Επιφυλακτικός για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται εδώ και περίπου ένα χρόνο στη Θήβα εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, χαρακτηρίζοντας περίεργη την κατάσταση.
«Στη Θήβα έχουμε μία περίεργη κατάσταση. Έχουμε μία σεισμικότητα εδώ και περίπου ένα χρόνο ή και περισσότερο, σε ένα ρήγμα που είναι πολύ κοντά στην πόλη» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.
Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες στην περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 2.900 σεισμικές δονήσεις.
Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαζάχο «φαίνεται ότι τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη. Όταν έχουμε μία ακολουθία τέτοια που έχει μία μικρή πιθανότητα να δώσει και ισχυρότερο σεισμό, ο κόσμος είναι ανήσυχος» σημείωσε, εξηγώντας πως στην περιοχή υπάρχει ιστορικό σχετικά με τους σεισμούς. Στο παρελθόν, όπως ανέφερε, «είχαμε παρόμοια ακολουθία που κράτησε 17 μήνες και έδωσε ένα σεισμό 6,2 Ρίχτερ». Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας η σεισμική ακολουθία είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 1892 με το σεισμό να σημειώνεται τον Μάιο του 1893.
«Τέτοιες ακολουθίες έχουμε συχνά, χωρίς να έχουμε κύριο σεισμό. Απλά, επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη, η τοπική κοινωνία και η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο».
«Το 1853 είχαμε ένα σεισμό 6,5 Ρίχτερ πιο δυτικά που είχε καταστρέψει τη Θήβα τελείως» είπε για να συμπληρώσει πως «η Θήβα χτίστηκε μέσα σε 7 χρόνια και πως η ρυμοτομία της δημιουργήθηκε το 1860».
Όπως εκτίμησε ο ίδιος το πιο πιθανό είναι η ακολουθία να σβήσει μέσα στους επόμενους μήνες σταδιακά. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού.
«Οι κάτοικοι χωρίς να ανησυχούν θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να μιλήσουν στα παιδιά τους, να δει η τοπική κοινωνία αν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σεισμό, ώστε να προστατευτεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Άκης Τσελέντης: Το ιστορικό της περιοχής μάς κάνει πιο επιφυλακτικούς
Η σεισμική έξαρση στη Θήβα και τη γύρω περιοχή πιθανόν θα σβήσει, όπως εκτίμησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης.
Όμως, ο κ. Τσελέντης πρόσθεσε ότι το ιστορικό της περιοχής, που είχε δώσει την περίοδο 1977-1981 ακόμη και σεισμό 6,2 Ρίχτερ στο Καπαρέλι Θηβών, αλλά και η γειτνίασή της με τον Κορινθιακό Κόλπο, μας κάνει πιο επιφυλακτικούς.
Σήμερα και αύριο ο καθηγητής θα επισκεφθεί την περιοχή για να συναντηθεί με δημάρχους και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ενώ θα τοποθετήσει όργανα καταγραφής των δονήσεων, ξεκινώντας το μεσημέρι από τη Χαλκίδα και αύριο θα συνεργαστεί με το Συντονιστικό Όργανο στη Λειβαδιά.