Μεντβέντεφ: Αρκετοί λόγοι δίνουν το δικαίωμα στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Μεντβέντεφ: Αρκετοί οι λόγοι, που δίνουν το δικαίωμα στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, επανατοποθέτησε το δικαίωμα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Δήλωσε πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι βάσει των οποίων, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στη χώρα ή καταπάτησης της υποδομής, ως αποτέλεσμα της οποίας οι ρωσικές πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις θα παρέλυαν.

Ισχυρίστηκε δε, ότι η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι προτεραιότητα η πυρηνική «ετοιμότητα».

Αυτό καταδεικνύει την «αποφασιστικότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της χώρας μας, να μην δώσει σε κανέναν λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό, ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, πως οι διαπραγματεύσεις - ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές γύρω από την Ουκρανία - είναι ο προτιμώμενος δρόμος της Μόσχας για να προχωρήσει.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα εκτίμησε ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που είχε πληγεί από επίθεση με πυρηνικά.

«Όταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Εμάνουελ στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Κισίντα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Από την πλευρά του ο Μεντβέντεφ σημείωσε ακόμα ότι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τα τρία τέταρτα των Ρώσων υποστηρίζουν την απόφαση του Κρεμλίνου να πραγματοποιήσει «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ακόμη περισσότεροι υποστηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μεταξύ άλλων ωστόσο, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος, υποβάθμισε και τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Είναι «ανόητο» να πιστεύουμε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας, είπε χαρακτηριστικά.

Οι κυρώσεις θα εδραιώσουν μόνο τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια, πρόσθεσε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Δύση έχει επιβάλει μια σειρά από κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά ένα μήνα μετά τον πόλεμο, το Κρεμλίνο λέει ότι θα συνεχίσει την επίθεση μέχρι να επιτύχει τους στόχους της «αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας.

Ορισμένες από τις κυρώσεις έχουν στοχεύσει συγκεκριμένα Ρώσους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που πιστεύεται ότι είναι κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ας αναρωτηθούμε: μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει έστω και την παραμικρή ποσότητα επιρροής της θέσης της ηγεσίας της χώρας;». είπε ο Μεντβέντεφ.

«Σας λέω ανοιχτά: όχι, δεν υπάρχει περίπτωση».

Σημείωσε ακόμα, ότι η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει «κατάλληλες λύσεις» μόνη της για να τονώσει την ανάπτυξη των βιομηχανιών αεροσκαφών, αυτοκινήτων και πληροφορικής, μεταξύ άλλων.

«Τώρα, θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανέναν», είπε ο Μεντβέντεφ. «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μόνοι μας».

Επιτέθηκε δε, και σε εκείνους τους Ρώσους που μένουν εκτός της χώρας αλλά μίλησαν κατά της εισβολής.

«Μπορεί να είστε δυσαρεστημένοι με ορισμένες αποφάσεις των αρχών, να επικρίνετε τις αρχές - αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά δεν μπορείτε να πάρετε θέση ενάντια στο κράτος σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, γιατί αυτό είναι προδοσία».

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων.

Με πληροφορίες του Rueters/Guardian/EconomicTimes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

John Hopfield και Geoffrey Hinton: Ποιοι είναι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2024

Διεθνή / John Hopfield και Geoffrey Hinton: Ποιοι είναι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2024

Η απονομή του Νόμπελ Φυσικής 2024 στους Hopfield και Hinton επιβραβεύει τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις τους, οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για τη σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Φυσικής 2024: Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton – Για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Διεθνή / Νόμπελ Φυσικής 2024: Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton – Για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Τα επιτεύγματα των δύο επιστημόνων αποτελούν βασικούς πυλώνες της φυσικής επιστήμης, ανοίγοντας νέους δρόμους στη χρήση των υπολογιστών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων
LIFO NEWSROOM