Μία νέα εξήγηση για την αργή επιστροφή των εργαζομένων στην αμερικανική αγορά εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται πως έχουν βρει οι υπεύθυνοι της διαμόρφωσης της πολιτικής και οι ερευνητές της Federal Reserve: Την κατάχρηση σε αλκοόλ και ναρκωτικά.
Μελέτη από ερευνητές της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα έδειξε ότι μεταξύ 9% και 26% της μείωσης της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στις νεώτερες ηλικίες μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Ιουνίου 2021 οφειλόταν στην «αυξημένη κατάχρηση ουσιών», όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η συμμετοχή ατόμων ηλικίας 25 έως 54 ετών στην αγορά εργασίας δεν έχει ανακάμψει πλήρως μετά τη μεγάλη κάμψη που υπέστη το Μάρτιο του 2020, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ σε πολλές χώρες στο πλαίσιο της αναχαίτισης του κορωνοϊού «παρέλυσαν» τις οικονομίες σε ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο. Αξιωματούχοι της Fed επικαλέστηκαν μία σειρά από λόγους για την κατάληξη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, ανησυχιών για τον κορωνοϊό αλλά και των έξτρα επιδομάτων ανεργίας.
Σύμφωνα με τους μελετητές «μία αύξηση στην κατάχρηση ουσιών κατά της διάρκειας της πανδημίας θα σήμαινε χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ακόμα και μετά το τέλος της».
Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης εργατικού δυναμικού παρατηρείται από Αμερικανούς οι οποίοι δεν έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας.
Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία της Fed ήταν πιο ενθαρρυντικά για την αγορά εργασίας. Το ποσοστό συμμετοχής εργατικού δυναμικού – το ποσοστό δηλαδή του πληθυσμού που εργάζεται ή αναζητά εργασίας – «εκτινάχθηκε» το Μάρτιο στο 62,4%. Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής παραμένει κατά 1% χαμηλότερο από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Με πληροφορίες από Bloomberg