Ο καθηγητής Ρατσένκο απαντά στον Κουτσούμπα για το «Παπαρατσένκο»: Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο

Ο Δημήτρης Κουτσουμπας στην Βουλή Facebook Twitter
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
0

Την απάντηση του καθηγητή του πανεπιστημίου John Hopkins, Σεργκέι Ρατσένκο, ο οποίος προ ημερών είχε αναρτήσει αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία τα οποία αναφέρονται στη στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ, προκάλεσε μια αναφορά του γ.γ. του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε το ζήτημα των εγγράφων, δείχνοντας ωστόσο, να μην θυμάται το όνομα του ιστορικού. «Και καλά αυτός ο πώς τον λένε, αυτός ο ξένος ιστορικός, ο ιστοριοδίφης, τον ξεχνάω, ο Παπα… Παπά… Παπαρατσένκο, κάπως έτσι», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κάνοντας λάθος.


Τότε, το προεδρείο διέκοψε τον κ. Κουτσούμπα ζητώντας «να γραφτεί κανονικά στα πρακτικά» το όνομα.

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα έφτασαν μέχρι τον Σεργκέι Ρατσένκο, ο οποίος τις σχολίασε, μέσω Twitter. «Όλοι γελάσαμε (συμπεριλαμβανομένου και εμού), αλλά τώρα που έγινα hashtag, ας μιλήσουμε εν συντομία για τον πολιτικό λόγο», είπε, αρχικά,  ο Ρατσένκο.

«Η ιστορία είναι κάτι αξιοσημείωτο. Αφήνει ένα ίχνος εγγράφων, που μαζεύουν σκόνη στα αρχεία μέχρι να τα φέρουν στο φως ιστορικοί σαν εμένα. Χρησιμοποιούμε έγγραφα στην έρευνά μας, στην προετοιμασία άρθρων και βιβλίων. Συχνά δημοσιεύω κομμάτια εδώ στο Twitter», έγραψε.

«Το ενδιαφέρον μου για τη δημοσίευση εγγράφων για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση είναι ιστορικό. Δεν ενδιαφέρομαι (και γνωρίζω και ελάχιστα) για τις τωρινές πολιτικές του ΚΚΕ. Με τη δημοσίευση των εγγράφων, ξεκινάω ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά επικοινωνώ με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι φυσιολογικό», πρόσθεσε.

«Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό», συμπληρώνει ο ιστορικός, «είναι ο ηγέτης ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος να επιτίθεται σε έναν ιστορικό ad hominem χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο. Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που αντιδρά με τόση ζωντάνια στην ανάγνωση αρχειακού υλικού, να διαβάσει περισσότερο από αυτό», επισήμανε ο Ρατσένκο.

«Διαβάζοντας περισσότερο, θα σχηματίσει μία πιο σύνθετη κατανόηση της ιστορίας, ίσως λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά πιο κοντά στα γεγονότα. Και κάτι τελευταίο: παρακαλώ μην επιτίθεστε στους ιστορικούς. Είμαστε εδώ προς όφελος όλων», καταλήγει ο καθηγητής.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM