Γαλλικό Ινστιτούτο: Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, 10 χρόνια από τον θάνατό του

Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο στις 24 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Facebook Twitter
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος
0

Πέρασαν ήδη δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Έναν σκηνοθέτη που με το έργο του (επανα)προσδιόρισε την ελληνικότητα και ταξίδεψε μέσα στην Ιστορία, τοποθετώντας το Άτομο εντός της στις σωστές του διαστάσεις.

Αναγνωρίστηκε διεθνώς, παρά το έντονο ελληνικό στοιχείο του έργου του, ίσως επειδή μίλησε με μια κινηματογραφική γλώσσα κοινή για θέματα καθολικά και διαχρονικά.

Στα ‘80s και στα ‘90s o βραδυφλεγής ρυθμός του σινεμά του έγινε ακόμα και ανέκδοτο στα χείλη ανθρώπων που ουδέποτε δεν θα έμπαιναν σε αίθουσα για να παρακολουθήσουν φιλμ ανάλογης αισθητικής, μα έκαναν μια εξαίρεση για να συναντηθούν με το σινεμά του Αγγελόπουλου – σημάδι μιας άλλης εποχής, τότε που ενδιαφερόταν περισσότερος κόσμος για το σινεμά γενικότερα.

Τα έργα και οι δημιουργοί τους, όμως, φεύγουν από τη ζωή, όταν σταματούμε να μιλάμε γι’ αυτά. Τον σκοπό της ανανέωσης του ενδιαφέροντος των σινεφίλ για τον Τεό και το σινεμά του επιτελεί η βραδιά που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο στις 31 Ιανουαρίου.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επιχειρεί μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του, μέσα από μια εξαιρετική επιλογή ντοκουμέντων και ηχογραφημένες μαρτυρίες, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γαλλία.

Για τον Έλληνα δημιουργό θα μιλήσουν η συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου και ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, αμφότεροι τακτικοί συνεργάτες του, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας του «Θόδωρος Αγγελόπουλος, με γυμνή φωνή» (Εκδόσεις Πατάκη) και του «Théo Angelopoulos, le temps suspendu» (εκδόσεις Actes Sud).

Ταυτόχρονα, οι κορυφαίοι σολίστ Ναταλία Μιχαηλίδου και Βαγγέλης Χριστόπουλος θα ερμηνεύσουν στο πιάνο και το όμποε αντίστοιχα μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου, τα οποία έντυσαν τις εικόνες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

*Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο» που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου, μεταφέρεται τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 στις 19:30 (ώρα προσέλευσης: 18:00, πέρας προσέλευσης: 19:00), στο Auditorium Θεόδωρος Αγγελόπουλος του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31), ενώ θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω του www.ifg.gr

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν και δεύτερο τάφο του Τούθμωσι Β'

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν και δεύτερο τάφο του Φαραώ Τούθμωσι Β'

Το εύρημα έρχεται λίγες μέρες αφότου ο δρ Πίερς Λίτερλαντ ανακοίνωσε την ανακάλυψη του πρώτου τάφου ενός Φαραώ μετά την αποκάλυψη αυτού του Τουταγχαμών πριν από έναν αιώνα
LIFO NEWSROOM
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM