Έκθεση ΟΗΕ: Τα ορυκτά καύσιμα πνίγουν την ανθρωπότητα

Τα ορυκτά καύσιμα πνίγουν την ανθρωπότητα- Μεγάλη έκθεση του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές επιπτώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Kορυφαίοι επιστήμονες για το κλίμα προειδοποίησαν χθες σε έκθεσή τους ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο οδηγεί σε επικίνδυνη και εκτεταμένη διαταραχή στη φύση.

Οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν ένα μεγαλύτερο πλήγμα, πρόσθεσαν.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία εγκρίθηκε από 195 κράτη μέλη, καθιστά σαφές ότι πλέον δεν επαρκούν οι μικρές, αντιδραστικές ή σταδιακές αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική έκτακτη ανάγκη.

Η ανάλυση παρέχει μεταξύ άλλων μία σύνοψη της σύγχρονης επιστήμης εν μέσω φόβων ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από την ανάληψη μιας συντονισμένης δράσης.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο κόσμος θα κληθεί να αντιμετωπίσει κλιματικούς κινδύνους τις επόμενες δύο δεκαετίες με την παγκόσμια θέρμανση στους 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ένας φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Ακόμη και η προσωρινή υπέρβαση αυτού του κρίσιμου ορίου, λέει η έκθεση, θα οδηγήσει σε πρόσθετες σοβαρές επιπτώσεις και οι συντάκτες της προειδοποιούν ότι υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ των συνεχιζόμενων προσπαθειών προσαρμογής και της δράσης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων.

Η έκθεση-ορόσημο εξετάζει τις συνέπειες της κλιματικής έκτακτης ανάγκης αναφορικά με τη φύση και τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η δεύτερη από τις τρεις ανάλογες εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και η πρώτη από την Σύνοδο για το Κλίμα στη Γλασκόβη.

«Έχω δει πολλές επιστημονικές εκθέσεις αλλά καμία σαν και αυτή» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ, χθες Αντόνιο Γκουτέρες.

«Καθώς τα τρέχοντα γεγονότα καθιστούν πολύ σαφές την παρούσα κατάσταση, η συνεχιζόμενη εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα καθιστά την παγκόσμια οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια ευάλωτη σε γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς και κρίσεις», είπε.

«Αντί να επιβραδύνουμε την απαλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα, τώρα είναι η ώρα να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση σε ένα μέλλον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Πρόσθεσε δε, ότι η έκθεση έχει δύο βασικούς πυλώνες αληθείας. «Πρώτον, ότι ο άνθρακας και τα ορυκτά καύσιμα πνίγουν την ανθρωπότητα και δεύτερον ότι οι επενδύσεις βρίσκονται σε μία διαδικασία προσαρμογής» και αυτό είναι το ελαφρώς καλύτερο νέο, όπως επισήμανε.

Η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η κλιματική κρίση έχει ένα σαφή αντίκτυπο στην ανθρωπότητα ήδη στους 1,1 βαθμούς Κελσίου σε επίπεδα παγκόσμιας θέρμανσης.

Αναφέρει ακόμα ότι η αυξανόμενη επικράτηση των κυμάτων υπερθέρμανσης, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες υπερέχουν της αντοχής των φυτών και των ζώων, άρα οδηγούν σε μαζική θνησιμότητα ειδών όπως είναι τα δέντρα και τα κοράλια.

«Αυτή η έκθεση είναι μία τρομερή προειδοποίηση για τις συνέπειες της αδράνειας» είπε ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία τολμηρή και κλιμακωτή απειλή της ευημερίας και της υγείας του πλανήτη. Οι πράξεις μας σήμερα διαμορφώνουν το πώς οι άνθρωποι υιοθετούν και ανταποκρίνονται στους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν ταυτόχρονα και προκαλούν σφοδρές συνέπειες, που γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε, αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ άλλων αυτό σημαίνει πως εκατομμύρια ανθρώπων είναι εκτεθειμένοι σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και ανασφάλεια σε πόσιμο νερό, ιδιαίτερα στην Αφρική, την Ασία, την Κεντρική και Νότια Αμερική, τα μικρά νησιωτικά κράτη και την Αρκτική.

Για να αποφευχθεί η αύξηση της απώλειας ανθρώπινων ζωών, η βιοποικιλότητα και οι υποδομές, σύμφωνα με την έκθεση η δράση για την κλιματική κρίση πρέπει να συνδυαστεί με άμεσες περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Μια γρήγορη, καλά διαχειριζόμενη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος δρόμος για την ενεργειακή ασφάλεια, την καθολική πρόσβαση και τις πράσινες θέσεις εργασίας που χρειάζεται ο κόσμος μας», σημείωσε ο Γκουτέρες.

Με πληροφορίες του CNBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM