Προσπαθεί ο Μακρόν να ντυθεί σαν τον Ζελένσκι;- Όταν οι πολιτικοί καταφεύγουν στα casual ρούχα

Προσπαθεί ο Μακρόν να ντυθεί σαν τον Ζελένσκι;- Όταν οι πολιτικοί καταφεύγουν στα casual ρούχα Facebook Twitter
0

Στις αρχές της εβδομάδας δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Εμανουέλ Μακρόν με ασυνήθιστη εμφάνιση. Κάποιοι δεν ενθουσιάστηκαν- σχολίασαν ότι προσπαθεί να αντιγράψει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι- και το περιστατικό αποτέλεσε αφορμή για να συζητηθεί ξανά το πολιτικό «τρικ» των πιο casual εμφανίσεων και το αποτέλεσμα που έχει αυτό. 

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στα social media η επίσημη φωτογράφος του Μακρόν δείχνουν τον Γάλλο πρόεδρο να εργάζεται στο γραφείο του ελαφρώς αξύριστος, με τζιν και φούτερ που έφερε το λογότυπο των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αεροπορίας. 

Παρότι ήταν Κυριακή, ήταν ασυνήθιστα πρόχειρα ρούχα για τον 44χρονο πολιτικό που έχει δείξει μια συντηρητική αίσθηση της μόδας όλα αυτά τα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, σπάνια έχει εμφανιστεί με κάτι άλλο πέρα από κάτασπρο πουκάμισο, μπλε κοστούμι και γραβάτα του ίδιου χρώματος. 

Πολλοί κατηγόρησαν τον Γάλλο πρόεδρο ότι προσπαθούσε να αντιγράψει το ταπεινό εμπόλεμο look του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ο 44χρονος Ουκρανός πρόεδρος εμφανίζεται με φούτερ, T-shirt, τζάκετ στα χρώματα της παραλλαγής και είναι ελαφρώς αξύριστος. 

«Πριν από ένα μήνα θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προσπαθεί να αντιγράψει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τώρα, αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε», σχολίασε στο Twitter ο Ολεξέι Σορόκιν, γενικός διευθυντής της Kyiv Independent. 

«Δεν είναι είδηση ότι ο πρόεδρος φορά casual ρούχα το σαββατοκύριακο. Όλη η ομάδα του έκανε το ίδιο. Δεν πρόκειται για “απόφαση”, ούτε για “καινοτομία”», σχολίασε η γαλλική προεδρία. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν ουσιαστικά κατέφυγε σε ένα «πολυφορεμένο» πολιτικό τρικ, που προβλέπει να είσαι casual, ή ακόμη και απεριποίητος, όταν κρίνεται απαραίτητο, επισημαίνει η Wall Street Journal. 

Όταν οι πολιτικοί καταφεύγουν σε casual ρούχα, «είναι απλά για να μας δείξουν και να μας πούνε ότι και αυτοί είναι άνθρωποι», δηλώνει στην εφημερίδα η Λόρεν Ρόθμαν, στιλίστρια στην Ουάσινγκτον, η οποία έχει συνεργαστεί με επιχειρηματίες και πολιτικούς. 

«Το να ντύνεσαι όπως το κοινό σου υποδηλώνει “είμαι ένας από εσάς, είμαστε το ίδιο, είμαστε σε αυτό μαζί”», επισημαίνει ο Πίτερ Λοτζ, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας στο George Washington University. 

Το 1992, όταν ήταν υποψήφιοι στις εκλογές, ο μετέπειτα πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο αντιπρόεδρός του Αλ Γκορ φωτογραφήθηκαν αφού είχαν κάνει τζόκινγκ. Φορούσαν κοντά σορτς, ιδρωμένα T-shirt, καπέλα και κρατούσαν ποτήρια από τα McDonald’s. 

Προσπαθεί ο Μακρόν να ντυθεί σαν τον Ζελένσκι;- Όταν οι πολιτικοί καταφεύγουν στα casual ρούχα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

Τα χρόνια στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα φωτογραφήθηκε πολλές φορές να εργάζεται τα σαββατοκύριακα, χωρίς γραβάτα. Στην προεκλογική καμπάνια του για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2020, ο 30άρης πρώην δήμαρχος Πιτ Πουτίτζιετζ συχνά εμφανιζόταν χωρίς σακάκι και σήκωνε τα μανίκια του. Κίνηση που πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεώρησαν ότι είχε σκοπό να τονίσει τα νιάτα του σε ένα χώρο με σχετικά ηλικιωμένους υποψήφιους. 

Το 2020, όταν ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό γονάτισε σε διαμαρτυρία του Black Lives Matter στην Οτάβα, επίσης δεν φορούσε παλτό και γραβάτα όπως συνηθίζει, ίσως θέλοντας να υπογραμμίσει την αλληλεγγύη του με το κίνημα. Και παρότι σπάνια ο Μπόρις Τζόνσον βγάζει το κοστούμι του, κάποιοι κατηγορούν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι εσκεμμένα ανακατεύει τα μαλλιά του, για να φανεί περισσότερο ως άνθρωπος του λαού. 

Είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς πότε η αλλαγή ρούχων αποτελεί κίνηση στρατηγικής. Ο Ζελένσκι έκανε την αλλαγή από τα κοστούμια στα στρατιωτικά ρούχα καθώς η χώρα του είναι σε πόλεμο. Εξάλλου, υπήρξε ηθοποιός πριν μπει στην πολιτική, οπότε πιθανότατα γνωρίζει πώς φαίνεται στην τηλεόραση, σχολιάζει η Wall Street Journal. 

Όσο για τον Μακρόν, η στιγμή της φωτογράφισης πιθανότατα δεν είναι τυχαία. Απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. «Μου φαίνεται ότι ο Μακρόν πρέπει να ανησυχεί πάρα πολύ για την εικόνα του, αν πιστεύει ότι θα βοηθήσει το να ντυθεί σαν τύπος του ‘90 που ασχολείται με την τεχνολογία», δηλώνει ο Λοτζ. 

Αν και αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις, οι αναρτήσεις των εν λόγω φωτογραφιών έδειξαν μια πλευρά του που οι πολίτες δεν είχαν ξαναδεί, κάτι που μπορεί να στοχεύει στο να επηρεάσει τους ψηφοφόρους. 

Όμως, όπως δείχνει η κριτική που ακολούθησε, η επιλογή casual ρούχων μπορεί κάποιες φορές να αποτελέσει λάθος εκτίμηση. Οι Αμερικανοί ίσως θυμούνται ακόμη τον σάλο που προκάλεσε ο Μπαράκ Ομάμα φορώντας απλά ένα μπεζ κοστούμι το 2014. «Ο πολιτικός πρέπει να φαίνεται ειλικρινής. Τα casual ρούχα έχουν αποτέλεσμα αν φαίνονται ως κάτι φυσικό. Οι ψηφοφόροι πρέπει να πιστέψουν ότι πρόκειται για αυθεντική επιλογή, όχι μέρος μιας παράστασης», εξηγεί ο Λοτζ. 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα καταγγελία κατά του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: «Ήταν αηδιαστικός, γλοιώδης»

Διεθνή / Νέα καταγγελία κατά του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: «Ήταν αηδιαστικός, γλοιώδης»

Στο γραφείο του εργάζονταν μόνο πανέμορφες γυναίκες, σαν μοντέλα - Ξεδιάντροπα προσέγγιζε τα θύματά του που ήταν εργαζόμενες στα Harrods, τις μετέθετε στον όροφό του και τις κακοποιούσε σεξουαλικά
LIFO NEWSROOM
Μαρτυρία χειρουργού στον Λίβανο: «Έγινα ρομπότ» για να περιθάλψω τους τραυματίες 

Διεθνή / Μαρτυρία χειρουργού στον Λίβανο: «Έγινα ρομπότ» για να περιθάλψω τους τραυματίες 

«Σε μία νύχτα αφαίρεσα περισσότερα μάτια από ό,τι σε όλη την καριέρα μου», είπε άλλος γιατρός - Μάρτυρες μιλούν για πρωτοφανείς εικόνες με δεκάδες πολίτες να αιμορραγούν και να φθάνουν σωρηδόν στα νοσοκομεία
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε «περίπου 100 εκτοξευτήρες» και «άλλες τρομοκρατικές υποδομές»

Διεθνή / Λίβανος: Η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε «περίπου 100 εκτοξευτήρες» και «άλλες τρομοκρατικές υποδομές»

Σφυροκόπημα από αέρος στον νότιο Λίβανο μετά την απειλή του ηγέτη της Χεζμπολά Νασράλα πως το Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή» τιμωρία μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις βομβητών
LIFO NEWSROOM
WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία Ισραηλ-Χαμας για το υπόλοιπο της θητείας Μπάιντεν

Διεθνή / WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία Ισραηλ-Χαμας για το υπόλοιπο της θητείας Μπάιντεν

Δυο από τα σημαντικότερα εμπόδια θεωρούνται η απαίτηση του Ισραήλ ο στρατός του να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφεια και οι λεπτομέρειες για το ποιοι Παλαιστίνιοι θα ανταλλαγούν με τους 64 ομήρους
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM