NYT: Ποιος κρύβεται πίσω από την θεωρία συνωμοσίας της QAnon; Γλωσσολόγοι ανακαλύπτουν τα ίχνη του

NYT: Ποιος κρύβεται πίσω από την θεωρία συνωμοσίας της QAnon; Γλωσσολόγοι ανακαλύπτουν τα ίχνη του Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

«Ανοίξτε τα μάτια σας. Πολλοί στην κυβέρνησή μας λατρεύουν τον Σατανά». 

.

Αυτή η προειδοποίηση, που δημοσιεύτηκε σε έναν δημόσιο διαδικτυακό τοίχο μηνυμάτων τον Οκτώβριο του 2017, ήταν η αρχή της θεωρίας συνωμοσίας, που αργότερα έμελλε να γίνει γνωστή ως QAnon. Ο Paul Furber ήταν ο πρώτος από τους χιλιάδες που θα τους ακολουθούσαν πιστά.

Οι New York Times αποκαλύπτουν τα στοιχεία των ειδικών που φαίνεται δείχνουν ποιος βρίσκεται πίσω από τη θεωρία της QAnon». 

Ο Paul Furber, ένας Νοτιοαφρικανός προγραμματιστής λογισμικού και δημοσιογράφος σε θέματα τεχνολογίας, γοητεύτηκε από την αμερικανική πολιτική και τις θεωρίες συνωμοσίας. Αναζητούσε απαντήσεις για το «Pizzagate», το απομυθοποιημένο διαδικτυακό ψέμα ότι «φιλελεύθεροι σατανιστές διακινούσαν παιδιά από ένα εστιατόριο κοντά στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον». Ήταν επίσης από τους λίγους που κατάλαβαν μια ασαφή αναφορά στο μήνυμα περί «Επιχείρησης Mockingbird», ένα φημολογούμενο σχέδιο χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης από τη CIA.

Η ροή των μηνυμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων έφεραν την υπογραφή «Q», μεταμορφώθηκε σε μια εκτεταμένη θεωρία συνωμοσίας, και το μυστήριο γύρω από τον συντάκτη τους αποτέλεσε το βασικό γρίφο για τους οπαδούς του κινήματος. Ποιος τελικά ήταν ο ανώνυμος Q;

Σήμερα, δύο ομάδες εγκληματολόγων με ειδίκευση στην γλωσσολογία λένε ότι η ανάλυσή τους στα κείμενα των «Q» δείχνει ότι ο Furber, ένας από τους πρώτους διαδικτυακούς σχολιαστές, έπαιξε ουσιαστικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνταξή τους. 

Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο συγγραφέας πίσω από το «Q» είναι ο δεινός υποστηρικτής της QAnon: ο Ron Watkins. Αυτός διαχειριζόταν ένα site, στο οποίο άρχισαν να εμφανίζονται αυτά τα μηνύματα το 2018. Πλέον κατεβαίνει υποψήφιος για το Κογκρέσο στην Αριζόνα. Οι ερευνητές από την πλευρά τους εκτιμούν ότι βρήκαν στοιχεία, που στηρίζουν αυτές τις υποψίες τους. Ο Watkins φαίνεται να έχει αναλάβει τα ηνία από τον Furber στις αρχές του 2018. Και οι δύο ωστόσο αρνούνται ότι έγραψαν μηνύματα υπογράφοντας ως Q.

Οι μελέτες παρέχουν τα πρώτα εμπειρικά στοιχεία για το ποιος εφηύρε τον τοξικό μύθο της QAnon. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τις μελέτες ελπίζουν πως η αποκάλυψη των συντακτών των μηνυμάτων, θα μπορούσε να αποδυναμώσει την κυριαρχία της θεωρίας στους οπαδούς της QAnon.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Q είναι ένας κορυφαίος μυστικός στρατιωτικός, τα μηνύματα του οποίου «αποκάλυπταν» ότι ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ θα σώσει τον κόσμο από μερικούς Δημοκρατικούς παιδεραστές. Οι οπαδοί της QAnon έχουν συνδεθεί με πολλά βίαια επεισόδια, μεταξύ αυτών και με την εισβολή στο Καπιτώλιο πέρυσι. Το FBI έχει χαρακτηρίσει το κίνημά τους πιθανή τρομοκρατική απειλή.

NYT: Ποιος κρύβεται πίσω από την θεωρία συνωμοσίας της QAnon; Γλωσσολόγοι ανακαλύπτουν τα ίχνη του Facebook Twitter

Δύο εξέχοντες ειδικοί που ασχολούνται με τέτοιου είδους γλωσσολογικές αστυνομικές έρευνες, οι οποίοι εξέτασαν τα ευρήματα για τους New York Times, χαρακτήρισαν τα συμπεράσματα αξιόπιστα και πειστικά.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη με τον 55χρονο Furber, δεν αμφισβήτησε ότι η γραφή του Q έμοιαζε με τη δική του. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι οι αναρτήσεις του Q τον είχαν επηρεάσει τόσο βαθιά που άλλαξαν τον τρόπο γραφής του. Τα μηνύματα του Q «κατέλαβαν τις ζωές μας, κυριολεκτικά», είπε ο Furber. «Όλοι αρχίσαμε να μιλάμε σαν αυτόν».

Οι γλωσσολόγοι ωστόσο, είπαν ότι αυτό είναι απίθανο, ενώ οι επιστήμονες που διεξήγαγαν σχετικές μελέτες παρατήρησαν ότι οι αναλύσεις τους, περιελάμβαναν tweets του Furber, ήδη από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκε ο «Q».

Οι ειδικοί στις αναλύσεις δεδομένων, πλέον χρησιμοποιούν μηχανιστικές μεθόδους για να συγκρίνουν διακριτικά μοτίβα σε κείμενα, που ένας απλός αναγνώστης δεν μπορεί να εντοπίσει. Οι πιστοί της θεωρίας QAnon αποδίδουν αυτό το μήνυμα του 2017 σε έναν ανώνυμο μυστικό στρατιωτικό, γνωστό ως Q.

Οι δύο αναλύσεις — μία από τους Claude-Alain Roten και Lionel Pousaz της OrphAnalytics, μιας ελβετικής start-up και η δεύτερη από τους Γάλλους γλωσσολόγους Florian Cafiero και Jean-Baptiste Camps — βασίζονται σε μακροχρόνιες βάσεις εγκληματολογικής γλωσσολογίας.

Και οι δύο αποκαλύπτουν ότι δύο κείμενα γράφτηκαν από το ίδιο χέρι. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μια μαθηματική προσέγγιση γνωστή ως στυλομετρία. Μία μέθοδο που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές αρχές για να καταλάβουν ποιος έγραψε ένα συγκεκριμένο κείμενο, δηλαδή. Οι επαγγελματίες λένε ότι έχουν αντικαταστήσει την τεχνική των παλαιότερων μελετών με μια νέα επιστήμη, με αποτελέσματα συνεπή και μετρήσιμα.

Το εξελιγμένο λογισμικό αναλύει τα κείμενα του Q σε μοτίβα ακολουθιών τριών χαρακτήρων και παρακολουθεί την επανάληψη κάθε πιθανού συνδυασμού. Η ελβετική ομάδα είπε ότι το ποσοστό ακρίβειάς της είναι περίπου 93%. Η γαλλική ομάδα είπε ότι το λογισμικό της εντόπισε σωστά τη γραφή του Watkins σε ποσοστό της τάξης του 99% και του Furber 98% αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι η μέθοδος αυτή αποκάλυψε ότι η J.K. Η Rowling, η δημιουργός του Χάρι Πότερ, είχε γράψει το «Cuckoo’s Calling» το 2013 με άλλο ψευδώνυμο.

Επίσης και το FBI χρησιμοποίησε μια μορφή στυλομετρίας για να δείξει ότι ο Ted Kaczynski ήταν ο Unabomber. Τα τελευταία χρόνια, τέτοιες τεχνικές βοήθησαν ντετέκτιβ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να λύσουν υποθέσεις δολοφονίας με πλαστά σημειώματα αυτοκτονίας και πλαστά μηνύματα.

Οι ομάδες που μελετούσαν τον συντάκτη Q ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους αφού οι Ελβετοί επιστήμονες δημοσίευσαν μια προκαταρκτική μελέτη που έδειχνε ότι η γραφή είχε αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Κάθε ομάδα εφάρμοζε διαφορετικές τεχνικές. Οι Ελβετοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν λογισμικό για να μετρήσουν τις ομοιότητες στα μοτίβα τριών χαρακτήρων σε πολλά κείμενα, ενώ συνέκριναν την πολυπλοκότητα του λεξιλογίου και της σύνταξης.

Η γαλλική ομάδα, από την άλλη, χρησιμοποίησε μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που μαθαίνει τα μοτίβα της γραφής ενός συγγραφέα με τον ίδιο περίπου τρόπο, που το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου «διαβάζει» τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Οι ομάδες μοιράστηκαν δείγματα κειμένων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100.000 λέξεων ανά υπογραφή Q και τουλάχιστον 12.000 λέξεων από καθέναν από τους άλλους 13 συγγραφείς που ανέλυσαν.

Ο Gerald McMenamin από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, διάσημος εγκληματολόγος που κριτικάρει τις τεχνικές μηχανικής μάθησης, αμφέβαλλε ότι το λογισμικό θα μπορούσε να ξεχωρίσει τις ενδεικτικές, μεμονωμένες παραλλαγές από τις ιδιορρυθμίες της χαρακτηριστικής γραφής στα μηνύματα του Q, τα οποία είναι γεμάτα με σύντομες προτάσεις, μυστικοπαθείς δηλώσεις, στρατιωτική ορολογία και «σωκρατικές ερωτήσεις».


Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να μπερδευτεί το λογισμικό με άλλα κείμενα, οι επιστήμονες, συνέκριναν άλλα δείγματα γραφής που ήταν όλα του ίδιου τύπου: δηλαδή, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως tweets. Και τα γραπτά των Furber και Watkins ξεχώρισαν από όλα τα άλλα σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ομοιότητας με του Q.

NYT: Ποιος κρύβεται πίσω από την θεωρία συνωμοσίας της QAnon; Γλωσσολόγοι ανακαλύπτουν τα ίχνη του Facebook Twitter

Ο Ντέιβιντ Χούβερ, καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ειδικός στην αναγνώριση του τρόπου γραφής, είπε ότι οι επιστήμονες φάνηκε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πιθανό πρόβλημα της χαρακτηριστικής γραφής του Q. Καμία ομάδα δεν απέκλεισε την πιθανότητα και άλλοι συγγραφείς να είχαν συνεισφέρει στα χιλιάδες μηνύματα του Q, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου συνεργασίας μεταξύ του Furber και του Watkins γύρω στα τέλη του 2017.

Αλλά οι επιστήμονες βασίστηκαν σε άλλα στοιχεία για να περιορίσουν τη λίστα των πιθανών συγγραφέων. Αυτά τα στοιχεία, ατσάλωσαν τη βεβαιότητά τους ότι είχαν αποκαλύψει τους κύριους συγγραφείς. Ορισμένοι οπαδοί της θεωρίας της QAnon είχαν αρχίσει να υποψιάζονται ήδη από τα μέσα του 2018 ότι ένας ή περισσότεροι από τους σχολιαστές που πρώτοι ισχυρίστηκαν ότι παρατήρησαν τα μηνύματα, τα είχαν γράψει στην πραγματικότητα οι ίδιοι. Μια πρώτη αποκάλυψη του NBC ισχυρίστηκε ότι ταυτοποίησε τους πρώτους υποστηρικτές του Q ως τον Furber (γνωστός στο διαδίκτυο ως Baruch the Scribe) και τρεις άλλους.

Η έκθεση τόνιζε ότι οι άλλοι τρεις είχαν πιθανά οικονομικά κίνητρα για να υποδαυλίσουν την παράνοια, επειδή είχαν ζητήσει δωρεές για την «έρευνα» της Q. Ο Furber δεν το είχε κάνει. Η ομάδα από την Ελβετία μελέτησε κείμενα αυτών των τεσσάρων, καθώς και του Watkins και του πατέρα του, ο οποίος είναι ο κάτοχος του δημόσιου «τοίχου» που αναρτήθηκαν τα μηνύματα.

Εκτός από την εξέταση αυτών των έξι πιθανών συγγραφέων, οι Γάλλοι επιστήμονες πρόσθεσαν ακόμη επτά ονόματα στα δείγματά τους. Έλεγξαν tweets από έναν άλλο διαδικτυακό οπαδό, από το περιβάλλον των Watkins καθώς και από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, τη σύζυγό του, Μελάνια, τον γιο του Έρικ και τρεις άλλους από τον περιβάλλον του πρώην προέδρου, που είχαν ενθαρρύνει δημοσίως το κίνημα της QAnon: τον Michael T. Flynn, τον πάλαι ποτέ σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, τον πολιτικό σύμβουλο Roger Stone και τον Dan Scavino, αναπληρωτή επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου επί εποχής Τραμπ.


«Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου είναι του Furber, αρχικά», είπε ο κ. Cafiero, ο οποίος εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας. «Αλλά η υπογραφή του Ron Watkins εμφανίζεται πιο συχνά τους πρώτους μήνες καθώς ο Paul Furber σταδιακά σιωπά μέχρι που σταματά εντελώς».

Ο Furber είπε σε συνέντευξή του ότι είχε κληρονομήσει το πάθος του για την αμερικανική πολιτική από τους γονείς του, οι οποίοι είχαν διδάξει στον Καναδά και ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η αγάπη του για τις θεωρίες συνωμοσίας, όπως ο ίδιος έχει πει, ξεκίνησε με ερωτήσεις σχετικά με τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι. Στη συνέχεια, γύρω στο 1996, βρήκε ένα site, που περιελάμβανε εναλλακτικές θεωρίες σχετικά με την αυτοκτονία του Βίνσεντ Φόστερ, του συμβούλου του Λευκού Οίκου επί Κλίντον και άλλους θανάτους που λανθασμένα συνδέονταν με τους Κλίντον. «Αυτό πυροδότησε το ενδιαφέρον μου», είπε.

Τα πρώτα μηνύματα Q, τα οποία οι επιστήμονες λένε ότι μοιάζουν με τη γραφή του Furber, εκθέτουν τους βασικούς μύθους και τα συνθήματα της θεωρίας QAnon που επαναλαμβάνονται στη συνέχεια. Εκείνη την εποχή, ο Furber και μερικοί άλλοι πρωτοστάτησαν και βοήθησαν ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του YouTube.

Αλλά και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι η γραφή άλλαξε εμφανώς στις αρχές του 2018. Εκεί που οι αναρτήσεις του 2017 ήταν γεμάτες με σωκρατικές ερωτήσεις, οι μεταγενέστερες δημοσιεύσεις ήταν πιο διευκρινιστικές, με έντονη χρήση θαυμαστικών και λέξεων γραμμένων με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Μερικές φορές, γινόταν και αναρτήσεις meme.

Τα μηνύματα άρχισαν να εμφανίζονται πρόσφατα σε ένα νέο «τοίχο», που διευθύνεται από τον Ron Watkins και ανήκει στον πατέρα του, Jim. Η διαδικτυακή τοποθεσία ήταν τότε γνωστή ως 8chan και τώρα ως 8kun. Ο Jim Watkins, πρώην επισκευαστής ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στις Φιλιππίνες, είχε ασχοληθεί και με διαδικτυακή επιχείρηση πορνογραφίας.

Γύρω στις εκλογές του 2016, είχε δημιουργήσει ένα site υπέρ του Τραμπ βασισμένο σε θεωρίες συνομωσίας, με τον γιο του να επιβλέπει το τεχνικό κομμάτι.

Η εμφανής αλλαγή στο στυλ γραφής στις αρχές του 2018 συνέπεσε με μια ασυνήθιστη ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Q και του Ron Watkins. Μετά από μια περίοδο σύγχυσης, ο συντάκτης που έγραφε ως Q ζήτησε δημόσια από τον Watkins να επιβεβαιώσει ότι τα μηνύματα προέρχονταν ακόμα από τον αρχικό Q. Ο Furber άρχισε να παραπονιέται ότι ο Q είχε πέσει θύμα πειρατείας και ότι ο Watkins ήταν συνένοχος. Από τότε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μηνύματα ταίριαζαν πολύ με τη γραφή αποκλειστικά και μόνο του Ron Watkins. «Όταν η θεωρία της QAnon άρχισε να έχει ανταπόκριση, ένας από αυτούς ανέλαβε τον έλεγχο», ισχυρίζεται ο κ. Roten της OrphAnalytics.

Σε ένα podcast το 2020, ο Fredrick Brennan, ο οποίος ξεκίνησε τον τοίχο μηνυμάτων που κατέχουν τώρα οι Watkins, ισχυρίστηκε χωρίς αποδείξεις όμως, ότι ο Q ήταν εφεύρεση του Furber. Την ίδια ώρα σε ένα ντοκιμαντέρ του HBO που κυκλοφόρησε πέρυσι, «Q: Into the Storm», παρουσιάστηκε μια υπόθεση ότι ο Ron Watkins ήταν πίσω από τα μηνύματα. Εκείνος φαίνεται δε, στο ντοκιμαντέρ να παραδέχεται ότι είχε γράψει ως Q. Στη συνέχεια όμως χαμογελά και αναιρεί.

Ο Q έχει πλέον σιωπήσει. Δεν έχει δημοσιεύσει μήνυμα από τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο Furber, σε συνέντευξή του, είπε ότι πίστευε ότι το κίνημα της QAnon ήταν «μια επιχείρηση που έκανε τη διαδρομή της». Είπε ότι εξακολουθεί να είναι πεπεισμένος ότι ενορχηστρώθηκε από έναν πραγματικό μυστικό στρατιωτικό «για να αφυπνίσει τους ανθρώπους σε αυτόν τον τεράστιο μυστικό πόλεμο εναντίον της Καμπάλα» και ότι «έρχεται η επόμενη φάση». 

Σε ένα διαδικτυακό κομμάτι που δημοσίευσε για την QAnon, γράφει με θλίψη για τις πρώτες μέρες πριν από την «πειρατεία». Τα μηνύματα του Q, λέει, φαινόταν να επικυρώνουν τις θεωρίες συνωμοσίας που είχε προσυπογράψει για χρόνια - συνδέοντας τους Κλίντον και τον Τζορτζ Σόρος και τους Ιλουμινάτι. «Σαν ένα παιδί που περιπλανιέται για πρώτη φορά στο εργαστήριο του πατέρα του», γράφει ο Furber, «μας έδινε μια ματιά από τα παρασκήνια του άσχημου και διεφθαρμένου κόσμου της γεωπολιτικής».

Με πληροφορίες των NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM