Ισπανία: Εργάτες ανακάλυψαν τυχαία μια φοινικική νεκρόπολη 2.500 ετών

Ισπανία: Εργάτες ανακάλυψαν τυχαία μια φοινικική νεκρόπολη 2.500 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Andalucía regional government (Guardian).
0

Εργάτες που αναβάθμιζαν την παροχή νερού στην πόλη Οσούνα της νότιας Ισπανίας βρήκαν μια «πρωτοφανή» και καλά διατηρημένη νεκρόπολη υπόγειων θόλων, όπου οι Φοίνικες που ζούσαν εκεί πριν από 2.500 χρόνια εναπόθεταν τους νεκρούς τους. 

Οι αρχαιολόγοι που έσπευσαν στην περιοχή για έρευνα ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα φοινικικο-καρχηδονιακό νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 4ο ή τον 5ο αιώνα προ Χριστού. Πρόκειται, σύμφωνα με τους ίδιους, για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο εύρημα καθώς τέτοιες τοποθεσίες βρίσκονται συνήθως σε παράκτιες περιοχές και όχι στην ενδοχώρα όπου εντοπίζεται η Οσούνα. 

Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν μέχρι στιγμής βρει οκτώ ταφικούς θόλους, σκάλες αλλά και χώρους που θεωρείται ότι χρησίμευαν ως αίθρια.

Το τμήμα πολιτισμού και ιστορικής κληρονομιάς της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, που επιβλέπει τις ανασκαφές, δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι του ανακάλυψαν «μια σειρά από υπολείμματα αναμφισβήτητης ιστορικής αξίας» που ήταν «πρωτοφανή για την ενδοχώρα της Ανδαλουσίας».

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Μάριο Ντελγκάντο, περιέγραψε την ανακάλυψη ως πολύ σημαντική και πολύ απροσδόκητη. «Για να βρείτε μια νεκρόπολη από τη φοινικική και καρχηδονιακή εποχή με αυτά τα χαρακτηριστικά [με οκτώ τάφους, αίθρια και πρόσβαση σε σκάλες] θα πρέπει να κοιτάξετε στη Σαρδηνία ή ακόμα και στην ίδια την Καρχηδόνα», είπε.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM