Όταν η αστυνομία του Μεξικό εντόπισε μία σωρό από 150 κρανία σε μία σπηλιά κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, θεώρησε ότι επρόκειτο για μία τόπο εγκλήματος και μετέφερε τα οστά στην πρωτεύουσα.
Χρειάστηκε μία δεκαετία ερευνών, τεστ και αναλύσεων για να διαπιστωθεί τελικά ότι επρόκειτο για θύματα από θυσίες που είχαν γίνει μεταξύ του 900 και 1200 μ.Χ., σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.
«Θεωρώντας ότι έχουν μπροστά τους μία σκηνή από ένα έγκλημα, οι ερευνητές συνέλεξαν τα οστά και ξεκίνησαν την εξέτασή του στην Tuxtla Gutiérrez» στο ινστιτούτο δηλαδή που είναι γνωστό ως INAH.
Οι υποψίες του αστυνομικού ανακριτή το 2012 δεν ήταν παράλογες. Η συνοριακή περιοχή γύρω από την πόλη Frontera Comalapa στη νότια πολιτεία Chiapas μαστίζεται εδώ και καιρό από βία και διακίνηση μεταναστών.
Επίσης, τα ευρήματα από κρανία της προ-ισπανικής περιόδου στο Μεξικό συνήθως έχουν μια τρύπα σε κάθε πλευρά του κρανίου και συνήθως βρίσκονταν σε πλατείες όπου γινόταν τελετές, όχι σε σπηλιές.
Όμως οι ειδικοί είπαν χθες ότι τα θύματα που εντοπίστηκαν μέσα στην σπηλιά πιθανότατα αποκεφαλίστηκαν σε κάποιο τελετουργικό και στη συνέχεια τα κρανία τοποθετήθηκαν ως τρόπαια με μία πρακτική γνωστή ως «tzompantli», όπου τα κρανία καρφώνονται σε ξύλινους στύλους. Σε κείμενα Ισπανών κατακτητών αναφέρεται ότι είδαν τέτοια τρόπαια περίπου στα 1520 μΧ με μερικές αναφορές να λένε ότι έφεραν πάνω τους πληγές.
Αν και η συνήθης πρακτική ήταν να καρφώνονται τα κρανία σε ξύλινους στύλους, η πιο συνηθισμένη πρακτική των Ατζέκων και άλλων πολιτισμών στην περιοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν να εναποθέτουν τα κρανία πάνω στους στύλους και όχι να καρφώνουν το ένα πάνω στο άλλο.
Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι τα περισσότερα από τα κρανία που εντοπίστηκαν ανήκουν σε γυναίκες ενώ κανένα δεν υπήρχαν δόντια.
Ο αρχαιολόγος Javier Montes de Paz συμβούλευσε όποιον εντοπίζει ανάλογα περιστατικά να ειδοποιεί πρώτα την αρχαιολογία και όχι την αστυνομία.
«Όταν βρίσκετε κάτι που θα μπορούσε να είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μην το αγγίζετε και ειδοποιήστε τις τοπικές αρχές ή απευθείας την INAH» είπε.
Με πληροφορίες του Guardian