Επώνυμες γυναίκες στο Instagram αντιμέτωπες με «επιδημία μισογυνισμού» - Τι αποκαλύπτει έρευνα

Επώνυμες γυναίκες στο Instagram αντιμέτωπες με «επιδημία μισογυνισμού» - Τι αποκαλύπτει έρευνα Facebook Twitter
0

Νέα μελέτη που αναλύει χιλιάδες άμεσα μηνύματα σταλμένα σε επώνυμες γυναίκες στο Instagram αποκαλύπτει αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν ως «συστημική» αποτυχία προστασίας των γυναικών από «μισογυνικές παρενοχλήσεις». 

Η αναφορά που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Αντιμετώπισης Ψηφιακού Μίσους (Center for Countering Digital Hate - CCDH) αναλύει χιλιάδες μηνύματα που εστάλησαν σε πέντε πολύ γνωστές χρήστριες του Instagram: Την ηθοποιό Άμπερ Χερντ, την παρουσιάστρια της βρετανικής τηλεόρασης Ρέιτσελ Ρίλεϊ, την ακτιβίστρια Τζέιμι Κλίνγκλερ, τη δημοσιογράφο Μπράιονι Γκόρντον και την εκδότρια Σάραν Νταλιγουάλ.

Οι ερευνητές έλεγξαν στη μνήμη cache 8,717 μηνυμάτων των γυναικών που συμμετείχαν και αποκάλυψαν ένα κύμα κακοποιητικού λόγου, υπογραμμίζοντας την αμέλεια που έχει επιδείξει το Instagram στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μεταξύ των ανησυχητικών είναι το γεγονός πως οι χρήστες δεν μπορούν να καταγγείλουν τη λεκτική κακοποίηση που υφίστανται μέσω μηνυμάτων, πως δεν μπορούν να κάνουν ριπόρτ τα μηνύματα σε “vanish mode” χωρίς να τα διαβάσουν και πως ξένοι μπορούν να κάνουν φωνητικές κλήσεις σε γυναίκες που δεν γνωρίζουν μέσω άμεσων μηνυμάτων. 

«Υπάρχει μια επιδημία μισογυνικής κακοποίησης που καταγράφεται στα άμεσα μηνύματα των γυναικών. Meta και Instagram πρέπει να προτάξουν τα δικαιώματα των γυναικών έναντι του κέρδους» αναφέρει ο Ιμράν Αχμέντ, εκτελεστικός διευθυντής της CCDH. 

Παρότι η έρευνα εστίασε στα άμεσα μηνύματα ελάχιστων επώνυμων γυναικών, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα ευρήματα είναι ενδεικτικά μιας ευρύτερης πραγματικότητας για τις γυναίκες στην πλατφόρμα, όπου απειλές θανάτου, παρενόχληση, βίντεο και εικόνες ακατάλληλου περιεχομένου αποστέλλονται χωρίς κανένα φίλτρο. 


Οι κανόνες κοινότητας τού Instagram απαγορεύει τη βία και τις επιθέσεις σε οποιονδήποτε «βάσει φυλής, εθνικότητας, εθνικής καταγωγής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικής ταυτότητας, αναπηρίας ή αρρώστιας». Τέτοιου είδους μηνύματα υποτίθεται πως πρέπει να απομακρύνονται άμεσα, ωστόσο, όπως επισημαίνει στην έρευνά του το CCDH, δε συμβαίνει πάντα κάτι τέτοιο. 

Η μελέτη κατέδειξε πως ένα στα 15 μηνύματα από τα χιλιάδες που ελέγχθηκαν, παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες, αλλά και πως το Instagram αποτυγχάνει, εννέα στις δέκα περιπτώσεις, να αποτρέψει την αποστολή βίαιων απειλών μέσω άμεσων μηνυμάτων. 


Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκκληση ΠΟΥ στην Κίνα: «Μοιραστείτε τα δεδομένα για την προέλευση του Covid»

Τech & Science / Έκκληση ΠΟΥ στην Κίνα: «Μοιραστείτε τα δεδομένα για την προέλευση του Covid»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείες προέτρεψε την Κίνα να μοιραστεί τα δεδομένα που έχει στην κατοχή της για την προέλευση της πανδημίας, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την εμφάνισή του ιού
LIFO NEWSROOM
parco.gov.gr: Τι είναι και πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου για τα social media

Ελλάδα / parco.gov.gr: Τι είναι και πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου για τα social media

Βίντεο με οδηγίες ενεργοποίησης του parco.gov.gr δημοσίευσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του Διαδικτύου
LIFO NEWSROOM