μιλήσει με τον Kun-kun μόνο στα Ισπανικά», είπε η Cuaya, μεταδιδακτορική συνεργάτης σε μελέτες ζώων στο Eötvös Loránd. «Αναρωτήθηκα αν μπορούσε να εντοπίσει μια διαφορετική γλώσσα».
 

Με τους συνεργάτες της σχεδίασαν μια μελέτη για να το ανακαλύψουν. Συγκέντρωσαν πέντε Γκόλντεν Ριτρίβερ, έξι κόλεϊ, δύο αυστραλιανούς ποιμενικούς, ένα λαμπραντούντλ, ένα κόκερ σπάνιελ και τρία σκυλιά μικτής ράτσας, τα οποία ήταν όλα μεταξύ 3 και 11 ετών και είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί να παραμένουν ακίνητα μέσα σε μαγνητικό τομογράφο.

«Ο Kun-kun χαίρεται που συμμετέχει», είπε η Cuaya. «Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλα τα σκυλιά είναι ελεύθερα να φύγουν από τον τομογράφο ανά πάσα στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες ήταν παρόντες και τα σκυλιά «άνετα και χαρούμενα».

Διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά είχαν πολύ ισχυρότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στον ακουστικό φλοιό για ακαταλαβίστικες λέξεις από ό,τι στη φυσική ομιλία, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που ακουγόταν.

Όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ διαφορετικών γλωσσών, ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο εγκέφαλος φωτίζεται σε μια εντελώς διαφορετική, πιο περίπλοκη περιοχή του εγκεφάλου- τον δευτερεύοντα ακουστικό φλοιό.

«Κάθε γλώσσα χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία ακουστικών κανονικοτήτων. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια της ζωής τους με τους ανθρώπους, οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τις ακουστικές κανονικότητες της γλώσσας στην οποία εκτίθενται», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Raúl Hernández-Pérez.

«Στην πραγματικότητα είναι αρκετά παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε με τα πολύ μικρά βρέφη που μπορούν να κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ των γλωσσών αυθόρμητα πριν αρχίσουν να μιλούν», είπε ο Andics στο CNN.

Και η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα, όπως φαίνεται. Όσο μεγαλύτερος είναι ο σκύλος, τόσο καλύτερα ο εγκέφαλός του διέκρινε την οικεία από την άγνωστη γλώσσα.

«Σε παλαιότερη έρευνα, διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο το πώς λέμε πράγματα, αλλά και το τι λέμε έχει σημασία», είπε ο Andics, εξηγώντας ότι τα σκυλιά μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ γνωστών φράσεων ακόμα και όταν λέγονταν με τον ίδιο τόνο και τρόπο.

«Είδαμε ότι ορισμένες λέξεις όντως επεξεργάζονται ανεξάρτητα από τον τονισμό», είπε. «Τόσο το πώς το λέμε όσο και το τι λέμε έχει σημασία. Είναι πραγματικά ένα πολύ συναρπαστικό ερώτημα εάν τα χιλιάδες χρόνια εξημέρωσης έδωσαν στους σκύλους κάποιο πλεονέκτημα για την επεξεργασία της ομιλίας», πρόσθεσε.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM