Γνωρίστηκαν στο γυμνάσιο. Έγιναν ζευγάρι χρόνια μετά όταν συναντήθηκαν ξανά σε κλαμπ. Παντρεύτηκαν το 2001. Ζούσαν στα περίχωρα του Κιέβου, σε ένα διαμέρισμα με τα δύο τους παιδιά και τους δύο τους σκύλους, Μπενζ και Κέικ. Εκείνη λογίστρια που είχε μόλις γυρίσει από ένα ταξίδι στη Γεωργία, εκείνος προγραμματιστής. Είχαν ένα μινιβάν και μοιράζονταν με φίλους ένα εξοχικό. Με λίγα λόγια, μια κοινή οικογένεια της Ουκρανίας.
Και μετά ήρθε ο πόλεμος.
Οι εικόνες με τα νεκρά σώματα που κείτονταν σε ένα σπαρμένο με συντρίμμια δρόμο, δίπλα από ένα μνημείο για τα θύματα του Β'ΠΠ, έκαναν το γύρο του κόσμου. Ο Σέρχι Περεμπιίνις έμαθε για το θάνατο της οικογένειάς του μέσω Twitter, στις αναρτήσεις φίλων και γνωστών.
Ο 43χρονος πατέρας προσπάθησε να εντοπίσει την οικογένειά του. Στο πρώτο τηλεφώνημα, αρχικά στο κινητό της συζύγου του, δεν απάντησε κανείς. Τα κινητά των παιδιών του, βουβά. Περίπου μισή ώρα μετά, είδε στο Twitter για μια οικογένεια που είχε χάσει τη ζωή της σε αεροπορική επιδρομή, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το Ιρπίν.
«Αναγνώρισα τις βαλίτσες και έτσι κατάλαβα» λέει ο 43χρονος στους New York Times.
Η Τατιάνα και τα δύο τους παιδιά, 18 και 9 χρόνων, σκοτώθηκαν καθώς προσπαθούσαν να αποδράσουν από το εμπόλεμο Ιρπίν, όταν μια βόμβα έπληξε την περιοχή.
Una familia ha sido asesinada en el punto de evacuación de Irpin (#Ucrania). Padre, madre e hijo. No se respeta a los civiles. Dolor, mucho dolor, cuando he visto esta escena... Poco después han seguido bombardeando ese mismo punto. ©Fotografías con derechos reservados. pic.twitter.com/EAjguF3X7q
— Diego Herrera Photojournalist (@dherreraphoto) March 6, 2022
Η μόνη φορά που ξεσπά σε κλάματα ο 43χρονος, είναι όταν θυμάται να λέει στη σύζυγό του, στο τελευταίο τους τηλεφώνημα, πως λυπόταν που δεν ήταν μαζί τους.
«Της είπα "συγχώρεσέ με που δεν μπορώ να σε υπερασπιστώ. Έπρεπε να φροντίσω ένα άτομο (σ.σ τη μητέρα του) που σημαίνει πως δεν μπορώ να σας προστατεύσω". Μου είπε, μη στενοχωριέσαι, θα τα καταφέρω να φύγω».
A New York Times team witnessed the moment that civilians were fired upon in Irpin, Ukraine, just outside Kyiv. (This video contains scenes of graphic violence.) https://t.co/ukdsv7ZfFH pic.twitter.com/Sv6IyYBGcU
— The New York Times (@nytimes) March 6, 2022
Η αισιοδοξία της δεν ευοδώθηκε. Όπως παραδέχεται ο πατέρας που έμεινε μόνος, ήταν σημαντικό που ο θάνατος της οικογένειάς του καταγράφηκε σε φωτογραφίες και βίντεο. «Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι συμβαίνει εδώ» λέει.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Περεμπιίνις ξεριζώνονταν από τον τόπο τους. Το 2014, ενώ ζούσαν στο Ντοντέτσκ, η Ρωσία υποκίνησε την ανταρσία των αυτονομιστών. Απέδρασαν από τις μάχες, αναγκαζόμενοι να φύγουν για το Κίεβο όπου άρχισαν να ξαναχτίζουν τη ζωή τους. Όπως λέει ο 43χρονος, όταν τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στην πόλη πριν από δύο εβδομάδα, δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως συνέβαινε ξανά.
Η πικρή ιστορία της σωτηρίας του
Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο 43χρονος ταξίδεψε στην πατρίδα του, το Ντονέτσκ για να φροντίσει τη μητέρα του που νοσούσε με Covid-19. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, το σημείο διέλευσης για την επιστροφή έκλεισε κι ο Περεμπιίνις παγιδεύτηκε στο Ντονμπάς.
Μετά το θάνατο της οικογένειάς του, για να επιστρέψει στο Κίεβο, χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Ρωσία, πετώντας στο Καλίνινγκραντ, για να περάσει τα σύνορα στην Πολωνία. Στα ρωσο-πολωνικά σύνορα, υποστηρίζει ο ίδιος, οι Ρώσοι συνοριοφύλακες τον ανέκριναν, τού πήραν δαχτυλικά αποτυπώματα και φαίνονταν έτοιμοι να τον συλλάβουν χωρίς προφανή λόγο, αν και τελικά τον άφησαν να συνεχίσει.
Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ο ίδιος τούς είπε: «Ολόκληρη η οικογένειά μου σκοτώθηκε σε αυτό που εσείς αποκαλείτε ειδική στρατιωτική επιχείρηση και εμείς πόλεμο. Κάντε ό,τι θέλετε μ'εμένα. Δεν έχω πια τίποτα να χάσω».
Με πληροφορίες από New York Times/Guardian