Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κόρη μου είναι στο φάσμα του αυτισμού»

Ο Δημήτρης Παπανικολάου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, ο πρώην μπασκετμπολίστας, Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε για την κόρη του που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

«Ο αυτισμός έχει διάφορες λειτουργικότητες και όλη αυτή την προσπάθεια την ξεκίνησα λόγω της κόρης μου. Είναι και η κόρη μου στο φάσμα του αυτισμού. Μας παρακολουθεί. Είναι ένα υπέροχο κορίτσι» είπε φανερά συγκινημένος ο Δημήτρης Παπανικολάου, που βρίσκεται πίσω από το UniquAll, το εκπαιδευτικό-αθλητικό πρόγραμμα με στόχο την ενδυνάμωση και την εξέλιξη παιδιών με αναπηρία.

«Ρωτήσαμε την Άρια και τους σύμβουλους ψυχικής υγείας και κρίναμε ότι για το καλό της αλλά και για το καλό όλων των παιδιών είναι καλύτερα να το μοιραστούμε. Η Άρια μου είπε ότι θέλω να το πεις. Παιδιά συγγνώμη χαλάω την εκπομπή», πρόσθεσε με τη φωνή του να σπάει. «Παρότι έχω κάνει μεγάλη προετοιμασία, δεν ήθελα να κάνω επίκληση στο συναίσθημα», είπε ο Δημήτρης Παπανικολάου, που πέρυσι γνωστοποίησε ότι έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Άσπεργκερ.

Ο πρώην μπασκετμπολίστας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην εκπαίδευση, με παράλληλη στήριξη, ενώ έθιξε και το ζήτημα του μπούλινγκ. «Ότι έχω πει για μένα είναι αλήθεια, ο λόγος που το είπα είναι η Άρια και επειδή δεν μου αρέσει η λέξη “επώνυμος”, όλοι έχουν ένα επώνυμο. Όταν είδα ότι κάνουν αυτά τα πράγματα στην Άρια που ο μπαμπάς της έχει μια αναγνωρισιμότητα, σκέφτηκα “τι θα κάνουν σε κάποιον που δεν τον ξέρουν;”. Θέλω να πω στον κόσμο – δε θέλω να παρουσιαστώ σαν Άγιος- είχα και έπαρση, και αλαζονεία, στα νιάτα μου, καλές εποχές, χρήματα καλά, δόξα, μπορεί και εγώ να προσέβαλα κάποιον, να έκανα τα λάθη μου. Κανείς μας δεν είναι τέλειος, αρκεί να μην κάνουμε χοντρά, σοβαρά λάθη», δήλωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου.

«Ρωτήσαμε την Άρια, γιατί όλοι οι γονείς έχουμε ένα άγχος για το μετά. Γιατί εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι λειτουργικά τα παιδιά στο 100%, αλλά μετά πρέπει να ετοιμάσεις και την κοινωνία. Αν δεν είναι λειτουργική η κοινωνία, ό,τι και να κάνουμε θα πάει στράφι. Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, γιατί είναι η λεγόμενη αόρατη αναπηρία. Βολεύει πολλούς η λέξη ‘αναπηρία’, δεν υπάρχει αναπηρία. Αναπηρία, αν μιλήσετε σε ένα παιδί που είναι σε αμαξίδιο, θα πει ‘ε ναι, αν δεν μπορώ να ανέβω στο πεζοδρόμιο και μου το έχεις κλείσει, είμαι ανάπηρος, άμα κινηθώ δεν νιώθω ανάπηρος’», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

Παπανικολάου: «Ο αυτισμός δεν είναι επιλογή, η συμπεριφορά σου απέναντι του είναι»

«Είναι πολλά να γίνουν. Ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα παρακαλέσω τους αρμόδιους να δουν σοβαρά το θέμα, από την επόμενη χρονιά να ξεκινήσουμε με καλύτερες συνθήκες. Έχω πει πολλές φορές δεν κάνω δημόσιες σχέσεις με αυτό το θέμα. Αυτό που κάνουμε είναι προσπάθεια», πρόσθεσε ο Δημήτρης Παπανικολάου.

«Ο αυτισμός δεν είναι επιλογή, η συμπεριφορά σου απέναντι του είναι», τόνισε, καλώντας τον κόσμο να ενημερωθεί σχετικά, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα σε εκπαίδευση και υγεία.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM