H BP θα αποχωρήσει από την κρατική, ρωσική πετρελαϊκή Rosneft πουλώντας τις μετοχές της

H BP aκρατική ρωσική πετρελαϊκή Rosneft Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από τον ρωσικό κολοσσό Rosneft, του οποίου κατέχει το 19,75%.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο όμιλος διευκρίνισε ότι ο γενικός διευθυντής του, ο Μπέρναρντ Λούνεϊ, παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, και η απόφαση έχει «άμεση ισχύ». Η εταιρεία αναμένεται να πουλήσει τις μετοχές της. 

Σύμφωνα με το BBC, ο πετρελαϊκός γίγαντας δέχθηκε πίεση από τη βρετανική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, μετά τη ρωσική εισβολή. Η BP ήταν μέτοχος της ρωσικής εταιρείας από το 2013. 

Ο Λούνεϊ ήταν μέλος του συμβουλίου της Rosneft από το 2020, μαζί με τον πρόεδρο Igor Sechin, που είναι στενός φίλος και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο PA News ο κ. Λούνεϊ είχε βρεθεί στη Ρωσία τον Οκτώβριο και συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που αργότερα είχε χαρακτηρίσει «προνόμιο». 

Ο πρόεδρος της BP, Helge Lund, δήλωσε πως παρότι η BP δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια και είχε «εκπληκτικούς Ρώσους συνεργάτες», η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε «τραγικές συνέπειες σε όλη την περιοχή» και σηματοδοτεί θεμελιώδεις αλλαγές που «οδήγησαν το συμβούλιο της BP στο συμπέρασμα, μετά από ενδελεχή διαδικασία, πως η ανάμειξή μας με την Rosneft, κρατική επιχείρηση, πολύ απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Διεθνή / Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απορρίπτει την τελευταία απειλή Τραμπ: «Δεν ανήκουμε σε κανέναν»

Ο νέος ηγέτης κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα απέναντι στις αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο «να σταθούμε μαζί ως λαός, ειδικά τώρα που δεχόμαστε πιέσεις από το εξωτερικό»
LIFO NEWSROOM