Ο Μακρόν δηλώνει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Πούτιν για την Ουκρανία- Άλλα λέει το Κρεμλίνο

Ο Μακρόν δηλώνει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Πούτιν για την Ουκρανία- Άλλα λέει το Κρεμλίνο Facebook Twitter
Συνάντηση Μακρόν- Ζελένσκι στο Κίεβο (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι έλαβε προσωπικές διαβεβαιώσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν θα επιδεινώσει την κρίση στην Ουκρανία. Όμως, το Κρεμλίνο διέψευσε ότι υπήρξε όποια συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Μόσχας. 

Ο Γάλλος πρόεδρος ολοκλήρωσε τη διπλωματική αποστολή του, με διαδοχικές επισκέψεις στη Μόσχα και στο Κίεβο. Μετά τις συνομιλίες του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο Μακρόν δήλωσε πως ο Πούτιν κατέστησε σαφές, στη συνάντησή του τη Δευτέρα, ότι δεν θα είναι εκείνος που θα κλιμακώσει την ένταση. Μπορεί να χρειαστούν μήνες για την επίλυση του αδιεξόδου, συμπλήρωσε ο Μακρόν. 

Από την άλλη ο Ζελένσκι ήταν επιφυλακτικός για τη φαινομενική δέσμευση του Πούτιν. «Δεν εμπιστεύομαι τα λόγια. Πιστεύω ότι κάθε πολιτικός μπορεί να είναι ειλικρινής κάνοντας χειροπιαστές πράξεις», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Μακρόν. «Η ειλικρίνεια είναι σημαντική, αρκεί να μην είναι παιχνίδι», συμπλήρωσε. 

Ο Μακρόν επέμεινε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ, που υπέγραψε η Ουκρανία το 2014 και το 2015, είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης. Όμως, το Κίεβο και η Μόσχα διαφωνούν για το τι σημαίνουν οι συμφωνίες. 

Το Κρεμλίνο λέει ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι πρέπει να αναγνωρίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές, στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Το Κίεβο επιμένει ότι πρέπει να γίνει αφοπλισμός των αυτονομιστών προτού βρεθεί η όποια πολιτική λύση. Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η εφαρμογή των συμφωνιών θα οδηγήσει σε κατάρρευση της Ουκρανίας. 

Όταν ρωτήθηκε για την απροθυμία του Κιέβου να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, ο Πούτιν απάντησε το βράδυ της Δευτέρας: «Σας αρέσει ή όχι, θα πρέπει να το ανεχθείτε». 

Ο Ζελένσκι, μιλώντας στα ρωσικά και απευθυνόμενος απευθείας στον Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία είναι πράγματι «ανεκτική», επειδή δεν απαντά στις προκλήσεις του Κρεμλίνου. «Υπάρχει σοφία σε αυτή την ανεκτικότητα», συμπλήρωσε. 

«Μόσχα και Παρίσι δεν θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνίες»

Ακόμη δεν είναι σαφές αν το διήμερο της εντατικής γαλλικής διπλωματίας θα οδηγήσει σε κάποιες υποχωρήσεις της Μόσχας, όπως υπαινίχθηκε ο Μακρόν. Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Πούτιν δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε νέες «στρατιωτικές πρωτοβουλίες», μετά τις εξάωρες συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του. 

Όμως, το Κρεμλίνο έσπευσε να απορρίψει την όποια υπόνοια ότι έκανε υποχωρήσεις. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε με τον Γάλλο για αποκλιμάκωση. 

«Αυτό είναι λάθος στη βάση του. Η Μόσχα και το Παρίσι δεν θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνίες. Είναι απλά αδύνατο», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Η Γαλλία είναι κορυφαία χώρα στην ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το Παρίσι δεν είναι ο ηγέτης εκεί. Σε αυτό το μπλοκ, μια πολύ διαφορετική χώρα είναι επικεφαλής. Οπότε για ποιες συμφωνίες μπορούμε να μιλήσουμε;», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν. 

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της χώρας να κάνει τις δικές της επιλογές για την ασφάλεια- μεταξύ άλλων για το ΝΑΤΟ- και την άρνηση να διαπραγματευτεί με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. «Κανένας δεν θα μπορέσει να μας αναγκάσει να τις παραβιάσουμε», υπογράμμισε ο Κουλέμπα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 100 γιατροί και προσωπικό έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν στον Λίβανο, σε έναν χρόνο

Διεθνή / Πάνω από 100 γιατροί και προσωπικό έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν στον Λίβανο, σε έναν χρόνο

Ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία, για το ότι οι εντολές εκκένωσης περιοχών στο βόρειο τμήμα της Γάζας μπορεί να επηρεάσουν την εκστρατεία των για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Χωριστές ζωές και σόλο εμφανίσεις επί τρεις εβδομάδες

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Χωριστές ζωές και σόλο εμφανίσεις επί τρεις εβδομάδες

Ο πρίγκιπας Χάρι πέρασε τα γενέθλιά του μακριά από τη Μέγκαν Μαρκλ και στη συνέχεια έκανε μια σειρά σόλο επίσημων εμφανίσεων - Προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα του, γράφει η Telegraph
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
100 χρόνια μετά την εξαφάνιση του ορειβάτη Andrew «Sandy» Comyn, πιστεύουν ότι βρήκαν λείψανά του στο Έβερεστ

Διεθνή / Έβερεστ: 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή του, βρήκαν λείψανα του Andrew Comyn «Sandy» Irvine

Το 1924 επιχείρησε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κατακτούσε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου - Η εξαφάνισή του παρέμενε μεγάλο μυστήριο, μέχρι η ομάδα του National Geographic να βρει μία μπότα, που πιθανότατα του ανήκει
LIFO NEWSROOM