Οι Βέλγοι δημόσιοι υπάλληλοι δε θα χρειάζεται πλέον να απαντούν σε μέιλ και τηλεφωνήματα εκτός ωραρίου εργασίας, καθώς το Βέλγιο έγινε η τελευταία σε μία λίστα ευρωπαϊκών χωρών που προσφέρει το δικαίωμα «αποσύνδεσης» των εργαζομένων μετά το εργασιακό τους ωράριο.
Ο νόμος που τίθεται σε ισχύ από αύριο, Τρίτη, σημαίνει πως 65.000 ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι θα μπορούν να είναι μη διαθέσιμοι μετά το πέρας τής εργασίας τους - εκτός αν συντρέχουν «ειδικοί» λόγοι για το αντίθετο.
Η κυβέρνηση, μάλιστα, σχεδιάζει να επεκτείνει το δικαίωμα αυτό και στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις αντιδράσεις από επιχειρηματικούς φορείς.
Η Πέτρα Ντε Σούτερ, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης τόνισε πως ο νόμος είναι απαραίτητος για να παταχθεί η κουλτούρα που έχει παγιωθεί και επιβάλλει τη μόνιμη διαθεσιμότητα των εργαζομένων.
Για την αντίληψη αυτή θεωρείται πως ευθύνεται εν μέρει η τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μιας έκτακτης συνθήκης που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στις συνήθειες των πολιτών.
Σε πρόσφατη έρευνα για την τηλεργασία, το 84% των ερωτηθέντων Βέλγων, απάντησε πως θα επιθυμούσε να εξακολουθήσει να εργάζεται από το σπίτι για δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα και στη μετά-Covid εποχή.
«Χωρίς το δικαίωμα τής αποσύνδεσης», σημείωσε η Ντε Σάτερ, «το αποτέλεσμα θα είναι στρες και burnout και αυτή είναι η πραγματική ασθένεια σήμερα».
Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη την πρόταση να υιοθετήσει τετραήμερη εργασία 38-40 ωρών για το προσωπικό πλήρους απασχόλησης, που σημαίνει 9-10 ώρες δουλειά ημερησίως, και τριήμερη ξεκούραση.
Το Βέλγιο ακολούθησε μια τάση που καθιέρωσε στην Ευρώπη πρώτη η γερμανική Volkswagen που, το 2012, αποφάσισε να απαγορεύσει σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων την πρόσβαση σε εταιρικά email εκτός εργασιακού ωραρίου, σε μια προσπάθεια να τους προφυλάξει από την εξάντληση.
Με πληροφορίες από Guardian