Τι σημαίνει η σπάνια ξύλινη φιγούρα της ρωμαϊκής εποχής που βρέθηκε σε ανασκαφή στη Μ. Βρετανία

Τι σημαίνει η σπάνια ξύλινη φιγούρα της ρωμαϊκής εποχής που βρέθηκε σε μια ανασκαφή Facebook Twitter
Η ξύλινη φιγούρα που βρέθηκε στις ανασκαφές | courtesy HS2
0

Μετά από τα ερείπια μιας ρωμαϊκής πόλης που βρέθηκαν σε ανασκαφή από την εταιρεία HS2, η οποία επεκτείνει το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Μ. Βρετανία, νέα ευρήματα και μάλιστα σπάνια, ήρθαν στο φως.

Το σημαντικό αυτό εύρημα, μια πρώιμη φιγούρα σκαλισμένη στο ξύλο, ανακαλύφθηκε ως μέρος της αρχαιολογικής έρευνας που συνόδευε την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Λονδίνου και Μπέρμιγχαμ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το HS2, όπως είναι γνωστός ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας της Αγγλίας, η φιγούρα ανασύρθηκε τον Ιούλιο από μια τάφρο χωρίς οξυγόνο, κατάσταση που συντήρησε το ξύλο και το προστάτευσε από τη σήψη. Στην ίδια τάφρο βρέθηκαν θραύσματα αγγείων που χρονολογούνται μεταξύ των ετών 43 και 70 μ.Χ. Η φιγούρα έχει ύψος λίγο περισσότερο από εξήντα πόντους και πλάτος δέκα εκατοστά.

Σε δήλωση του ο αρχαιολόγος Iain Williamson είπε: «Η διατήρηση των λεπτομερειών που είναι σκαλισμένες στο ξύλο, όπως τα μαλλιά και ο χιτώνας, πραγματικά αρχίζουν να ζωντανεύουν το άτομο που απεικονίζεται σε αυτό το γλυπτό. Όχι μόνο η επιβίωση μιας ξύλινης φιγούρας όπως αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια για τη ρωμαϊκή περίοδο στη Βρετανία, αλλά εγείρει επίσης νέα ερωτήματα σχετικά με αυτήν την τοποθεσία, ποιον αντιπροσωπεύει η ξύλινη φιγούρα, σε τι χρησίμευε και γιατί ήταν σημαντική για τους ανθρώπους ζώντας σε αυτό το μέρος του Μπάκιγχαμσάιρ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ.;».

Το πρωτοφανές αρχαιολογικό αυτό πρόγραμμα που τρέχει στην πρώτη φάση του έργου HS2 μεταξύ Λονδίνου και Μπέρμιγχαμ παρέχει έναν μεγάλο πλούτο νέων πληροφοριών για το παρελθόν των ανθρώπων που έζησαν εκεί και μέχρι τώρα ήταν άγνωστες. Οι πληροφορίες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησαν το τοπίο ειδικά κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και ζωντανεύει περαιτέρω μέσα από απίστευτα τεχνουργήματα όπως αυτή η φιγούρα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ