Ερντογάν για «νεκρούς μετανάστες στα σύνορα»: Αυτός είναι ο ελληνικός πολιτισμός

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κοντινό Facebook Twitter
ΑP
0

Κατηγορίες προς την Ελλάδα εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν την αναχώρησή του για Κίεβο.

Αφορμή αποτέλεσαν οι ισχυρισμοί του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σουλειμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέφερε, εχθές, στο Twitter ότι οι ελληνικές αρχές απώθησαν μετανάστες και ορισμένοι εξ αυτών πάγωσαν μέχρι θανάτου.

«Το να βλέπεις 12 ανθρώπους να παγώνουν μέχρι θανάτου δεν είναι κάτι που πρέπει να καταπιείς. Δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτή την στάση της Ελλάδας. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που σουβλίστηκαν σε βάρκες και καταδικάστηκαν σε θάνατο», είπε ο Ερντογάν.

«Η βύθιση σκαφών και η καταδίκη ανθρώπων σε θάνατο είναι πολύ σημαντική για να δείξει ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά είναι σαν ένας δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα σιωπηλή. Ο κόσμος παρέμεινε σιωπηλός. Και μελλοντικά δεν νομίζω να αλλάξει κάτι από την συμπεριφορά τους αυτή. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα frontex που έφτιαξαν, είναι άχρηστο. Δεν έχει να κάνει κάτι από το να στηρίζουν την Ελλάδα. Τώρα είδαν αυτούς τους 12 ανθρώπους να πεθαίνουν παγωμένοι», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «τις λήψεις (φωτογραφίες και βίντεο) που έχουμε κάνει θα τα δείχνουμε σε όποιον ηγέτη στον κόσμο και συναντήσουμε. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων και το θεωρούμε ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον».

Μηταράκης: Ψευδή προπαγάνδα από τους Τούρκους

Τους ισχυρισμούς του Σοϊλού διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, κάνοντας λόγο για «ψευδή προπαγάνδα».

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε «τραγωδία» τον θάνατο των 12 μεταναστών στα τουρκικά σύνορα, ωστόσο διευκρινίζει ότι «η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ψευδή προπαγάνδα που δημοσιεύθηκε από τον ομόλογό μου υπουργό, κ. Σοϊλού».

«Οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα. Όποια υπόνοια υπάρχει ότι όντως έφτασαν, ή ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία είναι εντελώς ανυπόστατη», επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «αντί να προωθεί αβάσιμους ισχυρισμούς πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εργαστεί για να αποτρέψει αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια» και «αντί να κατηγορεί άλλους, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες από το να επαναληφθούν».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Πέρασε μία δύσκολη εβδομάδα, δουλειά μας να μην σταματήσουμε στιγμή να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

Πολιτική / Μητσοτάκης: Πέρασε μία δύσκολη εβδομάδα, δουλειά μας να μην σταματήσουμε στιγμή να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που εισάγει αυστηρότερες ρυθμίσεις για την πώληση αλκοόλ και προϊόντων καπνού σε ανήλικους
LIFO NEWSROOM
Διεργασίες στην αντοπολίτευση για πρόταση μομφής – Επικοινωνία Φάμελλου με Ανδρουλάκη

Πολιτική / Διεργασίες στην αντιπολίτευση για πρόταση μομφής – Επικοινωνία Φάμελλου με Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με το ζήτημα
LIFO NEWSROOM
Κακλαμάνηςγια Τέμπη: Καμία καθυστέρηση από πλευράς Βουλής για δικογραφίες που διαβιβάστηκαν

Πολιτική / Κακλαμάνης για Τέμπη: Καμία καθυστέρηση από πλευράς Βουλής για δικογραφίες που διαβιβάστηκαν

Όπως τόνισε, όλες οι δικογραφίες για την υπόθεση που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή, ανακοινώθηκαν σχεδόν αμέσως στην Ολομέλεια, με εξαίρεση μία που έφθασε στις 3 Αυγούστου
LIFO NEWSROOM