Ουκρανία - 8η ημέρα πολέμου: Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη - 1 εκατ. πρόσφυγες

Ουκρανία: 8η ημέρα πολέμου, 1 εκατ. πρόσφυγες, 2η «απόπειρα» διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Όγδοη μέρα πολέμου στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν στη χώρα και να καταλαμβάνουν αργά το βράδυ την πόλη της Χερσώνας.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε χθες ότι κατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας νότια πόλη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα, αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό.

Αλλά λίγο αργότερα, σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο δήμαρχος της πόλης, Igor Kolykhaiev, είπε ότι «υπήρχαν ένοπλοι επισκέπτες στο δημοτικό συμβούλιο. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, δεν είχαμε όπλα ή επιθετικότητα από πλευράς μας. Δεν έχουμε Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην πόλη, μόνο πολίτες και ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν εδώ!».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, σημείωσε στη συνέχεια πως «Δεν είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τη συνθήκη ως κατάληψη από τους Ρώσους. Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί μάχονται σίγουρα για αυτήν την πόλη».

Επιπλέον, η Μαριούπολη, στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας φέρεται να περιβάλλεται από ρωσικά στρατεύματα.

«Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ούτε τους τραυματίες από τους δρόμους, από τα διαμερίσματα, αφού οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», είπε ο δήμαρχος της πόλης.

Την ίδια ώρα το Κίεβο, δεχόταν τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν την επίθεσή τους και μετακινούσαν τις δυνάμεις τους πιο κοντά στην πρωτεύουσα σε μια προφανή προσπάθεια να την περικυκλώσουν.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, αποβιβάστηκαν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές μετά από πολυήμερους βομβαρδισμούς, με θύματα δεκάδες αμάχους. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, όπως δήλωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Συνολικά, περισσότεροι από 350 Ουκρανοί πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι σχεδόν 7.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει σε μία πρώτη δήλωσή του για τις απώλειες ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Τη ίδια ώρα στη Μόσχα η αστυνομία συνέλαβε δύο γυναίκες και πέντε παιδιά που κρατούσαν μια αφίσα έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας που έγραφε «Όχι στον πόλεμο».

Η αστυνομία φέρεται να απείλησε να αφαιρέσει από τις γυναίκες την επιμέλεια των παιδιών. Στην Αγία Πετρούπολη, η Yelena Osipova, μια ακτιβίστρια που λέγεται ότι επέζησε από την περιβόητη πολιορκία του Λένινγκραντ εν καιρώ πολέμου, συνελήφθη επειδή διαμαρτυρήθηκε κατά του πολέμου.

Σε πολιτικό επίπεδο, το διεθνές ποινικό δικαστήριο (ICC) επιβεβαίωσε ότι ανοίγει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και άρχισε τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.

Η διαδικασία του ΔΠΔ επιταχύνθηκε αφού 38 χώρες παρέπεμψαν επισήμως αναφορές για φρικαλεότητες, σε μία κίνηση που κρίνεται ως η μεγαλύτερη παραπομπή που έχει λάβει ποτέ το δικαστήριο.

Παράλληλα, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε συντριπτικά υπέρ της άμεσης απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, 141 από τα 193 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, 35 απείχαν και πέντε - Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα και Ερυθραία - ψήφισαν κατά.

Σήμερα, ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσει ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο «Σπίτι του Κυνηγού», ένα ιστορικό κτίριο, όπου υπογράφηκε η επίσημη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Ένας Ρώσος διαπραγματευτής είπε ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά η Ουκρανία ανέφερε ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι απαράδεκτες και η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας προτού συζητήσουν για την οποιαδήποτε πρόοδο των συνομλιών.

Εν τω μεταξύ οι πολίτες που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο, από την ημέρα που οι  ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, όπως ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι μέσω Twitter.

«Για πολλά εκατομμύρια άλλους μέσα στην Ουκρανία είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM