Νόμπελ Ειρήνης: Ατένμπορο, ΠΟΥ και ο ΥΠΕΞ του Τουβαλού μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό βραβείο

Ατένμπορο, ΠΟΥ και ο ΥΠΕΞ του Τουβαλού μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
EPA
0

Ο Bρετανός υπέρμαχος του περιβάλλοντος Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Λευκορωσίδα εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα είναι μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Επίσης, μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο ήταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Πάπας Φραγκίσκος, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ που σχηματίστηκε από τους αντιπάλους του πραξικοπήματος του περασμένου έτους και ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού Σιμόν Κόφε.

Χιλιάδες άνθρωποι, από μέλη των κοινοβουλίων σε όλο τον κόσμο έως πρώην νικητές, έχουν δικαίωμα να προτείνουν υποψηφίους.

Οι Νορβηγοί ιθύνοντες ορίζουν έναν υποψήφιο για το βραβείο Ειρήνης κάθε χρόνο από το 2014, με εξαίρεση το 2019, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις δύο βραβευθείσες πέρυσι, της Maria Ressa.

Η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ, που αποφασίζει ποιος θα κερδίσει το βραβείο, δεν σχολιάζει τις υποψηφιότητες, κρατώντας μυστικά για 50 χρόνια τα ονόματα των υποψηφίων αλλά και  όσων ανεπιτυχώς προτάθηκαν.

Σε ό,τι αφορά στις φετινές υποψηφιότητες, ο 95χρονος Ντέιβιντ Ατένμπορο είναι περισσότερο γνωστός για τηλεοπτικές σειρές - ορόσημα με θέμα τη φύση, όπως τα «Life on Earth» και «The Blue Planet».

Προτάθηκε από κοινού με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Πλατφόρμα Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES), η οποία αξιολογεί την κατάσταση της βιοποικιλότητας παγκοσμίως για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Μια άλλη εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων πρότεινε τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, η άνοδος της οποίας από έφηβη ακτιβίστρια σε παγκόσμιο ηγέτη για το κλίμα, την έχει φέρει ξανά στη θέση της υποψήφιας για Νόμπελ τα τελευταία χρόνια, μαζί με το κίνημά της Fridays For Future.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προτάθηκε επίσης, από τον Dag Inge Ulstein, πρώην υπουργό διεθνούς ανάπτυξης, για τις προσπάθειές του να βοηθήσει στην επίλυση της κλιματικής κρίσης καθώς και για το έργο του προς την ειρήνη και τη συμφιλίωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, Σάιμον Κόφε, προτάθηκε από τον ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος της Νορβηγίας, Guri Melby, για το έργο του στην ανάδειξη επίσης, ζητημάτων κλιματικής αλλαγής. Ο Κόφε κινηματογράφησε μια ομιλία στο περσινό συνέδριο για το κλίμα COP26, στη Γλασκώβη, όπου στεκόταν μέχρι τα γόνατα μέσα στη θάλασσα προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

Στο παρελθόν, το Νόμπελ Ειρήνης έχει απονεμηθεί σε περιβαλλοντολόγους, συμπεριλαμβανομένου της ακτιβίστριας από την Κένυα, Wangari Maathai, της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και του πρώην Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

Ωστόσο, «δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή ως σημαντική κινητήρια δύναμη της βίαιης μάχης», δήλωσε ο Henrik Urdal, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη του Όσλο, προειδοποιώντας ενάντια σε μια «πολύ απλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο».

Στο επίκεντρο ωστόσο βρέθηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

«Πιστεύω ότι ο ΠΟΥ είναι πιθανό να συζητηθεί στην Επιτροπή για το φετινό βραβείο», είπε ο Urdal.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μια σκιώδης κυβέρνηση που σχηματίστηκε πέρυσι από αντιπάλους της στρατιωτικής διακυβέρνησης μετά τη σύλληψη της πολιτικής ηγέτιδας και βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Aung San Suu Kyi, βρέθηκε επίσης μεταξύ των υποψηφίων.

Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τιχανούσκαϊα, από την άλλη προτείνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά για τη «γενναία, ακούραστη και ειρηνική δουλειά» της, με σκοπό τη δημοκρατία και την ελευθερία στην πατρίδα της, όπως δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής, Haarek Elvenes.

Άλλοι υποψήφιοι που προτάθηκαν από τους Νορβηγούς είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το WikiLeaks και η Chelsea Manning, το ΝΑΤΟ, η ανθρωπιστική οργάνωση CARE, ο Ιρανός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Masih Alinejad και το Arctic Council, ένα διακυβερνητικό φόρουμ συνεργασίας για Τα κράτη της Αρκτικής, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Οι υποψηφιότητες, που έκλεισαν τη Δευτέρα, δεν συνεπάγονται ωστόσο, αυτόματα έγκριση από την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.

Ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM