Η κατάψυξη του σπέρματος κοάλα θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, σύμφωνα με ερευνητές στην Αυστραλία.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στη Νέα Νότια Ουαλία προτείνουν τη δημιουργία ενός βιοεργαστηρίου συλλογής σπέρματος, για τη βελτίωση της γενετικής ποικιλότητας στα κοάλα.
Η διαδικασία ονομάζεται βιοτραπεζική και περιλαμβάνει κατάψυξη των αναπαραγωγικών κυττάρων και ιστών για τη χρήση τους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Η τεχνολογία είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται και στον άνθρωπο.
«Αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στα προγράμματα αναπαραγωγής σε είδη που βρίσκονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας, μειώνοντας τα ποσοστά ενδογαμίας και ενισχύοντας τη γενετική ποικιλότητα», δήλωσε στο ABC Australia ο Δρ Lachlan Howell, Επίτιμος Αναπληρωτής Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.
Το άλλο πλεονέκτημα είναι το κόστος, όπως λέει.
«Η εκτροφή σε αιχμαλωσία είναι πολύ ακριβή. Είναι, κατά μέσο όρο, περίπου 136.000 ευρώ ετησίως για τα αυστραλιανά είδη. Και αυτό μπορεί να απαιτείται για δεκαετίες».
Ο Howell εξηγεί ότι οι οικολόγοι δεν έχουν τους πόρους για να κρατήσουν τους πληθυσμούς αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, γι' αυτό και η κατάψυξη του σπέρματος θα μπορούσε να είναι μια οικονομικά αποδοτική λύση για την επιβίωσή τους.
«Έχουμε εντοπίσει 16 χώρους περίθαλψης άγριας ζωής και ζωολογικούς κήπους σε όλη την Αυστραλία που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κόμβοι για τη συλλογή σπέρματος κοάλα» συμπληρώνει.
«Αν ο πληθυσμός των κοάλα πεθάνει σε τέτοιου είδους πυρκαγιές, όπως το 2019 -2020 δεν υπάρχει τρόπος να τα φέρουμε πίσω ή να διατηρήσουμε τη γενετική τους» τονίζει.
Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με τους ερευνητές έχουν γεννηθεί κοάλα μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή χρησιμοποιώντας φρέσκο ή κατεψυγμένο σπέρμα.
Με πληροφορίες του Euronews./ABC/BBC