Έξι Λιθουανοί που έχασαν συγγενείς κατά τη διάρκεια της ρωσικής καταστολής του 1991στο Βίνλιους, κατέθεσαν μήνυση κατά του πρώην ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Η ομάδα κίνησε νομικές ενέργειες 31 χρόνια μετά την επίθεση του Ιανουαρίου 1991, στην οποία σκοτώθηκαν 14 πολίτες και τραυματίστηκαν πάνω από 700.
Το 2019, ένα λιθουανικό δικαστήριο καταδίκασε δεκάδες αξιωματούχους της σοβιετικής εποχής για εγκλήματα πολέμου, αλλά οι εισαγγελείς της χώρας αρνήθηκαν να διερευνήσουν τον Γκορμπατσόφ, ο οποίος ήταν στην εξουσία εκείνη την εποχή.
Η άρνηση έχει εξοργίσει όσους αναζητούν δικαιοσύνη για την καταστολή.
Η πολιτική αγωγή αναφέρει ότι ο Γκορμπατσόφ είχε τον έλεγχο του σοβιετικού στρατού, αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει το «διεθνές έγκλημα» κατά των Λιθουανών που αναζητούσαν ελευθερία μετά από 50 χρόνια σοβιετικής κατοχής.
«Είναι σαφές ότι οι ενέργειες των στρατιωτικών δυνάμεων δεν θα ήταν δυνατές χωρίς συντονισμό υπό τον Γκορμπατσόφ», δήλωσε ο Ρομπέρτας Ποβιλαΐτις, ο οποίος έχασε τον πατέρα του.
Σημείωσε ότι η δίκη για εγκλήματα πολέμου ήταν «πολύ σημαντική, αλλά χωρίς να ληφθεί υπόψη η ευθύνη του ανώτατου διοικητή, η δικαιοσύνη δεν είναι πλήρης».
Η επίθεση της 13ης Ιανουαρίου 1991 σε καίρια κτίρια που θωρακίστηκαν από δεκάδες χιλιάδες ειρηνικούς υποστηρικτές της ανεξαρτησίας ήταν μέρος των αποτυχημένων προσπαθειών του Κρεμλίνου, μετά την απόσχιση της Λιθουανίας τον Μάρτιο του 1990 από τη Σοβιετική Ένωση.
Η Λιθουανία κέρδισε την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξάρτητο κράτος τον Σεπτέμβριο του 1991.
Τα περισσότερα από τα 67 άτομα που καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου στη Λιθουανία για την επίθεση δικάστηκαν ερήμην, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης Ντμίτρι Ιαζόφ, ο οποίος πέθανε το 2020.
Ενώ αρκετοί Λιθουανοί αξιωματούχοι της Σοβιετικής εποχής φυλακίστηκαν για τις πράξεις τους, άλλοι ύποπτοι παρέμειναν εκτός στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Λιθουανίας, ενός έθνους 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ήταν δύσκολες από την ανεξαρτησία και έπειτα και κυρίως από τότε που το κράτος της Βαλτικής εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ το 2004.
Με πληροφορίες του Moscow Times