Βαθιά κάτω από τα κύματα που κυκλώνουν τις Μαλδίβες, ένα «ζωντανό ουράνιο τόξο» με τη μορφή ψαριού, ζει τη μυστική ζωή του στον ωκεανό.
Το ψάρι Cirrhilabrus finifenmaa βρέθηκε σε βάθος 40 - 70 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και η επιστημονική ονομασία που του δόθηκε, τιμά τις έντονες ροζ αποχρώσεις που παραπέμπουν στα ρόδα, το εθνικό λουλούδι των Μαλδίβων: Finifenmaa θα πει τριαντάφυλλο στην τοπική διάλεκτο Dhivehi.
Το ψάρι ζει στη «ζώνη του φωτός» των ωκεανών, δηλαδή πάνω από τα 200 μέτρα (μετά τα 500 μέτρα επικρατεί το σκοτάδι). Αν και ορισμένοι επιστήμονες είχαν έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με το πολύχρωμο ψάρι από την δεκαετία του 1990, νόμιζαν ότι ανήκε σε ένα άλλο, ήδη γνωστό είδος, και το είχαν προσπεράσει. Έτσι η ανακάλυψη έγινε ετεροχρονισμένα και μία έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά του δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό ZooKeys.
Τα αρσενικά του είδους φιλοξενούν στα λέπια τους και έντονο πορτοκαλί σε διάφορους τόνους - από το έντονο χρώμα των πορτοκαλιών έως τις πιο παλ «νότες» του ροδάκινου.
«Αυτό μας δείχνει πόσο μεγάλο κομμάτι της βιοποικιλότητας μένει ακόμα να περιγραφεί», σημειώνει ο Luiz Rocha της Ακαδημίας επιστημών της Καλιφόρνια.