Χιμπατζήδες καταγράφηκαν να βάζουν έντομα σε πληγές ομοειδών τους για να τους θεραπεύσουν - Έρευνα

Χιμπατζήδες καταγράφηκαν να βάζουν έντομα σε πληγές ομοειδών τους για να τους θεραπεύσουν - Έρευνα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Σε περίπτωση τραύματος, η πρώτη κίνηση ενός ανθρώπου θα ήταν να το απολυμάνουν και έπειτα να το καλύψουν. Όμως, οι χιμπατζήδες επένδυσαν σε μια πιο δημιουργική μέθοδο: Πιάνουν έντομα και τα βάζουν απ'ευθείας στην ανοιχτή πληγή. 

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τη συμπεριφορά αυτοί σε χιμπατζήδες της Γκαμπόν, παρατηρώντας πως τα πρωτεύοντα δε χρησιμοποιούν τα έντομα μόνο για τις δικές τους πληγές, αλλά και για εκείνες των ομοειδών τους. 


Η έρευνα δημοσιεύτηκε χθες στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology και αποτελεί μια σημαντική διαπίστωση στη συνεχιζόμενη επιστημονική συζήτηση για την ικανότητα των χιμπατζήδων και των ζώων γενικώς να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να βοηθούν άλλους. 

«Όταν πηγαίνεις σχολείο, διαβάσεις στα βιβλία βιολογίας για τα απίθανα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα ζώα. Νομίζω πως αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει σ'αυτά τα βιβλία» αναφέρει η Σιμόνε Πίκα, βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Όσναμπρουκ της Γερμανίας και μία εκ των συγγραφέων της έρευνας. 


Το πρότζεκτ αυτό τής ερευνητικής ομάδας ξεκίνησε το 2019, όταν μια θηλυκή ενήλικη χιμπατζίνα, η Suzee, εθεάθη να παρακολουθεί το τραύμα στο πόδι του γιου της. Ξαφνικά, η Σούζη έπιασε ένα έντομο στον αέρα, το έβαλε στο στόμα της προφανώς ζουλώντας και σκοτώνοντάς το, κι έπειτα το τοποθέτησε πάνω στο τραύμα του ποδιού. 

Αφού έβγαλε το έντομο από την πληγή, το ξαναέβαλε για άλλες δύο φορές. 

Η σκηνή αυτή εκτυλίχθηκε στο εθνικό πάρκο Λοάνγκο της Γκαμπόν όπου οι ερευνητές μελετούν μια ομάδα 45 χιμπατζήδων απειλούμενου είδους. 

Τους επόμενους 15 μήνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι χιμπατζήδες χρησιμοποίησαν για τον εαυτό τους την ίδια «θεραπεία» τουλάχιστον άλλες 19 φορές. Παρατηρήθηκε δε, πως σε άλλες δύο περιπτώσεις τραυματισμένοι χιμπατζήδες αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο από μέλος ή μέλη της ομάδας. 

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, ήταν πως αντί να διαμαρτύρονται, οι τραυματισμένοι χιμπατζήδες έμοιαζαν χαρούμενοι για τη φροντίδα που τους προσφερόταν.

«Χρειάζεται πολλή εμπιστοσύνη να βάλεις ένα έντομο σε ανοιχτή πληγή. Φαίνεται να καταλαβαίνουν πως, αν το κάνεις αυτό, το τραύμα βελτιώνεται. Είναι εκπληκτικό» εξηγεί η Πίκα. 


Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν το είδος εντόμου που χρησιμοποιήθηκε στις πληγές, ωστόσο εκτιμούν πως πρόκειται για ένα ιπτάμενο έντομο δεδομένων των κινήσεων των χιμπατζήδων να το γραπώσουν. 

Όπως αναφέρει η Πίκα, το έντομο ίσως έχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες με καταπραϋντική επίδραση στο δέρμα. 


Πουλιά, αρκούδες, ελέφαντες και άλλα ζώα έχουν παρατηρηθεί να χρησιμοποιούν μεθόδους αυτοθεραπείας - όπως το να τρώνε φυτά. Ωστόσο, αυτό που καθιστά μοναδική την περίπτωση των χιμπατζήδων είναι πως δεν προσπαθούν να θεραπεύσουν μόνο τους εαυτούς τους, αλλά να βοηθήσουν και άλλους. 

Σύμφωνα με την Πίκα, ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες εξακολουθούν να αμφισβητούν την ικανότητα ζωικών ειδών για αλτρουισμό και κοινωνική συμπεριφορά. 


«Οι χιμπατζήδες δεν έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτό. Γιατί να το κάνουν; Στους ανθρώπους, η κοινωνική συμπεριφορά γενικώς συνδέεται με την ενσυναίσθηση, μια υπόθεση που χρήζει περαιτέρω μελέτης» απαντά η Πίκα. 


Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM