Φώτης Σεργουλόπουλος: «Πολλοί ΛΟΑΤΚΙ+ κρύβουν την ταυτότητά τους για να προχωρήσουν»

Σεργουλόπουλος: «Πολλοί ΛΟΑΤΚΙ+ κρύβουν την ταυτότητά τους για να προχωρήσουν» Facebook Twitter
0

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Τι λες τώρα!», όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα «που αναγκάζονται να κρύβουν την ταυτότητά τους», αλλά και τον γιο του. 

Με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο Upfront Initiative, που διοργάνωσε η Lifo σε συνεργασία με Tsomokos στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, ο Φώτης Σεργουλόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει την ομιλία της Kάθρην Ράιλυ, συγγραφέα, εκπαιδευτικού, εξετάστρια και συντονίστρια πανεπιστημίων για την αγγλική γλώσσα.

«Επειδή έχω κάνει σχετικά podcast για την Lifo, έχω συνομιλήσει με πολλές τρανς γυναίκες και άντρες. Η δυσκολία στην εκπαίδευση είναι πως όταν ένα παιδί τρανς, βρεθεί στο σχολείο θα υποστεί ένα bullying, που θα το κάνει να σταματήσει να θέλει να σπουδάζει, από συμμαθητές του κυρίως. Όσο υπάρχει, όμως, μια ορατότητα και λένε τι συμβαίνει, οι συμμαθητές το καταλαβαίνουν κι αυτό θα σταματήσει. Πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα άλλα έχουν πολλές δυσκολίες στο να φτάσουν στην εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε το απόσπασμα από το συνέδριο UpFront Initiative: 

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος μίλησε επίσης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κοινωνία, σημειώνοντας πως ενίοτε αναγκάζονται να κρύψουν την ταυτότητά τους στο χώρο εργασίας τους. 

«Πολλοί το κρύβουν και πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κρύβουν την ταυτότητά τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Μην ξεχνάμε κι άλλα άτομα που βρίσκονται στον επαγγελματικό χώρο και το κρύβουν για να μην έχουν προβλήματα με τους ανώτερους. Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο δεν θα ανέβει σε μια βαθμίδα πάρα πολύ μεγάλη», τόνισε.

Ωστόσο ανέφερε πως, σε κάθε περίπτωση, «δεν είμαστε στο σημείο που ήμασταν όταν έκανα εγώ το coming out πριν από δέκα χρόνια». 

«Όλοι μας έχουμε συνεισφέρει ώστε αυτό το πράγμα να είναι ορατό και να μπορούμε να βγαίνουμε στις δουλειές μας και να λέμε, "Ξέρεις εγώ είμαι αυτός και δεν τρέχει τίποτα". Γιατί μέχρι τώρα ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο μπορεί να είναι χαριτωμένο, να έχει πλακίτσα, να κάνουμε γέλιο, να έχει κωμωδία, μέχρι εκεί. Όχι παραπάνω. Όταν έκανα το coming out έγινε ένα σούσουρο. Ήξερα γιατί το κάνω, δεν είχα συνειδητοποιήσει τι θα γινόταν μετά. Αλλά αυτό που πιστεύω και αισθάνομαι περήφανος είναι ότι έχουν βοηθηθεί άλλα άτομα για να κάνουν το δικό τους coming out», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέρθηκε στο σύμφωνο συμβίωσης και πως αυτό αντιμετωπίζει τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μιλώντας ειδικότερα για την ορατότητα στην σόουμπιζ, ο Φώτης Σεργουλόπουλος σημείωσε: «Σκέφτεσαι , τι πιο εύκολο να έχεις μια ορατότητα στους συναδέλφους σου; Αλλά οι καλλιτέχνες, όπως τραγουδιστές και ηθοποιοί, αισθάνονται μια δυσκολία στο να φανερωθούν διότι παίζουν έναν ρόλο. Για παράδειγμα, ένας ηθοποιός μπορεί να σκεφτεί ότι δεν θα παίξει πειστικά τον ρόλο του εραστή. Αυτό το πράγμα σε στριμώχνει». 

Τέλος, σχολίασε τις αντιδράσεις του κόσμου όταν βλέπουν κάτι queer στην τηλεόραση και δυσκολεύονται να μιλήσουν σχετικά στα παιδιά τους. «Δικό τους πρόβλημα πώς θα το εξηγήσουν στα παιδιά τους. Αν κάποιος γονιός αναρωτιέται τι θα πει στα παιδιά του, ας πει την αλήθεια, "υπάρχουν άνθρωποι που ζουν έτσι και είναι μια χαρά"», απάντησε.

Σε ερώτηση για το σύμφωνο συμβίωσης και πως αντιμετωπίζει τα ομόφυλα ζευγάρια, έκανε λόγο για «δυο ταχύτητες».

«Στην δεύτερη ταχύτητα είναι οι άνθρωποι που ζουν με κάποιον του ιδίου φύλου. Ο άνθρωπος που ζει μες στην οικογένειά μου και θεωρείται οικογένειά μου, δεν θεωρείται δεύτερος γονιός. Αν πάθω κάτι εγώ, το παιδί θα μείνει εκτός οικογένειας. Το δικό μου παιδί δεν έχει ίσα δικαιώματα, γιατί όταν θα βγει έξω από το σπίτι η οικογένεια που μεγαλώνει είναι αόρατη. Αν πάθω κάτι πάει στον αδερφό μου, εάν πάθει κάτι ο αδερφός μου θα πάει σε άλλο συγγενή ή ίδρυμα», εξήγησε.

Τέλος, ανέφερε πως στις ερωτήσεις του γιου του ανταποκρίνεται με την αλήθεια. «Δεν είναι κλεισμένος σε ένα κουτί και δεν βγαίνει έξω. Δεν έχει πρόβλημα με τα παιδιά και τους φίλους του. Δεν τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, γιατί ξέρει την αλήθεια. Όταν τον ρωτάνε, "α, τι οικογένεια είναι αυτή;", τους εξηγεί και το καταλαβαίνουν», κατέληξε.

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM