Πώς ο Σκοτ Μόρισον έχασε τον έλεγχο του λογαριασμού του στο WeChat

Πώς ο Σκοτ Μόρισον έχασε τον έλεγχο του λογαριασμού του στο WeChat Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμό στο WeChat, το 2019, ήταν προεκλογικής περίοδος και έλεγε ότι έτσι θα μπορούσε να επικοινωνεί απευθείας με τους Κινεζο-Αυστραλούς. 

Τώρα όμως φαίνεται ότι όχι μόνο ο Μόρισον έχει αποκλειστεί από τον λογαριασμό του στην κινεζική εφαρμογή μηνυμάτων, αλλά και ότι πλέον αυτός είναι υπό τον έλεγχο κινεζικής εταιρείας, με διαφορετικό όνομα και φωτογραφία. 

Οι αναρτήσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού υπάρχουν ακόμη, όπως και οι 76.000 followers του. Όμως η αποκάλυψη, που πρώτη έκανε η Daily Telegraph Αυστραλίας, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις μελών του κόμματος του Μόρισον και κάποιοι χαρακτηρίζουν «πειρατεία» την απώλεια του λογαριασμού στο WeChat. 

Άλλοι συντηρητικοί πολιτικοί κατηγορούν την κινεζική πλατφόρμα ότι επιχειρεί να παρέμβει στις επικείμενες εκλογές στην Αυστραλία, καταπνίγοντας την ελευθερία της έκφρασης. Παράλληλα, το θέμα αυτό έχει προκαλέσει συζήτηση για το αν θα έπρεπε οι βουλευτές να χρησιμοποιούν το WeChat για να επικοινωνούν με τους 1,2 εκατομμύρια κατοίκους της Αυστραλίας που είναι κινεζικής καταγωγής. 

«Προσπάθεια παρέμβασης»

Ο Τζέιμς Πάτερσον, γερουσιαστής του κόμματος του Μόρισον και πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας, δήλωσε ότι η αρπαγή του λογαριασμού του πρωθυπουργού ήταν μια προσπάθεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος «να παρέμβει στη Δημοκρατία μας και να φιμώσει την ελευθερία του λόγου μας». 

Σημείωσε παράλληλα ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Άντονι Αλμπανίς έχει ακόμη τον λογαριασμό του στο WeChat. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μία ξένη, απολυταρχική κυβέρνηση, να παρέμβει στη δημοκρατία μας και να θέσει τους όρους της δημόσιας συζήτησης στην Αυστραλία», επεσήμανε ο Πάτερσον. 

Δεν υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε ανάμειξη στην απώλεια του λογαριασμού του Μόρισον, σημειώνουν οι New York Times. Συνήθως, όταν κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι έρχονται σε σύγκρουση με το Πεκίνο, εξαφανίζονται οι λογαριασμοί τους στα social media και η λογοκρισία διαγράφει όποια αναφορά σε εκείνους ή στις αναρτήσεις τους, επισημαίνει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα. 

Πώς χάθηκε ο λογαριασμός

Σύμφωνα με τον Πάτερσον, η ομάδα του Μόρισον άρχισε να αντιμετωπίζει πρόβλημα σύνδεσης στον λογαριασμό από τα μέσα του 2021. Η κυβέρνηση με επιστολή προς του WeChat ζήτησε από την πλατφόρμα να αποκαταστήσει τον λογαριασμό, αλλά μάταια, σύμφωνα με τον Πάτερσον. 

Η τελευταία ανάρτηση του Αυστραλού πρωθυπουργού στην πλατφόρμα έγινε τον Ιούλιο του 2021, στην οποία περιέγραφε την οικονομική στήριξη σε κατοίκους που είχαν χάσει τη δουλειά τους λόγω των lockdown της πανδημίας. 

Λόγω του κανονισμού του WeChat ότι οι δημόσιοι λογαριασμοί πρέπει να καταχωρούνται από Κινέζο, ο Μόρισον είχε ανοίξει τον δικό του μέσω Κινέζου ενδιάμεσου. 

Το όνομα του λογαριασμού άλλαξε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2021, από ScottMorrison2019 σε Aus-Chinese New Living. Ένα μήνα αργότερα η Tencent επιβεβαίωσε την κινεζική εταιρεία λογισμικού Fuzhou 985 Information Technology ως τον νέο εμπορικό ιδιοκτήτη του λογαριασμού, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες. Τώρα, ο λογαριασμός αναφέρει ότι παρέχει πληροφορίες σε Κινέζους που μένουν στο εξωτερικό, για τη ζωή στην Αυστραλία. 

Νομικός εκπρόσωπος της Fuzhou 985 δήλωσε ότι η εταιρεία είναι τώρα ο ιδιοκτήτης του εν λόγω λογαριασμού στο WeChat. Αλλά επέμεινε ότι δεν είχε καμία ιδέα πως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν ο ηγέτης της Αυστραλίας. «Δεν ξέραμε για τι χρησιμοποιούνταν αυτός ο δημόσιος λογαριασμός», δήλωσε ο Χουάνγκ Αϊπένγκ. 

Εξήγησε ότι αγόρασε τον λογαρισμό, νόμιμα, επειδή η εταιρεία χρειαζόταν ένα δημόσιο λογαριασμό στο WeChat, που ήδη είχε followers, μια συνήθης πρακτική στην Κίνα. Αρνήθηκε να πει από ποιον τον αγόρασε. 

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις χακαρίσματος»

Το WeChat ανήκει στην Tencent και η εφαρμογή με τους 1,26 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως είναι δημοφιλής ανάμεσα στους κατοίκους της Κίνας αλλά και την κινεζική διασπορά. Η πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί για τη διασπορά παραπληροφόρησης και προπαγάνδας της κινεζικής κυβέρνησης και είναι γνωστό πως λογοκρίνει το περιεχόμενο. 

Σε ανακοίνωση, που επιβεβαιώνει τις αλλαγές στον λογαριασμό του Μόρισον, η Tencent ανέφερε: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις χακαρίσματος ή για εισβολή τρίτου μέρους. Φαίνεται ότι είναι μια διένεξη για την ιδιοκτησία λογαριασμού». 

Πολλά παραμένουν ασαφή για το πώς έγινε η μετάβαση. Για να αλλάξει χέρια ένας δημόσιος λογαριασμός στο WeChat, ο αρχικός κάτοχός του θα πρέπει να συμπληρώσει μία φόρμα, αυτή να επικυρωθεί και να φορτωθεί στο WeChat, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Tencent. 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν, δήλωσε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ότι δεν έχει γνώση για τις λεπτομέρειες σχετικά με τον λογαριασμό του Μόρισον. «Η κατηγορία για κινεζική παρέμβαση δεν είναι τίποτα άλλο παρά αβάσιμη δυσφήμηση. Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον παρέμβασης σε άλλες χώρες», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ