Χιμπατζήδες καταγράφηκαν να βάζουν έντομα σε πληγές ομοειδών τους για να τους θεραπεύσουν - Έρευνα

Χιμπατζήδες καταγράφηκαν να βάζουν έντομα σε πληγές ομοειδών τους για να τους θεραπεύσουν - Έρευνα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Σε περίπτωση τραύματος, η πρώτη κίνηση ενός ανθρώπου θα ήταν να το απολυμάνουν και έπειτα να το καλύψουν. Όμως, οι χιμπατζήδες επένδυσαν σε μια πιο δημιουργική μέθοδο: Πιάνουν έντομα και τα βάζουν απ'ευθείας στην ανοιχτή πληγή. 

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τη συμπεριφορά αυτοί σε χιμπατζήδες της Γκαμπόν, παρατηρώντας πως τα πρωτεύοντα δε χρησιμοποιούν τα έντομα μόνο για τις δικές τους πληγές, αλλά και για εκείνες των ομοειδών τους. 


Η έρευνα δημοσιεύτηκε χθες στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology και αποτελεί μια σημαντική διαπίστωση στη συνεχιζόμενη επιστημονική συζήτηση για την ικανότητα των χιμπατζήδων και των ζώων γενικώς να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να βοηθούν άλλους. 

«Όταν πηγαίνεις σχολείο, διαβάσεις στα βιβλία βιολογίας για τα απίθανα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα ζώα. Νομίζω πως αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει σ'αυτά τα βιβλία» αναφέρει η Σιμόνε Πίκα, βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Όσναμπρουκ της Γερμανίας και μία εκ των συγγραφέων της έρευνας. 


Το πρότζεκτ αυτό τής ερευνητικής ομάδας ξεκίνησε το 2019, όταν μια θηλυκή ενήλικη χιμπατζίνα, η Suzee, εθεάθη να παρακολουθεί το τραύμα στο πόδι του γιου της. Ξαφνικά, η Σούζη έπιασε ένα έντομο στον αέρα, το έβαλε στο στόμα της προφανώς ζουλώντας και σκοτώνοντάς το, κι έπειτα το τοποθέτησε πάνω στο τραύμα του ποδιού. 

Αφού έβγαλε το έντομο από την πληγή, το ξαναέβαλε για άλλες δύο φορές. 

Η σκηνή αυτή εκτυλίχθηκε στο εθνικό πάρκο Λοάνγκο της Γκαμπόν όπου οι ερευνητές μελετούν μια ομάδα 45 χιμπατζήδων απειλούμενου είδους. 

Τους επόμενους 15 μήνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι χιμπατζήδες χρησιμοποίησαν για τον εαυτό τους την ίδια «θεραπεία» τουλάχιστον άλλες 19 φορές. Παρατηρήθηκε δε, πως σε άλλες δύο περιπτώσεις τραυματισμένοι χιμπατζήδες αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο από μέλος ή μέλη της ομάδας. 

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, ήταν πως αντί να διαμαρτύρονται, οι τραυματισμένοι χιμπατζήδες έμοιαζαν χαρούμενοι για τη φροντίδα που τους προσφερόταν.

«Χρειάζεται πολλή εμπιστοσύνη να βάλεις ένα έντομο σε ανοιχτή πληγή. Φαίνεται να καταλαβαίνουν πως, αν το κάνεις αυτό, το τραύμα βελτιώνεται. Είναι εκπληκτικό» εξηγεί η Πίκα. 


Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν το είδος εντόμου που χρησιμοποιήθηκε στις πληγές, ωστόσο εκτιμούν πως πρόκειται για ένα ιπτάμενο έντομο δεδομένων των κινήσεων των χιμπατζήδων να το γραπώσουν. 

Όπως αναφέρει η Πίκα, το έντομο ίσως έχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες με καταπραϋντική επίδραση στο δέρμα. 


Πουλιά, αρκούδες, ελέφαντες και άλλα ζώα έχουν παρατηρηθεί να χρησιμοποιούν μεθόδους αυτοθεραπείας - όπως το να τρώνε φυτά. Ωστόσο, αυτό που καθιστά μοναδική την περίπτωση των χιμπατζήδων είναι πως δεν προσπαθούν να θεραπεύσουν μόνο τους εαυτούς τους, αλλά να βοηθήσουν και άλλους. 

Σύμφωνα με την Πίκα, ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες εξακολουθούν να αμφισβητούν την ικανότητα ζωικών ειδών για αλτρουισμό και κοινωνική συμπεριφορά. 


«Οι χιμπατζήδες δεν έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτό. Γιατί να το κάνουν; Στους ανθρώπους, η κοινωνική συμπεριφορά γενικώς συνδέεται με την ενσυναίσθηση, μια υπόθεση που χρήζει περαιτέρω μελέτης» απαντά η Πίκα. 


Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM