Ντέιβιντ Ατένμπορο, ενόψει της COP26: Αν δεν δράσουμε τώρα, θα είναι πολύ αργά

Ντέιβιντ Ατένμπορο, ενόψει της COP26: Αν δεν δράσουμε τώρα, θα είναι πολύ αργά Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

«Αν δεν δράσουμε τώρα, θα είναι πολύ αργά», προειδοποιεί ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, ενόψει της διάσκεψης COP26 για το κλίμα, στη Γλασκώβη. 

Οι πλουσιότερες χώρες έχουν «ηθική ευθύνη» να βοηθήσουν τις φτωχότερες, υπογράμμισε. Θα είναι «πραγματικά καταστροφικό» αν αγνοήσουμε τα προβλήματά τους, συμπλήρωσε μιλώντας στο ΒΒC. 

«Κάθε ημέρα που περνά χωρίς να κάνουμε τίποτα, είναι μία ημέρα χαμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ατένμπορο. «Και τα πράγματα επιδεινώνονται», πρόσθεσε. 

Πρόσφατα, επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε πως είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα αυξάνει την παγκόσμια θερμοκρασία. Αυτό, σχολίασε ο Ατένμπορο, απέδειξε ότι ο ίδιος και άλλοι δεν κάνουν «φασαρία για το τίποτα» και πως είναι αληθινοί οι κίνδυνοι ενός θερμότερου πλανήτη. 

Όμως, σημείωσε, η έκθεση δεν τους έπεισε όλους και κάποιοι ενεργούν ως «φρένο» στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία, που λένε “όχι, όχι, σαφώς είναι πολύ ατυχές ότι υπήρξε μια πυρκαγιά σε δάσος που κατέστρεψε, έκαψε αυτό το χωριό, αλλά είναι κάτι μεμονωμένο”. Ιδιαίτερα αν πρόκειται να κοστίσει χρήματα βραχυπρόθεσμα, ο πειρασμός είναι να αρνηθείς το πρόβλημα και να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει», δήλωσε ο Ατένμπορο. 

«Όμως, κάθε μήνας που περνά, γίνεται ολοένα και πιο αδιαφιλονίκητο, οι αλλαγές στον πλανήτη ευθύνονται για αυτές τις καταστροφικές συνέπειες», συμπλήρωσε. 

Η έκκλησή του για άμεση απάντηση αντικατοπτρίζει τις τελευταίες επιστημονικές εκτιμήσεις ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο χειρότερος αντίκτυπος της αυξανόμενης θερμοκρασίας θα πρέπει να μειωθούν στο μισό οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα, το αργότερο μέχρι το 2030. «Αν δεν δράσουμε τώρα, θα είναι πολύ αργά. Πρέπει να το κάνουμε τώρα», τόνισε ο Ατένμπορο. 

Οι αναπτυσσόμενες χώρες επί χρόνια κατηγορούν τις πλουσιότερες- που ήταν οι πρώτες που άρχισαν να μολύνουν την ατμόσφαιρα- ότι αποτυγχάνουν να επωμιστούν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. 

Το επιχείρημα είναι ότι θα πρέπει να κάνουν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα και να παράσχουν βοήθεια σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο. Μία μακροχρόνια υπόσχεση για βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, για ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών και «οχύρωση» απέναντι στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Ένα ζήτημα στο οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αν θα πετύχει η COP26, σημειώνει το BBC. 

Για τον Ατένμπορο, αυτή είναι μία από τις πιο ανησυχητικές προκλήσεις και λέει ότι θα είναι «πραγματικά καταστροφικό» αν αγνοηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι φτωχότερες χώρες. 

«Ολόκληρα τμήματα της Αφρικής είναι πιθανόν να γίνουν μη κατοικήσιμα. Οι άνθρωποι απλά θα πρέπει να φύγουν από εκεί, εξαιτίας της αυξανόμενης ζέστης. Και πού θα πάνε; Οι περισσότεροι από αυτούς θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Λέμε “αυτό δεν έχει σχέση με εμάς” και σταυρώνουμε τα χέρια;», είναι το ερώτημα που διατυπώνει. 

«Εμείς το προκαλέσαμε. Η δική μας βιομηχανοποίηση είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που προκάλεσαν αυτή την αλλαγή στο κλίμα. Οπότε έχουμε ηθική ευθύνη. Ακόμη κι αν δεν την προκαλέσαμε εμείς, έχουμε μια ηθική ευθύνη να κάνουμε κάτι για τους χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν χάσει τα πάντα. Μπορούμε απλά να πούμε ότι αυτό δεν είναι δουλειά μας;», συμπλήρωσε. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM