Από το να αρπάζουν θαλάσσιους λέοντες ανοιχτά των ακτών μέχρι να αιφνιδιάζουν τη λεία τους με την ουρά τους, οι όρκες είναι διαβόητες για το θαυμαστές και συντονισμένες τεχνικές κυνηγιού τους. Τώρα, για πρώτη φορά, οι λεγόμενες φάλαινες δολοφόνοι καταγράφηκαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν σε άγριες επιθέσεις το μεγαλύτερο θηλαστικό του πλανήτη, τη γαλάζια φάλαινα.
Κοπάδια από όρκες με θηλυκούς αρχηγούς καταγράφηκαν να σκοτώνουν και να τρώνε γαλάζιες φάλαινες σε τρεις ξεχωριστές επιθέσεις ανοικτά των αυστραλιανών ακτών, από το 2019, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Marine Mammal Science.
Προηγουμένως, είχαν υπάρξει αναφορές πως οι δεινοί αυτοί θηρευτές «κυνηγούσαν» γαλάζιες φάλαινες -θαλάσσιο θηλαστικό που φτάνει τα 33 μέτρα σε μήκος- αλλά όχι και επιβεβαιωμένες επιθέσεις.
Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που επισήμως καταγράφει αυτές τις δολοφονίες, περιγράφοντας, μάλιστα, αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το πώς οι όρκες μπαίνουν στο στόμα των μεγαθηρίων αυτών της θάλασσας για να φάνε τη γλώσσα τους προτού αυτές πεθάνουν.
«Παράσχουμε την πρώτη καταγραφή φαλαινών δολοφόνων που σκοτώνουν και τρώνε γαλάζιες φάλαινες: Δύο άτομα σκοτώθηκαν, με διαφορά 16 ημερών το 2019, και ένα τρίτο το 2021. Ειδικότερα, η πρώτη φάλαινα θύμα φαινόταν να είναι ένας υγιής ενήλικος» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.
Και οι τρεις αυτές επιθέσεις -στις οποίες συμμετείχαν πολλά θηλυκά- σημειώθηκαν ανοιχτά του Μπρέμερ Μπέι, περίπου 60 χιλιόμετρα από τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας και καταγράφηκαν από εμπορικά σκάφη παρακολούθησης φαλαινών.
Η πρώτη επίθεση, τον Μάρτιο του 2019, έγινε σε μια υγιή ενήλικη φάλαινα, μεταξύ 18 και 22 μέτρων. Πραγματοποιήθηκε από τουλάχιστον 12 όρκες, οκτώ θηλυκά και ένα αρσενικό, ενώ τα μικρότερα μέλη του κοπαδιού παρακολουθούσαν.
Όταν πλέον έφτασαν παρατηρητές στο σημείο, οι όρκες είχαν «ξεριζώσει» μεγάλα κομμάτια δέρματος και λίπους από τη φάλαινα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ραχιαίου πτερυγίου της είχε φαγωθεί. Μετά από μία ώρα λυσσαλέων επιθέσεων, τρεις θηλυκές όρκες παρατάχθηκαν πλάι - πλάι, εμβολίζοντας τη φάλαινα και πιέζοντάς τη κάτω από την επιφάνεια του νερού, ενώ άλλες δύο επιτίθεντο στο κεφάλι της. Μία από αυτές κολύμπησε μέσα στο στόμα της, αρχίζοντας να τρώει τη γλώσσα της - μέρος πλούσιο διατροφικά.
Μέσα στις επόμενες έξι ώρες, στο ανεξέλεγκτο «φαγοπότι» είχαν προστεθεί άλλες 50 όρκες, τουλάχιστον 200 θαλασσοπούλια κι ένα άλμπατρος. Δεκάδες πουλιά συνέχισαν να τρώνε από το κουφάρι της φάλαινας, ημέρες μετά την επίθεση.
«Επισκεπτόμασταν το σημείο για έξι ημέρες μετά την επίθεση και τα πρώτα 24ωρα υπήρχε μια μεγάλη κηλίδα στην επιφάνεια της θάλλασσας όπου έβγαινε λίπος από το κουφάρι» σημειώνουν οι ερευνητές, προσθέτοντας πως οι όρκες δεν εθεάθησαν ξανά.
Η τρίτη σημειώθηκε σε ένα νεαρό άτομο, περίπου ενός χρόνου και μήκους 14 μέτρων, το οποίο οι όρκες κυνήγησαν για 1,5 ώρα και σχεδόν 25 χιλιόμετρα. Και αυτή η επίθεση είχε ανάλογα χαρακτηριστικά, όπως τον εμβολισμό και την καταβύθισή της, την κατανάλωση της γλώσσας της, αλλά και την εμφάνιση τουλάχιστον άλλων 50 ατόμων για τροφή.
Οι όρκες ζουν σε μητριαρχικά κοπάδια, των οποίων ηγείται το μεγαλύτερο θηλυκό και το όποιο αρσενικό παιδί της. Μέχρι πρότινος εκτιμάτο πως για επιτυχείς επιθέσεις σε μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά, ήταν απαραίτητη η συμμετοχή ενήλικων αρσενικών, όμως οι τρεις αυτές επιθέσεις επιβεβαιώνουν πως έγιναν από θηλυκά - περίπου 20% μικρότερα από τα αρσενικά.
Με πληροφορίες από Guardian