Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις - Πάνω από 200 επιθέσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης και ήδη υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς. 

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία από ξηρά, εναέριο χώρο και θαλάσσης, στη μεγαλύτερη επίθεση μίας χώρας εναντίον άλλης στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σειρήνες και εκρήξεις ακούγονται σε μεγάλες πόλεις, ενώ οι πολίτες είτε επιχειρούν να τις εγκαταλείψουν, είτε σπεύδουν σε καταφύγια για να προστατευθούν. 

Στο στόχαστρο μπήκαν υποδομές κοντά σε μεγάλες πόλεις, όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη και το Ντνίπρο. «Ο Πούτιν έχει εξαπολύσει μία πλήρους έκτασης εισβολής στην Ουκρανία. Ειρηνικές ουκρανικές πόλεις είναι υπό επίθεση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι να αποστρατικοποιήσει και να «εκκαθαρίσει από τους ναζί» την Ουκρανία. Υποστήριξε ότι στόχος της Μόσχας δεν είναι η κατοχή της Ουκρανίας, ενώ απείλησε άλλες χώρες. «Προς όποιον σκεφτεί να παρέμβει: αν το κάνετε, θα αντιμετωπίσετε συνέπειες μεγαλύτερες από όποιες έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία. Όλες οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί. Ελπίζω να με ακούσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα να προσέλθουν και υποσχέθηκε να παραδοθούν όπλα σε όσους τα θέλουν. Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της Δύσης. Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι η G7 θα απαντήσει με αυστηρές κυρώσεις στον «προμελετημένο πόλεμο» του Πούτιν. 

Η Κομισιόν επίσης ανακοίνωσε ότι οι νέες κυρώσεις που θα επιβάλει θα πλήξουν σφοδρά την οικονομία της Ρωσίας. Απόψε θα γίνει η έκτακτη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. 

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ έχει θέσει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη σε κατάσταση συναγερμού. Θα ενισχύσει τις δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγά του, αλλά δεν σχεδιάζει να αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Την ίδια ώρα, χώρες της κεντρικής Ευρώπης ξεκίνησαν προετοιμασίες για να υποδεχθούν ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. 

Πάνω από 200 επιθέσεις 

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία έχει κάνει 203 επιθέσεις στην Ουκρανία από τα ξημερώματα της Πέμπτης, σχεδόν σε όλη τη χώρα. 

Η εισβολή γίνεται από πολλαπλά μέτωπα, δήλωσε ο Αντρέι Ζαγκορόντνιουκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. «Το πρώτο σοκ ήταν το πρωί, όταν έγινε επιθέσεις με πυραύλους, πλήγματα από ρουκέτες και drones. Κάποια από τα κτίρια των ενόπλων δυνάμεων απλά καταστράφηκαν. Όλα είναι στρατιωτικές υποδομές», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι το Χάρκοβο φαίνεται ότι είναι βασικός στόχος, όπως και ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να φτάσουν στο Κίεβο. 

Πόλεμος στην Ουκρανία Facebook Twitter

Το μεσημέρι ήχησαν ξανά οι σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν ήδη μπει στην επαρχία του Κιέβου. 

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έχει καταστρέψει 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, ανάμεσά τους 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, ένα σημείο ναυτικής βάσης του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και 18 σταθμούς ραντάρ των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1. 

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έχουν παραδοθεί 14 Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ελικόπτερο και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TΒ2 της Ουκρανίας. 

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι ένα ρωσικό Κ-52 και άλλα τρία ελικόπτερα καταρρίφθηκαν κοντά στο Χοστομέλ, στην περιοχή του Κιέβου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του εν λόγω αεροδρομίου, που βρίσκεται 15 λεπτά δυτικά του περιφερειακού της πρωτεύουσας.

Δεκάδες νεκροί 

Δεκάδες μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν τις πρώτες ώρες της επίθεσης στη χώρα. 

Ο Ολεξέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, έκανε λόγο για πάνω από 40 νεκρούς στρατιώτες και δεκάδες τραυματίες. Τουλάχιστον 18 σκοτώθηκαν σε επίθεση έξω από την Οδησσό, όπου Ρώσοι κομάντο έκαναν απόβαση, σύμφωνα με τον Σεργκέι Ναζάροφ, συνεργάτη του δημάρχου της πόλης. 

Το μεσημέρι ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε νοσοκομείο στο Βούλενταρ, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Ανάμεσα στους γιατρούς φέρεται να είναι έξι γιατροί. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το πέος μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το μόριό μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Με την απολογία του τρίτου από τους 50 κατηγορούμενους συνεχίστηκε την Παρασκευή η πολύκροτη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Διεθνή / Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Το ντόντο ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο είδος που εξαφανίστηκε εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων και η εξαφάνισή του συνέβη πριν καν οριστούν οι κανόνες της επιστημονικής ονοματολογίας
LIFO NEWSROOM
«Είμαι ένας μαύρος Ναζί»: Υποψήφιος κυβερνήτης του Τραμπ προκαλεί σάλο με παλαιότερες αναρτήσεις του

Διεθνή / «Είμαι ένας μαύρος Ναζί»: Υποψήφιος κυβερνήτης του Τραμπ προκαλεί σάλο με παλαιότερες αναρτήσεις του

Μεταξύ άλλων έχει δηλώσει πως «η σκλαβιά δεν είναι κακή», ενώ έχει εκφράσει τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του Αδόλφου Χίτλερ- Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του
LIFO NEWSROOM
Η Microsoft «αναβιώνει» την πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ για να ααλύψει τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Η Microsoft «αναβιώνει» την πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ για να καλύψει τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης

Πώς ΑΙ και Data centers εκτοξεύουν τις ανάγκες για ενέργεια- Η Constellation Energy, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ, σχεδιάζει την επανεκκίνηση της μονάδας το 2028
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα της φωτιάς μετά από 7 θανάτους και μεγάλες δασικές καταστροφές

Διεθνή / Πορτογαλία: Με τις βροχοπτώσεις έσβησαν οι πυρκαγιές που έκαψαν ένα εκατ. στρέμματα και προκάλεσαν επτά θανάτους

Η πολιτική προστασία της Πορτογαλίας προειδοποιεί για κίνδυνο κατολισθήσεων, μετά τις βροχοπτώσεις που βοήθησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει την αγορά ντονέρ της Γερμανίας

Διεθνή / Η Τουρκία θέλει να επιβάλλει στην Γερμανία πώς θα φτιάχνεται το ντονέρ κεμπάπ

Την προστασία του ντονέρ κεμπάπ επικαλείται η Τουρκία και θέλει να αναγκάσει την Γερμανία να αποδεχθεί αυστηρή τυποποίηση, όπως ότι το μοσχαρίσιο κρέας πρέπει να προέρχεται από βοοειδή ηλικίας τουλάχιστον 16 μηνών
LIFO NEWSROOM
«Με φιλούσε χωρίς να το θέλω κι έβαζε τα χέρια του παντού», καταγγέλλει θύμα του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ

Διεθνή / «Με φιλούσε χωρίς να το θέλω κι έβαζε τα χέρια του παντού», καταγγέλλει θύμα του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ

Τον απώθησα, γελούσε και μου έλεγε: «Δεν πρέπει να πεις ούτε μια λέξη σε κανέναν» και ότι «δεν θα δούλευα ποτέ ξανά στο Λονδίνο», καταγγέλλει γυναίκα για τον μεγιστάνα του Harrods
LIFO NEWSROOM