Παρίσι: Επεισόδια και δακρυγόνα στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

ΠΑρίσι επεισόδια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών στο περιθώριο των διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά σήμερα στο Παρίσι.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν δε, χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πρώτες εντάσεις σημειώθηκαν μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη της πορείας, νωρίς το απόγευμα. Μια ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα αποσπάστηκε από την κύρια πορεία για να συγκρουστεί με την αστυνομία.

Προσπάθησαν να στήσουν ένα οδόφραγμα χρησιμοποιώντας πασσάλους και επιτέθηκαν σε βιτρίνες καταστημάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, περίπου είκοσι καταστήματα, κυρίως καταστήματα McDonald's, ασφαλιστικές εταιρίες, κτηματομεσιτικά γραφεία και τράπεζες υπέστησαν ζημιές ενώ έγινε διάρρηξη σε ένα αυτοκίνητο.

Οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα, φρούτα κ.λπ, στις αστυνομικές δυνάμεις, που προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η διαδήλωση αυτή διοργανώθηκε μετά το κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων, με αιτήματα τα μισθολογικά θέματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, την κοινωνική προστασία και την οικολογική μετάβαση.

Πολλά ηγετικά στελέχη της Αριστεράς, όπως ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 10 Απριλίου, και ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ ήταν παρόντες στην πορεία.

Σε όλη τη Γαλλία, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για την Πρωτομαγιά, σε ένα κλίμα ιδιαίτερα πολιτικό μετά τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έναντι της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Στη Μασσαλία, κρατώντας μια σημαία "για τη λαϊκή ένωση" (της Αριστεράς), η Μαρτίν Ακούν, μια 65χρονη συνταξιούχος γιατρός, εξήγησε ότι πήγε στη διαδήλωση «για να δείξει ότι δεν δόθηκε στον Μακρόν λευκή επιταγή για πέντε χρόνια, θέλαμε να μπλοκάρουμε την κυρία Λεπέν».

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία. Ακτιβιστές της υπεραριστεράς «διέπραξαν έναν ορισμένο αριθμό υλικών ζημιών και η επέμβαση της αστυνομίας έγινε για να τους διαλύσει», ανακοίνωσε η νομαρχία.

Παράθυρα κτηματομεσιτικών γραφείων έσπασαν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Σωματεία και σύλλογοι υπογραμμίζουν ότι θέλουν μια πιο κοινωνική και οικολογική πολιτική.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν συγκεκριμένα ένα από τα σημεία έντασης της σημερινής ημέρας. Ο Μακρόν σκοπεύει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 που είναι σήμερα στα 64 ή 65 έτη.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Συνελήφθη τρανς γυναίκα γιατί έπλυνε τα χέρια της στις γυναικείες τουαλέτες του Καπιτωλίου

Διεθνή / Φλόριντα: Συνελήφθη τρανς γυναίκα γιατί έπλυνε τα χέρια της στις γυναικείες τουαλέτες του Καπιτωλίου

Η 20χρονη έστειλε επιστολές στις οποίες έλεγε πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη τουαλέτα στο Καπιτώλιο στις 19 Μαρτίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας
LIFO NEWSROOM
Ο Μάρκο Πέρκοβιτς πρόκειται να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ εισιτηρίων σε μία συναυλία

Διεθνή / Ο Μάρκο Πέρκοβιτς πρόκειται να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ εισιτηρίων σε μία συναυλία

Λόγω της τεράστιας ζήτησης, υπάρχουν συζητήσεις για τη διοργάνωση μιας δεύτερης συναυλίας στις 6 Ιουλίου, η οποία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις αρχές του Ζάγκρεμπ
LIFO NEWSROOM
Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Ιταλία μετά την καταστροφή 17 Tesla

Διεθνή / Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Ιταλία μετά την καταστροφή 17 Tesla

Ο Έλον Μασκ διατηρεί στενούς δεσμούς με πολιτικούς της ευρωπαϊκής δεξιάς, μεταξύ των οποίων η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία τον έχει χαρακτηρίσει «λαμπρό μυαλό» σε πρόσφατη συνέντευξή της
LIFO NEWSROOM
Η πώληση του TikTok και ο Λευκός Οίκος ως «επενδυτική τράπεζα»: Σήμερα η τελική πρόταση

Διεθνή / Η πώληση του TikTok και ο Λευκός Οίκος ως «επενδυτική τράπεζα»: Σήμερα η τελική πρόταση

Ο Τραμπ θα εξετάσει την τελική πρόταση για το TikTok καθώς πλησιάζει η προθεσμία απαγόρευσης των ΗΠΑ και η ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance πρέπει να βρει μη Κινέζο αγοραστή μέχρι το Σάββατο
LIFO NEWSROOM