Οι ηγέτες της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
«Προειδοποιούμε για οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινή δήλωσή τους ενώ πρόσθεσαν ότι όλες οι χώρες είναι έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Όσον αφορά την ενέργεια, οι ηγέτες κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτό.
Παράλληλα, οι ηγέτες της G7 δήλωσαν έτοιμοι να εφαρμόσουν «πρόσθετες κυρώσεις όπως απαιτείται» κατά της Ρωσίας.
Στην κοινή τους δήλωση, καταδίκασαν τον «πόλεμο επιλογής» του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και την «αδικαιολόγητη, απρόκλητη και παράνομη» επιθετικότητά του στην Ουκρανία.
Η Ρωσία πρέπει αμέσως και «χωρίς καθυστέρηση» να συμμορφωθεί με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφεραν.
Οι ηγέτες της G7 κάλεσαν επίσης, τη Λευκορωσία «να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση και να απέχει από τη χρήση των στρατιωτικών της δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας», ενώ προέτρεψαν «όλες τις χώρες να μην παράσχουν στρατιωτική ή άλλη βοήθεια στη Ρωσία».
«Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την κακόβουλη και εντελώς αβάσιμη εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενός κράτους που συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης» ανέφεραν ενώ πρόσθεσαν πως «Ο λαός της Ρωσίας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχουμε κανένα παράπονο από αυτόν.
»Είναι ο Πρόεδρος Πούτιν, η κυβέρνησή του και οι υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, που επιβάλλουν αυτόν τον πόλεμο και τις συνέπειές του στους Ρώσους και η απόφασή τους είναι αυτή που αμαυρώνει την ιστορία του ρωσικού λαού» σημείωσαν.
Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, από την άλλη, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση που καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο στην Ουκρανία και να παράσχει περισσότερη πρόσβαση σε βοήθεια και προστασία των πολιτών στην Ουκρανία.
Το ψήφισμα, που συντάχθηκε από την Ουκρανία και τους συμμάχους, έλαβε 140 ψήφους υπέρ και πέντε ψήφους κατά - Ρωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Λευκορωσία - ενώ 38 χώρες απείχαν.
Στις 2 Μαρτίου είχε υπάρξει ένα πρώτο ψήφισμα που καταδίκαζε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την υποστήριξη 141 χωρών.
Με πληροφορίες του Reuters/Guardian